Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μας ενημέρωσε για τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, πληροφορηθήκαμε ότι παράλληλα με την κατάργηση της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού σε όλους τους χώρους, από την 1η Μαΐου καταργούνται και τα self-tests για καθηγητές και μαθητές. Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι από την Πρωτομαγιά μέχρι τις 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% και πως όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν 1η Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την εικόνα της πανδημίας.
Το σκεπτικό των αποφάσεων δεν αιτιολογήθηκε. Αν θελήσει όμως κανείς να διαβάσει πίσω από τις γραμμές, θα μπορούσε να πει ότι η κυβέρνηση φαίνεται να διατηρεί τη βεβαιότητα ότι ο ιός θα κρατήσει χαμηλό προφίλ στην ελληνική επικράτεια μέχρι τις 31 Αυγούστου και πως θα αποφύγει να μολύνει τους μαθητές! Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η πεποίθηση του υπουργού ότι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθεί με τα του ιού πριν από τον Σεπτέμβριο; Και πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα μαθητές και καθηγητές θα επιστρέψουν στις τάξεις χωρίς κανείς να έχει ιδέα πόσοι μεταξύ αυτών θα είναι κρούσματα και (μετα)φορείς του ιού; Μια προοπτική η οποία δημιούργησε εύλογες ανησυχίες στους γονείς και η οποία έχει προσθέσει ένα ακόμη στρες στα παιδιά της Γ’ Λυκείου, τα οποία (δικαίως) δεν θέλουν να ρισκάρουν να μολυνθούν εν όψει των καθοριστικών για το μέλλον τους πανελλαδικών εξετάσεων. Αλήθεια, γιατί να μην ελεγχθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί πριν επανέλθουν στις αίθουσες μετά τις πασχαλινές διακοπές και με βάση αυτή την εικόνα να αποφασιστεί τότε η συνέχιση ή όχι των self-tests στα σχολεία;
Η κόπωση των πολιτών εξαιτίας των μέτρων είναι μεγάλη και η χαλάρωσή τους καλοδεχούμενη. Οταν όμως τα μέτρα χαλαρώνουν, η κοινή λογική επιβάλλει να ενισχύονται οι έλεγχοι (τεστ, έλεγχος λυμάτων, γονιδιωματική επιτήρηση…) ακριβώς για να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την επιδημιολογική εικόνα της χώρας αναφορικά με έναν ιό ο οποίος έχει δείξει ότι είναι απρόβλεπτος και ο οποίος δεν συνηθίζει να ενημερώνει για τις εφόδους του. Απελευθερώνοντας τα πάντα, ελαχιστοποιώντας τους ελέγχους και δίνοντας ραντεβού τον Σεπτέμβρη, το υπουργείο μοιάζει να μη θέλει να ξέρει τι συμβαίνει, και αυτό είναι συνταγή για να χαθεί ο έλεγχος και μαζί ανθρώπινες ζωές.