Η κατάσταση στη Σανγκάη στην Κίνα έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον από τις εικόνες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα μέσω βίντεο και φωτογραφιών, ενώ έχει γεννήσει το ερώτημα αν υπάρχει κάτι ύποπτο πίσω από αυτή την κατάσταση με το ιδιαίτερα σκληρό lockdown το οποίο έχει επιβληθεί από τις Αρχές.
Για την κατάσταση στην κινέζικη πόλη έχουν τοποθετηθεί μια σειρά από Έλληνες επιστήμονες. Για παράδειγμα, ο καθηγητής του Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος έχει αναρωτηθεί ανοιχτά: «Μήπως έχει γίνει κάτι στην Κίνα που δεν μας το λένε;».
Τη δική τους εκτίμησαν έκαναν γνωστή σήμερα ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Τέσσερα στοιχεία για την εξάπλωση του ιού στην Κίνα
Ο καθηγητής Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε αρχικά τα τέσσερα στοιχεία που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για την Κίνα:
- «Το πρώτο που γνωρίζουμε είναι ότι στην Κίνα αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Όμικρον 2, η οποία είναι υπερμεταδοτική και διαφεύγει της ανοσίας του οργανισμού μας».
- «Επίσης, έχει εξαπλωθεί και η παραλλαγή Όμικρον 5, που είχε εμφανιστεί στη Νότια Αφρική» και «δυστυχώς από την Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την παραλλαγή. Και αυτή (σ.σ. η 5) είναι πιο μεταδοτική αλλά έχει λιγότερα συμπτώματα».
- «Ο εμβολιασμός στην Κίνα έχει καλύψει με δύο δόσεις περίπου το 85 με 88% του πληθυσμού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, όμως, 3η δόση κάνουν μετά από έξι μήνες. Ακόμη, δεν έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% των ατόμων που είναι πάνω από 80 ετών».
- «Τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα mRNA. Άρα, καθώς δεν έχει γίνει αναμνηστική δόση και επιπλέον υπάρχουν τόσα πολλά άτομα πάνω από 80 ετών, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα».
Στα εμβόλια αναφέρθηκε και η Ματίνα Παγώνη, λέγοντας ότι «εμείς ξέρουμε ότι είναι περίπου στο 45-50% και αυτοί μιλάνε για 80% ασφάλεια».
«Καλό θα ήταν και η Ελλάδα να παρακολουθεί την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5, «οι οποίες είναι καινούριες παραλλαγές και έχουν εμφανιστεί στην Αφρική και ήδη έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη», σχολίασε επίσης ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε πως «όταν κάποιος διαπιστωθεί ότι έχει μολυνθεί, τα φάρμακα που του δίνουν είναι τα παραδοσιακά της κινεζικής ιατρικής. Δυστυχώς, δηλαδή και η θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιούν δεν είναι η πιο κατάλληλη».
Οι αμφιβολίες για τα στοιχεία που ανακοινώνονται
Ο καθηγητής υπογράμμισε και ένα σημείο που του κάνει εντύπωση, σύμφωνα με τον ίδιο: «Είχα πάντα αμφιβολίες στα στοιχεία που μας ανακοινώνουν. Έχει διαπιστωθεί ότι δεν είχαν πει αλήθεια για το πότε εμφανίστηκε ο ιός. Μου κάνει εντύπωση να έχουν ανακοινώσει μόνο τρεις θανάτους, όταν το Reuters διαπίστωσε ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο ήταν πάνω από 20».
Την ίδια αμφιβολία εξέφρασε και η Ματίνα Παγώνη. «Μηδέν κρούσματα δεν μπορείς να κάνεις με τέτοιον πληθυσμό, όσο και τέλειο να είναι το σύστημα. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και ερωτηματικά, που μας ανησυχούν όλους», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Σε ερώτηση αν οι κινέζικες Αρχές κρύβουν κάτι, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είπε πως «θεωρητικά θα μπορούσαμε να το περιμένουμε».
«Μας ανησυχεί γιατί υπάρχει και το σκεπτικό μήπως κρύβουν κάποια μετάλλαξη (…). Οι Κινέζοι γενικά στο θέμα το επιστημονικό που αφορά τη χώρα τους κρύβουν κάποια μυστικότητα και το έχετε δει τον τελευταίο καιρό», συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη.
Σε σχέση με το αν κρύβουν μία νέα μετάλλαξη, η ίδια δήλωσε επίσης ότι: «Εγώ δεν το αποκλείω. Το έχουμε πει από την αρχή και η επιστημονική κοινότητα το σκέφτεται. Όμως δεν μπορούμε να αποδείξουμε πράγματα και είναι μόνο στη σκέψη μας. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε τι συμβαίνει γιατί τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα».
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «τις μεταλλάξεις τις περιμένουμε, από την αρχή. Απλώς προσπαθούμε με τις μελέτες και τα δεδομένα να τις αντιμετωπίσουμε (…). Το καλύτερο θα ήταν ένα εμβόλιο που να καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις και γενικά όλους τους κοροναϊούς».
Ατσαλάκης: Έτσι έφτασε η Κίνα στο σκληρό lockdown
Για την κατάσταση στην Κίνα μίλησε στο iefimerida.gr o αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης.
Τα υψηλά ποσοστά ανοσίας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, είτε λόγω των εμβολιασμών είτε λόγω της φυσικής ανοσίας από νόσηση, έχουν καταστήσει το στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον να έχει ήπιες επιπτώσεις σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις ανατολικές χώρες, από τις οποίες συνεχώς έρχονται δεδομένα που επιβεβαιώνουν τα υψηλά ποσοστά θανάτων από το εν λόγω στέλεχος, το οποίο έχει εξαπλωθεί ραγδαία στην Κίνα, στη Νότια Κορέα, στη Νέα Ζηλανδία και σε άλλες χώρες.
«Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των χωρών είναι ότι είχαν εκτεθεί σε μικρό βαθμό στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Το Χονγκ Κονγκ έχοντας κρατήσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο την πανδημία τα τελευταία δυο έτη, οι θάνατοι των τελευταίων δυο μηνών ανά 100.000 κατοίκους, ξεπέρασαν ακόμα και τον αριθμό του Ηνωμένου Βασιλείου και έφτασαν σωρευτικά από τους 213 στους 8.827, δηλαδή αυξήθηκαν 40 φορές», σχολιάζει.
Σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο μεγάλος αριθμός θανάτων στο Χονγκ Κονγκ οφείλεται στον μη εμβολιασμό του 66% των πολιτών ηλικίας πάνω από 80 ετών και στο εμβόλιο Sinovac το οποίο έχει μικρότερα αποτελέσματα σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Το 71% των θανούντων ήταν ανεμβολίαστοι και το 25% είχε λάβει το Sinovac και 4% άλλα εμβόλια».
Περαιτέρω επιβεβαίωση, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανάλυση του κ. Ατσαλάκη, έρχεται από την Νότια Κορέα, η οποία έχοντας πολύ ελάχιστα κρούσματα και θανάτους από την αρχή της πανδημίας, με την εμφάνιση της Όμικρον οι θάνατοι εξαπλασιάστηκαν και έφθασαν σωρευτικά περίπου στις 20.000. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 80 ετών ήταν περίπου 20%. Το Χονγκ Κόνγκ είχε πέντε φορές περισσότερους θανάτους από την Ν. Κορέα, καθώς έχει μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων.
Δεν «δουλεύουν» τα αυστηρά lockdown
«Η Κίνα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση της πανδημίας διότι όπως και στο Χονγκ Κονγκ, έχει 48% μη εμβολιασμένους στην ηλικία πάνω των 80 ετών που αντιστοιχούν σε περίπου 15 εκατομμύρια κατοίκους. Με τα αυστηρά «απαγορευτικά» συνεχίζει την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, παρόλο αυτά έχει σημαντική έξαρση κρουσμάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό μη εμβολιασμένων άνω των 80 ετών στην Νέα Ζηλανδία είναι 2% και για αυτό έχει σωρευτικά 470 θανάτους, παρά το πρόσφατο κύμα υψηλών κρουσμάτων», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ταυτόχρονα, η χώρα μας με περίπου το 20% άνω των 80 ετών μη εμβολιασμένων βρίσκεται ήδη σε υψηλό αριθμό ημερήσιων θανάτων. Το 71% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις τουλάχιστον, παρόλα αυτά, το ποσοστό των ανεμβολίαστων άνω των 65 ετών και ευάλωτων ατόμων τα οποία δεν έχουν αποκτήσει ούτε φυσική ανοσία είναι υψηλό και θα παραμείνει εκτεθειμένο στον ιό.
Ποια θα ήταν η σωστή στρατηγική
«Η ανάλυση των παραπάνω δεδομένων δείχνουν ότι τα ηπιότερα συμπτώματα του στελέχους Όμικρον υπάρχουν μόνο στις χώρες που έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων στις μεγάλες ηλικίες. Τώρα πλέον, η σωστή στρατηγική είναι η προστασία από τη βαριά νόσηση των ηλικιωμένων και των ευάλωτων και όχι τόσο η ανοσία της αγέλης. Αυτό είναι περισσότερο επιτακτικό ενόψει των αποφάσεων άρσης των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται σταδιακά. Η στρατηγική των περισσοτέρων χωρών πλέον είναι να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό. Η στρατηγική όμως αυτή, χωρίς προστασία των μη εμβολιασμένων θα συνεχίζει να δίνει υψηλά ποσοστά θανάτων», τονίζει.
Σημειώνεται ότι το Βέλγιο πρόσφατα ήρε όλα τα περιοριστικά μετρά έχοντας ένα χαμηλό επίπεδο θανάτων περίπου στους 25 κατά μέσο όρο την ημέρα χωρίς να συμβεί σημαντική έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων.
Η εκτίμηση Ατσαλάκη για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, «στη χώρα μας το πρόσφατο υπό-κύμα που ξεκίνησε από της 6 Μαρτίου κορυφώθηκε περίπου στο τέλος Μαρτίου. Η πρόβλεψη μας στις 2 Δεκεμβρίου 2021 για κορύφωση του κύματος στις αρχές Ιανουαρίου 2022 έχει επιβεβαιωθεί. Το γεγονός ότι θα υπάρχουν εξάρσεις υπό-κυμάτων και η σημαντική εξασθένιση θα γίνει τον Μάιο, εξακολουθεί να ισχύει».
Εν όψει της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων, της αύξησης της κινητικότητας λόγου Πάσχα και έναρξης τουριστικής περιόδου, ο κίνδυνος για τα ευάλωτα άτομα θα πολλαπλασιαστεί. Γι’ αυτό, όπως καταλήγει, «τα άτομα αυτά θα πρέπει να προστατευτούν άμεσα διότι ο ιός δεν είναι εποχιακός, εξακολουθεί και υπάρχει και αναζητεί να βρει απροστάτευτα άτομα. Οι δύο δόσεις προστατεύουν κατά 79% και η αναμνηστική κατά 94% από τη διασωλήνωση. Η αύξηση των εμβολιασμένων και τα νέα αντι-ιικά φάρμακα γι’ αυτούς που δεν μπορούν να αποκτήσουν ανοσία από τα εμβόλια, μπορούν να αποτρέψουν τη βαριά νόσηση των μη εμβολιασμένων».
«Καμπανάκι» Παυλάκη για το Πάσχα – Τι πιστεύει για τη Σανγκάη
Την ανησυχία του εξέφρασε ο Γιώργος Παυλάκης σε ό, τι αφορά στην πορεία της πανδημίας και κυρίως για το Πάσχα, όπου σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται έξαρση.
«Ανησυχώ για το Πάσχα γιατί περιμένουμε έξαρση. Τα μέτρα έχουν εξαφανιστεί, λέμε ότι είμαστε σε αποκλιμάκωση και είχαμε 82 νεκρούς», είπε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, μιλώντας στο ΜEGA.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο ιός είναι εδώ, τα νούμερα που βγαίνουν για τους άλλους δείκτες, εκτός από τις εισαγωγές και τους θανάτους είναι ότι, τα περισσότερα δεν καταγράφονται. Τα εμβόλια ας είναι καλά, και οι προηγούμενες μολύνσεις που δεν έχουμε βαριές νοσήσεις. Το long Covid και η χρόνια κούραση, είναι επιπτώσεις μετά την πρώτη και δεύτερη μόλυνση».
«Ο ιός δεν θα γίνει γριπούλα έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου», επισήμανε.
Τι συμβαίνει στη Σανγκάη
Για την έξαρση της πανδημίας στη Σανγκάη, ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως «στην Ελλάδα όπως και στην Κίνα, ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ηλικιωμένοι. Ανεβαίνει το ποσοστό, γιατί η πανδημία που, πριν τις γιορτές, «χτυπούσε» τους νέους, τώρα τους πιο μεγάλους.
«Αυτό που έγινε στην Κίνα είναι ότι έγιναν θύματα και της δικής τους επιτυχίας αλλά και της συμπεριφοράς της ως προς την αντιμετώπιση του ιού, καθώς δεν πήραν κάποιο ουσιαστικό μέτρο. Τώρα ο ιός μολύνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, προσπαθώντας να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χόνγκ Κονγκ, που είναι ο «παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων», και έπειτα στην κατάταξη είναι η Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί φοβούνται τα εμβόλια, δεν εμβολιάζονται και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας. Και στο Χονγκ Κονγκ έχουν γηραιότερο πληθυσμό, όπως και στην Ελλάδα, πήγαν και τα άνοιξαν όλα με 85% εμβολιασμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Όταν έχουμε 25 εκατομμύρια κλειδωμένους μέσα, είναι δύσκολο να τους ελέγξεις από τη μία μέρα στην άλλη. Στην Κίνα, εάν ξεφύγει η πανδημία θα έχουν πολλούς νεκρούς. Εάν η Κίνα είχε μία καταστροφή όπως άλλες χώρες, θα υπήρχαν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Εάν πέσει η Κίνα και η Ταϊβάν, τότε θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση», συμπλήρωσε.
«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Οι πολίτες έχουν τρία βασικά καθήκοντα: να μην μολυνθούν γιατί ο ιός είναι κακός, να εμβολιαστούν αλλά και να κάνουν τεστ πριν πάνε κάπου ή εάν επισκεφθούν ηλικιωμένους αλλά και πολύ κόσμο», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.
Πηγή φωτογραφιών: Reuters