Βλέπω τη βαρβαρότητα του κινεζικού καθεστώτος απέναντι στους κορωνόπληκτους και εξεγείρομαι. Σπάνε πόρτες και παράθυρα, παίρνουν τους νοσούντες βίαια από τα σπίτια τους και τους στοιβάζουν σε οικήματα καραντίνας, αποχωρίζουν παιδιά από τους γονείς τους, σκοτώνουν τα κατοικίδιά τους, δεν ορρωδούν προ ουδενός και διερωτώμαι πώς αλήθεια συμβαίνουν όλα αυτά με μόνες αντιδράσεις τα ουρλιαχτά από τα διαμερίσματα και τις απόπειρες αυτοκτονίας. Κάτι πιο βαθύ λοιπόν συμβαίνει στην Κίνα. Ο αυταρχισμός έχει φωλιάσει στις ψυχές των πολιτών, αντιμετωπίζεται ως τυπική στάση και συμπεριφορά. Και η εικόνα του ρομποτόσκυλου με την ντουντούκα στον ώμο να καλεί τους κατοίκους να υπακούσουν στις οδηγίες των Αρχών με ξεπερνάει. Παραπέμπει στου Οργουελ την περιγραφή στο «1984». Αυτές οι δυστοπικές εικόνες και οι άλλες οι πολεμικές από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με πείθουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί το ευγενέστερο μεταπολεμικό πολιτικό οικοδόμημα στον πλανήτη. Και δεν το διαπραγματεύομαι με κανέναν, όσα και αν της καταλογίζει κανείς… Τόσο απλά, τόσο καθαρά…
…και ρωσικά ψεύδη
Αλλά και οι εξηγήσεις του εμπόλεμου καθεστώτος στην Ουκρανία για τις αιτίες βύθισης της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας επίσης με ξεπερνούν. Εφθασαν οι ρώσοι επίσημοι και προπαγανδιστές να αποδώσουν την καταστροφή στο παλαιό σύστημα πυρόσβεσης του σκάφους, σε δικά τους ανθρώπινα λάθη και παραλείψεις, παρά να αποδεχθούν ότι εβλήθη από ουκρανικά όπλα. Και να επιμένουν επί ώρες ότι το σκάφος κατευθυνόταν σε ασφαλή λιμάνια με ελεγχόμενες ζημιές, ενώ εκείνο πιθανότατα είχε ήδη βυθιστεί. Κατά την ταπεινή μας γνώμη, δεν γίνεται να γοητεύουν κάποιον στην Ευρώπη καθεστώτα όπως το ρωσικό και το κινεζικό…
Συνέδριο και συμβολισμοί
Τα κομματικά συνέδρια και δη τα προεκλογικά προσφέρονται για επαναπροσεγγίσεις και επανενώσεις. Ο Νίκος Κοτζιάς, για παράδειγμα, ήταν παρών στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και προσφώνησε τον Αλ. Τσίπρα «σύντροφε Αλέξη». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προσήλθε έχοντας στο πλευρό του τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, που ήταν παρών στην έναρξη του συνεδρίου. Οι σχέσεις Κοτζιά και Τσίπρα δεν αποκαταστάθηκαν πλήρως βεβαίως. Ο πάγος όμως έλιωσε και μένει να φανεί κατά πόσο θα υπάρξει νέα συμμαχία στο μέλλον. Ο ίδιος πάντως ήταν στη λογική του αντιδεξιού μετώπου. Είχε και άλλα αρκούντως συμβολικά το συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόεδρος του συνεδρίου ορίστηκε ο πολύπειρος Γιάννης Δραγασάκης και μέλη του τιμητικού προεδρείου ήταν μεταξύ άλλων ο Νίκος Μανιός, πρώην βουλευτής και γραμματέας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), η ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου, η τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου, ο Πέτρος Δαμιανός, δάσκαλος-καθηγητής των σχολείων φυλακών ανηλίκων Αυλώνα, ο Αριστείδης Μανωλάκος, συνταξιούχος δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, αγωνιστής της Αριστεράς, ιδρυτικό στέλεχος ΠΑΜ, αλλά και η απόλυτη έκφραση του κρατικοδίαιτου γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος. Οι σύνεδροι τίμησαν επίσης τον προσφάτως θανόντα Μίμη Δαρειώτη. Αφησαν μία κενή θέση στο τιμητικό προεδρείο. Ο Δαρειώτης ήταν στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, ψυχή του κόμματος για δεκαετίες, είχε φυλακιστεί και καταδικαστεί σε θάνατο επί χούντας.
Πολλά ήταν τα αρνητικά σχόλια από συνέδρους επειδή δεν υπήρχαν θεματικά «τραπέζια» τόσο για την Παιδεία όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, για την πανδημία ο Ανδρέας Ξανθός συζήτησε με τους καθηγητές Παναγιώτη Καλαμαρά, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, Οθωνα Ηλιόπουλο και την επίσης καθηγήτρια Αθηνά Λινού.
Οι έξωθεν χαιρετισμοί
Για να έχετε μια αίσθηση των διεθνών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, σας ενημερώνουμε ότι προβλήθηκαν βίντεο με τους χαιρετισμούς του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας, προερχόμενης από την ισπανική Αριστερά, Γιολάντα Ντίαζ, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, καθώς και του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου. Επίσης, επιστολή με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
Mηνύματα μετά μουσικής
Ηταν εντυπωσιακή η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής που δόθηκε την Πέμπτη για την Ουκρανία. Και τούτο γιατί το βιολί του Λεωνίδα Καβάκου θα μπορούσε να ακουστεί πιο δυνατά από τις βόμβες της Ρωσίας και το μήνυμά του να φθάσει και να δώσει μια ένεση στήριξης στη μαρτυρική Μαριούπολη, όπως είπε ο Πρωθυπουργός. Ηταν επίσης μια ξεχωριστή συναυλία επειδή έγινε ειδικά για την ανέγερση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης το οποίο βομβαρδίστηκε πρόσφατα. Ηταν, τέλος, μια πολιτική συναυλία στην οποία δεν χωρούσαν ούτε γενικές τοποθετήσεις ούτε ίσες αποστάσεις. Ολοι όσοι βρέθηκαν εκείνο το μαγικό βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής απόλαυσαν τις μελωδίες από το βιολί του Λεωνίδα Καβάκου, το κουαρτέτο με πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς, και η συγκίνηση ήταν εμφανής. Να σημειώσω ότι οι πάντες πλήρωσαν το εισιτήριό τους. Οι πολιτικοί μάλιστα πλήρωσαν και το εισιτήριο της φρουράς που τους συνόδευε. Αλλά δεν παρέστησαν πολλοί πολιτικοί, παρότι είχε ανακοινωθεί ότι θα παρακολουθούσε τη συναυλία ο Πρωθυπουργός. Μόνο τέσσερις, ήτοι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.
Στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», στο θεωρείο 8, σειρά 1, που κάθισαν ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του Μαρέβα, είχε προβλεφθεί θέση δίπλα του για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αλλά η Πρόεδρος νοσεί από COVID και έτσι δίπλα στο πρωθυπουργικό ζεύγος κάθισε από δεξιά ο Πρόεδρος της Βουλής και από αριστερά η υπουργός Πολιτισμού. Στην ίδια σειρά κάθισαν ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Μπιμπλής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Βακαρέλης. Στο διάλειμμα ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του παρέμειναν στις θέσεις τους. Από το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες τού έστειλαν την ομιλία που εκείνη την ώρα εκφωνούσε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός τη διάβασε και σχολίασε: «Μα είναι δυνατόν να λέει τέτοια πράγματα;». Μετά τη συναυλία το πρωθυπουργικό ζεύγος συνεχάρη τον κ. Καβάκο. Ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ένας καλλιτέχνης ο οποίος έχει το θάρρος της γνώμης του και πράγματι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν χωρούν ούτε ίσες αποστάσεις ούτε γενικόλογες τοποθετήσεις ότι δήθεν είμαστε με την ειρήνη».
Στο πολωνικό μέτωπο του Προσφυγικού
Εντυπωσιασμένος επέστρεψε από την Πολωνία ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας (στο πέρασμα Ντοροχούσκ) όπου και είδε, ιδίοις όμμασι, την πρόκληση του τεράστιου προσφυγικού κύματος. Μόνο από το συγκεκριμένο σημείο έχουν περάσει εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) περί τα 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά, τραυματίες και ασθενείς – και αυτό μέσα σε περίπου 50 ημέρες από την έναρξη του πολέμου. Οι πολωνικές αρχές έχουν κινηθεί πολύ οργανωμένα, με τις διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα, ενώ έχουν βρεθεί λύσεις σε θέματα όπως η χορήγηση ασφαλιστικού συμβολαίου ενός μηνός για όσους έφθασαν με αυτοκίνητο ή προπληρωμένης κάρτας SIM για να μην καταβάλλουν οι άνθρωποι αυτοί το κόστος του roaming. Αναμφίβολα, η Πολωνία είναι μια από τις χώρες που τηρούν τη σκληρότερη στάση κατά της Ρωσίας, ενδεχομένως ενοχλώντας πολλούς, ενώ στο επίπεδο της διαχείρισης του Προσφυγικού λαμβάνει άριστα.
Εδώ και καιρό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε δεχθεί καταγγελίες για χρήση αθέμιτων πρακτικών για την αγορά και απόκτηση του ελέγχου της κατασκευαστικής Ελλάκτωρ. Η επικεφαλής της Επιτροπής, κυρία Βασιλική Λαζαράκου (φωτογραφία), διενήργησε ως όφειλε διεθνή έρευνα και ξεδιάλυνε το παζλ των κινήσεων μέσω ενδιάμεσων σχημάτων για την απόκτηση του ελέγχου της μεγάλης κατασκευαστικής. Το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φανέρωσε συγκεκριμένες αθέμιτες πράξεις και έτσι η κυρία Λαζαράκου αποφάσισε να καλέσει σε απολογία τους εκπροσώπους της ολλανδικής Reggeborgh στην Ελλάδα και τον κ. Ηλία Λιανό της Αρχιρόδον προκειμένου να εξηγήσουν τη στάση και συμπεριφορά τους. Από εκείνη τη στιγμή δέχεται βολές χωρίς περιεχόμενο. Αλίμονο αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πραγματοποιούσε έλεγχο και δεν έπραττε τα δέοντα. Αυτός είναι ο ρόλος της…
Στον ορυμαγδό της εποχής έφυγε αθόρυβα από τη ζωή μια εξέχουσα προσωπικότητα της οικονομικής και πολιτικής. Ο οξυδερκής διανοούμενος, οικονομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου μεταξύ των ετών 1993 και 1996, Γιώργης Κατηφόρης πέθανε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από μακρά ασθένεια. Πρωταγωνίστησε στην προετοιμασία ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη και η ματιά του ήταν πάντα ξεχωριστή, βαθιά κοινωνική, πολύ πέρα από τα προφανή και τα συνήθη των τυπικών οικονομολόγων.