Η χορήγηση κεταμίνης ήταν αυτή που φώτισε και ξεκλείδωσε τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας και που έστειλε τελικά την μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, στον Κορυδαλλό, με την κατηγορία ότι σκότωσε το παιδί της.
Η 33χρονη, όχι μόνο αρνείται κατηγορηματικά ότι η ίδια έδωσε την κεταμίνη στην κόρη της, αλλά υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε καν την συγκεκριμένη ουσία. Όλα αυτά, όμως, πριν «μιλήσει» το τάμπλετ της Τζωρτζίνας, το οποίο η ίδια φρόντισε να βάλει στο φέρετρο της άτυχης Τζωρτζίνας.
Όπως προέκυψε από τα ειδικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και αποκάλυψε το MEGA και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, η 33χρονη κατηγορούμενη αναζητούσε μέσω Google διάφορες φαρμακευτικές ουσίες πριν το θάνατο της Τζωρτζίνας, μεταξύ αυτών και της κεταμίνης που σκότωσε το παιδί.
Τρεις ημέρες, μάλιστα, πριν τον μαρτυρικό θάνατο της 9χρονης, στις 26 Ιανουαρίου, λόγω των αναζητήσεων που έκανε το προηγούμενο διάστημα στο διαδίκτυο, η Google εμφάνιζε προσφορές και διαφημίσεις κεταμίνης στο επίμαχο τάμπλετ.
«Ο δεκάλογος του τάμπλετ που περιμένουμε να δούμε, αφορά στην εύρεση των αναζητήσεων των ουσιών που έχουν βρεθεί, τις παραγγελίες, τις διαδρομές, τις επικοινωνίες, τα πρόσωπα, τα ηλεκτρονικά ίχνη, τις συναντήσεις προσώπων, τις ταυτοποιήσεις προσώπων μέσω κεραιών κινητής, την ανάκτηση διαγεγραμμένων και τέλος τις επαφές», δήλωσε ο Μανώλης Σφακιανάκης, διευθυντής του Ινστιτούτου CSI.
«Της την έδωσαν οι γιατροί»
Στην απολογία της, η Ρουλα Πισπιρίγκου είχε υποστηρίξει ότι δεν ξέρει πώς βρέθηκε η κεταμίνη στον οργανισμό της Τζωρτζίνας και μίλησε για ενδεχόμενο ιατρικό λάθος.
«Δεν μπορώ να ξέρω. Έχω την πληροφορία ότι πρόκειται περί νοσοκομειακού φαρμάκου και ότι χορηγείται σε ΜΕΘ από εντατικολόγους. Επομένως, πιστεύω ότι κάτι συνέβη όσο ήμασταν στο νοσοκομείο, χωρίς να κατηγορώ κανέναν από τους γιατρούς ή νοσηλευτές, ότι δηλαδή έκαναν κάτι επίτηδες», ανέφερε στην κατάθεσή της η 33χρονη.
Και ενώ καθημερινά έρχονται νέες αποκαλύψεις που καταρρίπτουν κάθε ισχυρισμό της, η ίδια εξακολουθεί να κρατά την ίδια σκληρή γραμμή. Δηλώνει αθώα, ψάχνει τρόπους για να βρει νέο άλλοθι, ζητώντας να την βοηθήσει οποιοσδήποτε γνωρίζει πώς δόθηκε η κεταμίνη στο παιδί της!
«Της χορηγήθηκε κεταμίνη όσο ήταν ζωντανή»
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κεταμίνη χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα όσο ήταν ακόμα ζωντανή, πριν δηλαδή μπουν στο δωμάτιο οι γιατροί. Στις εξετάσεις βρέθηκε ότι η ουσία είχε προλάβει να μεταβολιστεί στον οργανισμό του παιδιού, καταρρίπτοντας το βασικό επιχείρημα της κατηγορουμένης ότι η κεταμίνη πιθανότητα δόθηκε την ώρα της προσπάθειας ανάνηψης, καθώς το παιδί ήταν ήδη νεκρό.
«Η κεταμίνη με το που θα μπει στην κυκλοφορία του αίματος θα αρχίζει να μεταβολίζεται και να αποβάλλεται στα ούρα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχει καρδιακή λειτουργία προκειμένου να προχωρήσει η ουσία στο ήπαρ, να μεταβολιστεί και να αποβληθεί στα ούρα. Συνεπώς, για να αναγνωριστεί στα ούρα αυτή η ουσία σημαίνει ότι δόθηκε όσο η μικρή ήταν εν ζωή», είπε στο MEGA ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.
Προσπαθούσε να παραπλανήσει τους γιατρούς
Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του «Βήματος» και των «Νέων» Βασίλης Λαμπρόπουλος, η κατηγορούμενη μητέρα προσπαθούσε να παραπλανήσει τους γιατρούς και να τους πείσει ότι η Τζωρτζίνα παρουσίαζε αρρυθμίες. Ο γιατρός διαπίστωσε ότι το τελευταίο επτάμηνο η 33χρονη είχε στείλει 180 σήματα στους γιατρούς, για να αναδείξει το ζήτημα της αρρυθμίας της Τζωρτζίνας.
Μάλιστα, τη μοιραία μέρα που η Τζωρτζίνα έφυγε από τη ζωή, στις 29 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με κατάθεση γιατρού του Ωνασείου, η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε πάλι προσπαθήσει να μεταδώσει δεδομένα στις 14:00, την ώρα δηλαδή που συμπίπτει με τη χορήγηση της κεταμίνης.
Οι καταθέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην 18η ανακρίτρια αναμένεται να φέρουν νέες αποκαλύψεις.
Σοκάρουν οι ενέργειες της Πισπιρίγκου την ώρα που «έσβηνε» η Τζωρτζίνα
Η 9χρονη Τζωρτζίνα έχει αφήσει την τελευταία της πνοή, οι γιατροί δίνουν αγώνα να την επαναφέρουν και η Ρούλα Πισπιρίγκου κάνει κινήσεις, που κανείς από όσους τις είδαν δεν ξεχνάει.Η 33χρονη μητέρα από την Πάτρα, που πλέον είναι κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κάθε άλλο παρά αγωνία έδειχνε. Τους ζητούσε να σταματήσουν την προσπάθεια και έκανε πράγματα που δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν. Στο μυαλό της, εκείνα τα δραματικά δευτερόλεπτα φαίνεται πως είχε το πώς θα μεταφέρει δεδομένα, που να πιστοποιούν πως το παιδί της αντιμετώπιζε πρόβλημα από τη στιγμή που έφτασαν οι γιατροί.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, το τεστ που έκανε η Ρούλα Πισπιρίγκου την ημέρα που πέθανε η Τζωρτζίνα, στις 2.00 το μεσημέρι – ώρα που συμπίπτει με τη χορήγηση της κεταμίνης – είχε ως στόχο να δείξει πως, εκείνη την ώρα, η 9χρονη δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα. Μετέδωσε όμως δεδομένα, την ώρα που ήταν μέσα στο μονόκλινο δωμάτιο ο γιατρός που έκανε την ανάνηψη.
Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος στο MEGA, η 33χρονη κατηγορούμενη είπε στο γιατρό: «Παρακαλώ, σταματήστε την προσπάθεια για να μεταδώσω δεδομένα»!
Αυτό είχε κάνει μεγάλη εντύπωση στους γιατρούς, που έδιναν μάχη για να επαναφέρουν την 9χρονη. Είναι μια σκηνή που κανείς δεν έχει ξεχάσει, καθώς η Ρούλα Πισπιρίγκου φαινόταν και έδειχνε, με τις πράξεις και τα λόγια της, πως είχε λιγότερο άγχος από τους ίδιους.
Παράλληλα, τα περιστατικά βραδυκαρδίας, τα οποία κατέγραφε η Ρούλα Πισπιρίγκου για να τα δείξει στους γιατρούς, δεν σημειώθηκαν μόνο στο νοσοκομείο. Όπως κατέγραψε ο απινιδωτής, το 9χρονο κορίτσι είχε ανεξήγητες βραδυκαρδίες στο σπίτι της, τον Δεκέμβριο του 2021, χωρίς κανείς από το περιβάλλον της να ειδοποιήσει τους γιατρούς.
Τέλος, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος υπογράμμισε ότι, μετά τους γιατρούς, σειρά να καταθέσουν θα πάρουν οι συγγενείς της Ρούλας Πισπιρίγκου, αλλά και ο πατέρας των παιδιών, Μάνος Δασκαλάκης.
Παίρνει πίσω το αίτημα αποφυλάκισης η Ρούλα
Σύμφωνα με τη δικαστική συντάκτρια του MEGA, Άννα Κανδύλη, η μητέρα των τριών παιδιών δεν επιμένει στο αίτημα αποφυλάκισης – και μάλλον, δεν μπορεί να το κάνει. Όπως φαίνεται, υπάρχει δυσκολία στο να βρεθεί ειδικός πραγματογνώμονας που να αναλάβει να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της.
Αρχικά, ο δικηγόρος της είχε δηλώσει πως σκοπεύει να ζητήσει να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση της 33χρονης με περιοριστικούς όρους.
Πλέον, όμως, φαντάζει δύσκολο να επιμείνει στο αίτημα αποφυλάκισης, καθώς όλοι της οι ισχυρισμοί καταρρέουν.
Αν και αρχικά δήλωνε πως δεν ευθυνόταν για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποκαλύφθηκε ότι στον οργανισμό του κοριτσιού βρέθηκε η ουσία κεταμίνη.
Στη συνέχεια, ισχυριζόταν πως το λάθος ήταν των γιατρών, ωστόσο, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η κεταμίνη είχε χορηγηθεί στην Τζωρτζίνα, ώρες πριν καταλήξει και βρέθηκε στα ούρα της 9χρονης, καθώς είχε προλάβει να μεταβολιστεί.
«Μία δόση σκότωσε την Τζωρτζίνα»
Έως και 1.000 mg κεταμίνης, σε μία και μόνο θανατηγόρα δόση, εκτιμά ότι πρέπει να χορηγήθηκαν στην άτυχη Τζωρτζίνα, ο εντατικολόγος και διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης, ο άνθρωπος που, μαζί με το προσωπικό της κλινικής, έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή η 9χρονη.
Ο κ. Ηλιάδης, μιλώντας στη Realnews, αποκάλυψε πως «υπάρχουν πολλά σκευάσματα κεταμίνης. Πυκνά και μη πυκνά. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε το φιαλίδιο που λέγεται ‘κεταμίνα’, το οποίο έρχεται από την Ιταλία, μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και χορηγείται στους ασθενείς με αυστηρότατα πρωτόκολλα».
Όπως τόνισε: «Δεν είναι ένα φάρμακο που βρίσκεται σε κοινή θέα. Έρχεται στο φαρμακείο του νοσοκομείου σε συγκεκριμένες ποσότητες. Το κάθε φιαλίδιο είναι 50 mg/ml. Δεν είναι δόση που μπορεί να σκοτώσει ένα παιδί όπως η Τζωρτζίνα. Οι φυσιολογικές δόσεις στα παιδιά είναι 1 με 2 mg ανά κιλό βάρους. Αν η Τζωρτζίνα ήταν 30 κιλά, μπορούσε άνετα να λάβει, χωρίς να πάθει κάποια επιπλοκή, ακόμα και 60 mg, δηλαδή λίγο πάνω από μία ολόκληρη αμπούλα».
Η αναγωγή που κάνει ο κ. Ηλιάδης στη συνέχεια, όσον αφορά στη δόση που χορηγήθηκε στην 9χρονη την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, δηλαδή στις 29 Ιανουαρίου 2022, προκαλεί ανατριχίλα. Ο γιατρός υποστηρίζει ότι «εάν στο αίμα της Τζωρτζίνας βρέθηκαν 6,5 mg/ml κεταμίνης, με βάση υπολογισμούς, κάποιος πρέπει να της χορήγησε από 800 mg έως ένα γραμμάριο (1.000 mg). Άρα, αν η δράστης έκλεψε κεταμίνη από τα νοσοκομεία, πρέπει να είχε 15 αμπούλες».
«Θεωρώ αδύνατο να εκλάπη τέτοια ποσότητα», λέει στη Realnews ο εντατικολόγος, εξηγώντας ότι η ουσία που βρέθηκε στην 9χρονη δεν θα μπορούσε να είχε προέλθει από τα αποθέματα του νοσοκομείου: «Η κεταμίνη κυκλοφορεί σε πυκνά διαλύματα σε άλλες χώρες. Εκτιμώ ότι αυτή που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα πρέπει να ήταν συμπυκνωμένη και σε μεγάλο φιαλίδιο. Δεν θα μπορούσε ο δράστης να σπάει αμπούλες…», εξήγησε χαρακτηριστικά.