Η υπόθεση της Πάτρας με τον αδόκητο θάνατο τριών ανήλικων παιδιών και τη μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου, να κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση της μεγαλύτερης κόρης της, Τζωρτζίνας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι Αρχές εξετάζουν τόσο τη διαδρομή της κεταμίνης για να «δέσουν» την ενοχή της 33χρονης, όσο και τα αίτια θανάτου των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας.
Την ίδια στιγμή, η ολική ρήξη ανάμεσα στο άλλοτε αγαπημένο – τουλάχιστον, όπως οι ίδιοι εμφανίζονταν, όταν άρχισαν να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης – ζευγάρι, την προφυλακισμένη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον εν διαστάσει σύζυγο και πατέρα των παιδιών της, Μάνο Δασκαλάλη, φαίνεται να είναι οριστική και να παίρνει νέες διαστάσεις, από τη στιγμή που συνελήφθη η 33χρονη και απεδείχθη πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας είναι εγκληματική ενέργεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της δικαστικής συντάκτριας του MEGA, Άννας Κανδύλη, η πλευρά του Μάνου Δασκαλάκη εξετάζει αιτήματα που θα μπορούσε να υποβάλει στην ανακρίτρια, τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν περαιτέρω την κατηγορία κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ανέφερε η δημοσιογράφος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, εξετάζεται ακόμη και αίτημα του Δασκαλάκη προς την δικαστική λειτουργό, να ζητήσει εκείνη από την εταιρεία προμηθεύτρια του απινιδωτή-βηματοδότη πληροφορίες, για το εάν είναι δυνατόν ο απινιδωτής της Τζωρτζίνας να έχει καταγράψει και να παραμένουν καταγεγραμμένα στοιχεία για την ακριβή ώρα οπότε άρχισε η δυσλειτουργία της καρδιάς του κοριτσιού.
Όπως εξήγησε η Άννα Κανδύλη, με αυτό τον τρόπο η πλευρά του Μάνου Δασκαλάκη επιχειρεί να «χτυπήσει» τον βασικό υπεραπιστικό ισχυρισμό της Ρούλας Πισπιρίγκου, ότι δηλαδή την ώρα που δόθηκε η κεταμίνη, βάσει των χρόνων που δίνουν οι γιατροί και βάσει του χρόνου που λένε ότι δρα, «εγώ δεν ήμουν εκεί, ήταν οι γιατροί μέσα στο δωμάτιο».
Παιδοψυχολόγος εξηγεί τη συμπεριφορά Μάνου και Ρούλας απέναντι στα παιδιά τους
Παράλληλα, η παιδοψυχολόγος, Χριστίνα Μπογιατζή, μίλησε στην εκπομπή «Live News» και τον Νίκο Ευαγγελάτο για το προφίλ της 33χρονης κατηγορούμενης που κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της.
Η κ. Μπογιατζή τόνισε πως το μόνο πράγμα που μπορεί να διακρίνει στην όλη υπόθεση είναι η εργαλειοποίηση των παιδιών από την 33χρονη μητέρα.
«Είναι εργαλεία που άλλοτε εξυπηρετούν σκοπούς και άλλοτε εικόνες. Η εργαλειοποίηση είναι κάτι που κάνει συνήθως το παιδί στον γονέα, τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του, και οφείλει να το κάνει, όπως οφείλει και να το δεχτεί ο γονέας», εξήγησε.
Για τον Μάνο
Αναφερόμενη στη συνέντευξη του Μάνου Δασκαλάκη και στη δήλωσή του, ότι «η Τζωρτζίνα τον δικαίωσε», η κ. Μπογιατζή τόνισε πως και εκείνος ανήκει στην κατηγορία του γονέα που εργαλειοποιεί.
«Όταν εργαλειοποιείσαι από τους γονείς σου, δεν έχεις την αίσθηση ότι υπάρχεις. Ζεις μία υπαρξιακή αποδόμηση του εαυτού σου. Δεν ξέρεις γιατί βρίσκεσαι εκεί», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά τη ζωγραφιά της Τζωρτζίνας, την οποία η ίδια μελέτησε, είπε πως η 9χρονη «δεν εμπιστευόταν και παρατηρούσε από μακρυά».
Έτσι, έχουμε από τη μία πλευρά τη λαλίστατη Ρούλα Πισπιρίγκου, ακόμη και μέσα από τις φυλακές, αλλά και τον «καινούργιο» Μάνο Δασκαλάκη, ο οποίος, μετά το πρώτο σοκ της σύλληψης της μητέρας των παιδιών του, αφού μέχρι τότε «δεν είδε, δεν άκουσε, δεν γνώριζε» – δηλαδή, όλα τα έβρισκε τέλεια επί χρόνια – άρχισε να επικοινωνεί με δημοσιογράφους που άλλοτε λοιδορούσε, για να περιγράψει την οδύνη του, αλλά και την αποφασιστικότητά του να «μπουκάρει» στο κελί, για να… σκοτώσει την κρατούμενη, εάν αποδειχτεί ότι σκότωσε και τα τρία παιδιά τους…
Ένας 30χρονος άντρας, που μπήκε «νωρίς στα βάσανα», καθώς παρά τα όνειρα για ποδοσφαιρική ή και καλλιτεχνική καριέρα, έγινε πατέρας μόλις στα 20 χρόνια του και από τότε… δεν σταμάτησε – αν αληθεύουν τα λεγόμενα του ζεύγους και για τέταρτη εγκυμοσύνη – παρά τα προβλήματα στη σχέση.
Με αυτή τη λογική, δεν είναι και απορίας άξιο που η Πισπιρίγκου χαρακτηρίζει ως «ανεξήγητη» την επιθετική στάση του συζύγου της, σε νέες δηλώσεις της μέσα από τις φυλακές.
«Ο θάνατος της Ίριδας είναι σίγουρα έγκλημα», λέει ιατροδικαστής
Την ίδια στιγμή, ανατριχιάζουν οι αποκαλύψεις για την τραγωδία, με ειδικούς επιστήμονες να επιβεβαιώνουν πλέον ότι ο θάνατος των δύο εκ των τριών τουλάχιστον παιδιών δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο θάνατος του μωρού, της Ίριδας, είναι εγκληματική ενέργεια», τόνισε, μιλώντας στο Live News, η ιατροδικαστής Άννα Ράζου.
Και σημείωσε αναλυτικά: «Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί είναι ότι στην Ίριδα τα στοιχεία είναι ήδη πάρα πολλά και είναι στοιχεία που καθορίζουν έναν ασφυκτικό θάνατο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι, την ώρα που προκαλείται ένας ασφυκτικός θάνατος, πρέπει να εξεταστεί ποιοι είναι κοντά στον άνθρωπο αυτόν, που είναι σε αυτή την κατάσταση».
Σε ερώτηση του Νίκου Ευαγγελάτου, εάν υπάρχει περίπτωση να προκληθεί χωρίς ανάμειξη τρίτου προσώπου ένας ασφυκτικός θάνατος ή αν πρόκειται σίγουρα για εγκληματική ενέργεια, η κυρία Ράζου ήταν κατηγορηματική:
«Ναι, δυστυχώς είναι εγκληματική ενέργεια» και εξήγησε πως «κατ’ αρχήν, ο ασφυκτικός θάνατος είναι από μόνος του ανθρωποκτονία, δεν είναι παθολογικά αίτια».
Ο δράστης ήταν μέσα στο σπίτι
Μάλιστα, συνεχίζοντας, η κυρία Ράζου, με την ίδια αφοπλιστική βεβαιότητα, είπε ότι ο δράστης ήταν μέσα στο σπίτι.
Οποιοσδήποτε βρισκόταν μέσα στο σπίτι εκείνη την ώρα μπορεί να δολοφόνησε το παιδί, ανέφερε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Ο δράστης ήταν στο σπίτι με το μωρό. Το ποιος ήταν ο δράστης, θα το πει η Αστυνομία».
Σε ό,τι αφορά τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών, η κυρία Ράζου σημείωσε με νόημα ότι «η Τζωρτζίνα μάς άνοιξε τα μάτια, αλλά και τα ευρήματα στην Ίριδα είναι τόσο ξεκάθαρα που δίνουν κατευθύνσεις ως προς τι πρέπει να ερευνηθεί και για τον θάνατο της Μαλένας», του πρώτου παιδιού που πέθανε.
Γρίφος με τον θάνατο της Μαλένας – Τα νέα στοιχεία από τις τοξικολογικές
Καμία ουσία δεν βρέθηκε στη Μαλένα, είπε ο τοξικολόγος που έκανε τις εξετάσεις στο κορίτσι. Ο επιστήμονας είναι κατηγορηματικός ότι δεν βρέθηκε καμία τοξική ή φαρμακευτική ουσία στη Μαλένα, ούτε κεταμίνη. Το εργαστήριο που έκανε τις εξετάσεις στη Τζωρτζίνα ήταν το ίδιο εργαστήριο που έκανε τις εξετάσεις στη Μαλένα και ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία διευκρινίζει ο επιστήμονας που είναι ο ίδιος που εξέτασε τα δείγματα και από τα ίδια κορίτσια.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο εξέτασε το αίμα της Μαλένας. Τώρα που θα γίνουν οι ιστολογικές εξετάσεις διευκρινίζει ο τοξικολόγος, δεν αποκλείεται να βρεθούν ίχνη τοξικών ουσιών, ωστόσο ο ίδιος είναι κατηγορηματικός ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις ήταν 100% καθαρές.
Ο γρίφος
Η αιτία θανάτου της Μαλένας όπως καταγράφηκε είναι εκτεταμένη βλάβη στο συκώτι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη των εφημερίδων «Τα ΝΕΑ» και «Το ΒΗΜΑ», Βασίλη Λαμπρόπουλου, αυτή η βλάβη ενδέχεται να προήλθε από χορήγηση μιας τοξικής ουσίας για πολλή ώρα.
Όπως λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να έδρασε για πάνω από μία ώρα, αφού μεταβολίστηκε και δεν βρέθηκαν ίχνη της στην ιατροδικαστική έκθεση του παιδιού, σε αντίθεση με την περίπτωση της Τζωρτζίνας όπου εντοπίστηκε η κεταμίνη.
Έτσι, υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί να δόθηκε κεταμίνη ή άλλη αναισθητική ουσία και στη Μαλένα.
Ωστόσο, ανακύπτει το ερώτημα πώς η Ρούλα Πισπιρίγκου θα μπορούσε να προμηθευτεί την κεταμίνη μέσα σε τόσες λίγες ημέρες στην Αθήνα, αφού στις 9 μέρες που έμεινε στο νοσοκομείο, βγήκε μόνο 2-3 φορές για να φάει σε κοντινά εστιατόρια.
Τη λύση του μυστηρίου, αν δηλαδή τελικά χορηγήθηκε στη Μαλένα αναισθητική ουσία, θα δείξει ο νέος φασματογράφος που έχει φτάσει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, και έχει τη δυνατότητα λεπτομερούς ανάλυσης ουσιών.