«Η σημερινή οικονομία αντέχει ζεστό χρήμα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όχι μέτρα για την προστασία των ανέργων. Μάλιστα, αντί να πάρετε μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων ενάντια στην ακρίβεια, φέρνετε μέσα στη νύχτα τροπολογία που υπονομεύει και άλλο τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον ΟΑΕΔ.
Τόνισε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, πως «πήγαν περίπατο τα όσα μας λέγατε, ότι οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ θα λύσουν το πρόβλημα με τις συντάξεις. Το μόνο που θέλατε ήταν να βάλετε τους ιδιώτες στην απονομή των συντάξεων, με το αζημίωτο φυσικά».
Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως «αυτό το αίσχος», να «δώσει πίσω τα κλεμμένα που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις» στους συνταξιούχους, καθώς και να δώσει «τώρα πίσω το δώρο Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι τα ψίχουλα των 200 ευρώ, που δίνετε μόνο σε μια μερίδα. Νομοθετήστε ώστε να μην υπάρχει σύνταξη κάτω από 650 ευρώ».
Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ θα μπορούσε να ονομαστεί «χρυσές δουλειές ξανά για κάποιους επιχειρηματίες με τα χρήματα των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο «δίνει τη χαριστική βολή στον Οργανισμό».
«Παίρνετε τις εισφορές των εργαζομένων, χρήματα που παρακρατούνται για να προστατευθούν οι άνεργοι, για να υπάρχουν υποτυπώδεις κοινωνικές παροχές σε όλους τους εργαζόμενους και τις δίνετε πεσκέσι στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να χρηματοδοτείται η ολιγόμηνη, ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία», είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ.
Και προσέθεσε: «Όταν οι μισθοί βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, ο πληθωρισμός καλπάζει μήνα με το μήνα και επίδομα ανεργίας παίρνει ο ένας στους 12 ανέργους, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη διάταξη του Οργανισμού, αλλά στον προσανατολισμό του και στο πάρτι που έχουν στήσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι πάνω στις πλάτες του εργαζόμενου λαού».
«Μαζί με την μεγαλοεργοδοσία», υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας, «επιχειρείτε να τελειώνετε συνολικά με ό,τι είχε απομείνει από τον ΟΑΕΔ, ως ένας οργανισμός προστασίας ανέργων και εργαζομένων. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο χτίστηκε πάνω σε ένα κρεσέντο ψεμάτων και μιας αντιδραστικής κυβερνητικής προπαγάνδας που έκανε το άσπρο – μαύρο».
Έθεσε, απευθυνόμενος στη κυβέρνηση, μια σειρά ερωτημάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Καμία αναβάθμιση του Οργανισμού δεν υπάρχει με αυτό το νομοσχέδιο. Το μόνο που κάνετε είναι να καταλογίζετε ευθύνες στον άνεργο για την ανεργία του».
«Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μισθό για τις επιχειρήσεις, δεν είναι νέα πρόταση, ούτε συζητιέται για πρώτη φορά. Οι προτάσεις της ενεργητικής τάχα απασχόλησης, της ενεργούς γήρανσης, είναι βασική στρατηγική της ΕΕ και έχουν πυρήνα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως, με το νέο νομοσχέδιο, επιχειρεί να ολοκληρώσει αυτό τον σχεδιασμό: «Να μετατραπεί η προστασία των ανέργων σε κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Να δημιουργηθεί ένα ακόμα ισχυρό κύμα, που θα πιέζει προς τα κάτω τους κλαδικούς μισθούς, δηλαδή μια ακόμα δεξαμενή ανέργων, που θα εντάσσεται στις επιχειρήσεις με διαφορετικούς όρους εργασίας και δικαιώματα».
Ανέφερε, ακόμα, ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι «ο αποκλεισμός των ανέργων από τα μητρώα ανέργων, ο περιορισμός του μεγέθους τους» καθώς, όπως εξήγησε, «με την ενεργοποίηση της πρότασης, που αναφέρει πως στις τρεις αρνήσεις προσφοράς οποιασδήποτε εργασίας ή οποιασδήποτε κατάρτισης, ο άνεργος θα βγαίνει από το μητρώο ανέργων, άρα και από την όποια προστασία του παρείχε ο Οργανισμός, κυριολεκτικά πιάσατε πάτο».
Σημείωσε ότι «με την εφαρμογή του ποινολογίου που καταγράφεται στο νομοσχέδιο, για τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των ανέργων, τους εξαναγκάζετε έμμεσα να αποδεχτούν θέσεις εργασίας με οποιουσδήποτε όρους εργασίας, με κάθε είδους ελαστική εργασιακή σχέση».
Δύο ερωτήματα
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέφερε δύο ερωτήσεις προς άμεση απάντηση:
«- Πόσες θέσεις σταθερής εργασίας έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία από τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα προγράμματα του Οργανισμού, τα προγράμματα που έταζαν λαγούς με πετραχήλια; Πέρασαν αρκετές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Ζητάμε τα αναλυτικά στοιχεία που οι θέσεις εργασίας στα εκατοντάδες προγράμματα απασχόλησης μετατράπηκαν σε σταθερή εργασία.
– Επίσης, θέλουμε να γίνουν γνωστές στους εργαζόμενους και τους ανέργους, ποιες είναι αυτές οι ρήτρες που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις για να διατηρήσουν έναν εργαζόμενο στην εργασία του».
«Στόχος είναι να δημιουργήσετε έναν ΟΑΕΔ Α.Ε. που να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μια προωθητική υπηρεσία, που θα ενδυναμώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς η δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας ως ευθύνη του κράτους και με βάση τις οξυμένες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα σε μία σειρά κλάδους και τομείς, δεν αποτελεί προτεραιότητα» επεσήμανε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας περνά και μέσα από τις δράσεις του, καθώς έχει συγκεκριμένη και καταμερισμένη ευθύνη».
Ανέφερε, μάλιστα, ότι ακόμα και την αλλαγή στην ονομασία του Οργανισμού, «εμείς δεν τη θεωρούμε τυχαία», καθώς «η αντικατάσταση της εργασίας από την απασχόληση, δεν σχετίζεται με λεξιλογικές ή εννοιολογικές διαφορές, αλλά με πολιτικές κατευθύνσεις».
«Δεν είναι νομοτέλεια η ζωή με ψίχουλα, η ανασφάλεια, η μισή δουλειά, το μοίρασμα μίας θέσης σε 2 και 3 εργαζόμενους. Δεν μπορεί να είναι άπιαστο όνειρο να εργάζονται οι νέοι άνθρωποι πάνω σε αυτό που σπούδασαν, να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ.
Και τόνισε πως ο αγώνας σήμερα και ιδιαίτερα σε συνθήκες συνεχών ανατιμήσεων και ακρίβειας, «τα μέτρα προστασίας των ανέργων συνδέονται με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της πολιτικής που ξεριζώνει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα», εξηγώντας πως ακριβώς γιατί, σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, «για πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με αποφασιστική μείωση της εργάσιμης μέρας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων».
«Αυτό είναι το μοναδικά προοδευτικό και σύγχρονο και όχι η κυριαρχία ξανά ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.
«Πάρτε το πίσω τώρα! Ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε ένας νέος άνθρωπος δεν πρόκειται να σας συγχωρήσει αυτό το νέο έγκλημα που επιχειρείτε!», κατέληξε στην ομιλία του ο γραμματέας του ΚΚΕ.