Η αγορά των M&As είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, με τις τρέχουσες τάσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών να υποδηλώνουν μια επερχόμενη πορεία. Η επόμενη χρονιά δεν θα έρθει χωρίς προκλήσεις. Ολες οι εταιρείες θα πρέπει άμεσα να είναι σε θέση να προβλέψουν τα εμπόδια, να προσαρμοστούν άμεσα στην εξελισσόμενη νομοθεσία και να καινοτομήσουν στη στρατηγική συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Τρεις είναι οι λέξεις-κλειδιά στη νέα εποχή: ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ, ΠΡΟΒΛΕΨΗ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.

Τα στελέχη των εταιρειών που εξειδικεύονται σε σύνθετα θέματα M&As στέλνουν σαφή και ισχυρά μηνύματα ότι η δραστηριότητα σύναψης συμφωνιών και στρατηγικής γύρω από M&As θα προσφέρει σημαντικούς μοχλούς για τις επιχειρήσεις, καθώς συνεχίζουν να ακολουθούν αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις σε ένα εξελισσόμενο οικονομικό περιβάλλον.

Οι τάσεις που βλέπουμε σε αυτή την πολύ ενεργή αγορά δείχνουν ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της επόμενης σειράς συγχωνεύσεων και εξαγορών. Οι περιορισμοί της εταιρικής στρατηγικής, της στρατηγικής συγχωνεύσεων και εξαγορών και του λειτουργικού μοντέλου συνεχίζουν να διασταυρώνονται με διαφορετικούς τρόπους. Η ευθυγράμμιση αυτών των δυνάμεων σε μια συνεκτική προσέγγιση παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και τα νέα διαθέσιμα εργαλεία βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η ψηφιακά ενεργοποιημένη, η «virtual» και η υβριδική διαχείριση της διαδικασίας συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι πιο διαδεδομένες από πριν. Το ίδιο και το ενδιαφέρον για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών.

Οι εταιρείες στοχεύουν σε περισσότερες αλλαγές μετασχηματισμού και πολλές επικεντρώνονται στην επίτευξη αυτού του μετασχηματισμού κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

Καθώς η δραστηριότητα και ο όγκος των συναλλαγών παραμένουν ισχυροί, οι «dealmakers» συνεχίζουν να υιοθετούν νέους τρόπους για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Οι δυνατότητες δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων, τα ψηφιακά εργαλεία και οι «virtual» ρυθμίσεις αποκτούν εξέχουσα θέση στις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, με αμοιβαία ενισχυτικά αποτελέσματα που έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν και να αλλάξουν τη διαδικασία.

Ανάλογα με την πίεση που δέχονται και τον χώρο που έχουν να δράσουν, πολλές εταιρείες προσεγγίζουν τη στρατηγική συγχωνεύσεων και εξαγορών μέσω του πρίσματος επιθετικών και αμυντικών στρατηγικών. Η αξιολόγηση των κινήσεων με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό τού εάν μια εταιρεία πρέπει να προστατεύσει τη θέση που έχει, να επιδιώξει κέρδη ή να στοχεύσει σε μεταμορφωτική πρόοδο.

Η αναφορά τάσεων συγχωνεύσεων και εξαγορών το έτος 2022 βρίσκει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε ένα πλήθος σημαντικών τομέων ευαίσθητους σε νέες πιέσεις, ενεργητικούς στη δημιουργία ανταποκρίσεων, εστιασμένους στην κίνηση προς τα εμπρός, στην αντιμετώπιση του μέλλοντος και των πιέσεών του με πιο δυναμικές λύσεις, όχι με περικοπές.

Φαίνεται ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε μία εποχή «μετά τον COVID» και ο κόσμος συμβιβάζεται με το γεγονός ότι αυτή η νέα πραγματικότητα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο διεύθυνσης των επιχειρήσεων και έχει δημιουργήσει προκλήσεις στις οποίες οι «dealmakers» έχουν μάθει να προσαρμόζονται. Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ήταν πάντα ένα χρήσιμο εργαλείο για να βοηθήσει τις εταιρείες να αναπτυχθούν. Οσο πιο προκλητικό γίνεται το περιβάλλον, τόσο πιο ζωτικής σημασίας θα είναι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές.

Ο κ. Βασίλης Ζαφειρόπουλος είναι ορκωτός ελεγκτής λογιστής, Principal Assurance and Audit & Assurance Clients & Industries Services της Deloitte.