Ο πράσινος μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ

Εγκαινιάστηκε το φωτοβολταϊκό πάρκο των 204,3 MW στην Κοζάνη. Στόχος των ΕΛΠΕ το 1GW από ΑΠΕ έως το τέλος του 2026 και η ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού χαρτοφυλακίου πράσινων έργων, άνω των 2 GW σε λειτουργία έως το 2030.  

Το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που φτάνει στα 204,3 MW.

Το πάρκο θα παράγει ετησίως πράσινη ενέργεια 350 GWh, γεγονός που συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης στην ατμόσφαιρα 300.000 τόνων CO2 τον χρόνο. Μάλιστα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δυνατότητα επέκτασης του έργου με μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 125 MW /350 MWh, ενώ περιλαμβάνει και μελλοντική μελέτη για παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Τα 204,3 MW του πάρκου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών, με καθαρή ενέργεια μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

(Από αριστερά προς τα δεξιά), κ. Γιώργος Αλεξόπουλος Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και δεξιά ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Η επένδυση των 130 εκατ. ευρώ, με σημαντικό όφελος για την εθνική οικονομία, αλλά και για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δημιούργησε πάνω από 350 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, εκ των οποίων το 60% προερχόταν από την τοπική κοινωνία. Παράλληλα, θα διατηρήσει δεκάδες άμεσες θέσεις απασχόλησης και πολλές έμμεσες κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, οι περισσότερες εκ των οποίων θα καλυφθούν από επαγγελματίες της περιοχής.

Η κατασκευή του πάρκου, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με 509.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules), διαθέτει τελευταίας γενιάς σύστημα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής (Energy Management System). Μάλιστα, ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος, παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία. Κύριος εργολάβος του έργου ήταν η εταιρεία Juwi, ενώ την παρακολούθηση της κατασκευής είχε αναλάβει η εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ θυγατρική των ΕΛΠΕ, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική στροφή του Ομίλου αναπτύσσοντας τεχνογνωσία σε αυτή τη νέα αγορά.

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

«Στοχεύουμε σε έναν πιο ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας, που θα πρωτοστατεί στις εξελίξεις, ενισχύοντας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επισπεύδουμε τον ενεργειακό μετασχηματισμό και στηρίζουμε τη μετάβαση σε προηγμένες και μηδενικών εκπομπών μορφές ενέργειας, αλλά παράλληλα εκσυγχρονίζουμε και την πετυχημένη βασική μας δραστηριότητα», ανέφερε κατά την  ομιλία του την ημέρα των εγκαινίων ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης. Όπως επεσήμανε, στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια,  με άξονα το στρατηγικό σχέδιο “Όραμα 2025” υλοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ΕΛΠΕ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας από 18 MW το 2020, έφτασαν τα 38 MW το 2021 και το 2022 απέκτησαν εγκατεστημένη ισχύ άνω των 300 MW από ΑΠΕ, ενώ έχουν θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο το 1GW έως το τέλος του 2026 και την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων, που θα φτάνει τα 2 GW σε λειτουργία έως το 2030.

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή τριών μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 672 MW. Για το πρώτο έργο, ισχύος 144 MW στα Σέρβια Κοζάνης, αναμένεται σύντομα να εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Το δεύτερο στη Φλώρινα (320 MW) και το τρίτο στα Τρίκαλα (208 MW) βρίσκονται, επίσης, σε διαδικασία έκδοσης ΑΕΠΟ. Παράλληλα, προχωρά η ωρίμανση στα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ του χαρτοφυλακίου των 2 GW.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τα εγκαίνια του Φ/β πάρκου στη Κοζάνη

Επίσης, ο όμιλος διερευνά ευκαιρίες για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) στην Κύπρο, ενώ αναζητά σύμμαχο και για την ανάπτυξη θαλάσσιου πάρκου. Επιπλέον, τα ΕΛΠΕ επεκτείνονται και στην αποθήκευση ενέργειας _ πέρα από τα 125 MW που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν δίπλα στο έργο των 204,3 MW στην Κοζάνη, ο όμιλος προετοιμάζει άλλα δύο έργα αποθήκευσης, συνολικά 125 MW, σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα.

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν, μεταξύ πολλών προσκεκλημένων, ο Υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς και υψηλόβαθμα στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων (ΥΠΕΝ & Ανάπτυξης),  οι Μητροπολίτες Σερβίων & Κοζάνης και Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας, Βουλευτές τoυ Νομού Κοζάνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ως επικεφαλής αντιπροσωπείας, οι Δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι Θεσμικών Φορέων, αντιπροσωπείες από τις Εταιρίες που ήταν βασικοί συντελεστές του έργου, εκπρόσωποι από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, υψηλόβαθμα μέλη της Διοίκησης του Ομίλου ΕΛΠΕ και των θυγατρικών του εταιριών, καθώς και εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.