H Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και γράφει: «Όπως και άλλες δυτικές δημοκρατίες, η Γαλλία έχει παγιδευτεί σε έναν ανεμοστρόβιλο ριζοσπαστικοποίησης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εποχές που πιστεύονταν ότι είχαν τελειώσει. Με σχεδόν 28% ο Μακρόν πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό, αν σκεφθεί κανείς ότι εκπροσωπεί σχεδόν αποκλειστικά τους μετριοπαθείς. Συντηρητικοί και Σοσιαλιστές που κυβέρνησαν εναλλάξ τη Γαλλία από την εποχή του Σαρλ ντε Γκωλ και την έκαναν πυλώνα της Ευρώπης και τον στενότερο σύμμαχο της Γερμανίας φαίνονται πολύ πίσω στα αποτελέσματα της Κυριακής. 4,8% για την υποψήφια των Συντηρητικών, 1,7 % για την ανταγωνίστρία της από τους Σοσιαλιστές. Αυτό είναι καταστροφικό. Γάλλος σχολιαστής παρομοιάζει τα παλαιά κόμματα με δύο αποκεφαλισμένες πάπιες που συνεχίζουν να περπατούν λίγο ακόμα μέχρι να καταλάβουν ότι είναι νεκρές».
Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) γράφει: «Ο Μακρόν δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από τα ψηλά τείχη του Μεγάρου των Ηλυσίων. Πρέπει επιτέλους να αγωνιστεί για τις ιδέες του και να μην φοβάται την αντιπαράθεση. Αντί να ευαισθητοποιήσει τους συμπατριώτες του για τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στις πύλες της Ευρώπης ο πρόεδρος παρουσιάστηκε ως ένας απόμακρος πολιτικός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Είναι ντροπιαστικό ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μονομαχίες με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Μακρόν έθαψε μέσα του πολύ γρήγορα τα διδάγματα από τις δημόσιες συζητήσεις μετά την κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων» και δεν άκουσε τις εκκλήσεις των συμπατριωτών του για διαδικασίες λήψης αποφάσεων κοντά στους πολίτες».
Η πρώτη παραίτηση υπουργού
Η Leipziger Volkszeitung γράφει για το γεγονός ότι η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Άννε Σπίγκελ επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους για τις μακρές διακοπές της, αντί να είναι στις καταστροφικές πλημμύρες στην κοιλάδα του Αρ το 2021: «Όταν ένας κορυφαίος πολιτικός ή μια κορυφαία πολιτικός λόγω ασθένειας ή φροντίδας συγγενών χρειάζεται ένα διάλειμμα, θα πρέπει να το κοινοποιήσουν πριν εξαφανιστούν. Ειδικά μετά από μια καταστροφική πλημμύρα στο δικό τους ομόσπονδο κρατίδιο, όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες»
Η Frankfurter Rundschau γράφει για την παραίτηση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Άννε Σπίγκελ: «Είναι ίσως το τέλος μιας πολιτικής καριέρας, αλλά μόνο η αρχή μιας συζήτησης που θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στον κυβερνητικό συνασπισμό».
Η Αθήνα μέσα από τα μάτια των άλλων
H Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου αναφέρεται στο περιβαλλοντικό πρόζεκτ „Weather Engines“ το οποίο παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Ωνάση με μια έκθεση και διάφορες εκδηλώσεις. Ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εισαγωγή του άρθρου για το πώς βλέπει η αρθρογράφος την Αθήνα: «Όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Αθήνας, το να μιλήσεις μπροστά στο κτίριο του Ιδρύματος Ωνάση βγάζοντας τη μάσκα ή για ένα διάλειμμα για τσιγάρο είναι σχεδόν αδύνατον λόγω ενός από τους αυτοκινητόδρομους της πόλης μπροστά από την είσοδο, ο θόρυβος είναι απλά πολύ δυνατός. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι η Αθήνα έχει το υψηλότερο επίπεδο ρύπανσης μικροσωματιδίων μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Το ποδήλατο στην πόλη είναι σχεδόν αδύνατο, ακόμη και για τους πιο ατρόμητους. Οι πεζοί κινούνται μόνο σε κατεστραμμένα και πολύ στενά πεζοδρόμια, τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης από αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. Ακόμα και οι μικρές πλατείες στις γειτονιές χρησιμοποιούνται για πάρκινγκ».
Μαρία Ρηγούτσου