Με την επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, θυμήθηκα εκείνο το ζεστό βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2017 όταν πρωτοήρθε στην Αθήνα ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Τότε που μιλώντας από την Πνύκα, στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία, ευαγγελιζόταν την επανίδρυση της Ευρώπης.
Δύσκολα χρόνια τότε όπως ενθυμείστε για την χώρα μας, με τα μνημόνια και τις περικοπές. Όλοι εκείνο το βράδυ άκουσαν τον Μακρόν να κλείνει την ομιλία του απαγγέλοντας το τελευταίο μέρος του ποιήματος του Σεφέρη «Les anges sont blancs» (Οι άγγελοι είναι λευκοί). Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλιωσαν από συγκίνηση. Και δικαιολογημένα. Γιατί έως τότε οι Έλληνες άκουγαν επιτρόπους, τραπεζίτες, κομισάριους, άκουγαν τον Σόιμπλε για περικοπές μισθών και συντάξεων, ότι είναι οι τεμπέληδες της Ευρώπης και τους έλεγαν συνεχώς για μνημόνια. Ήλθε όμως εκείνο το βράδυ Μακρόν από την Πνύκα να απαγγείλει Σεφέρη και να κάνει κριτική στο ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει» και πως η εθνική κυριαρχία και η αξιοπιστία της Ευρώπης πάσχει.
Θυμήθηκα επίσης και την βόλτα την επομένη μέρα του Γάλλου προέδρου και της συζύγου του στο κέντρο της Αθήνας, εκτός πρωτοκόλλου και εκτός προγράμματος. Οι φωτογραφήσεις και οι χειραψίες με Έλληνες και τουρίστες, που βρέθηκαν την ώρα εκείνη στην οδό Ερμού. Έκλεισαν εκείνη την ημέρα με τον καλύτερο τρόπο μια επιτυχημένη επίσκεψη, δίνοντας ηχηρά μηνύματα στον έξω κόσμο για την ασφάλεια της χώρας μας. Θυμήθηκα τέλος την στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα στην κρίση του Oruc Reis, στέλνοντας πολλές φορές το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ με τα Rafale του στις θάλασσές μας.
Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Επειδή διαφορά των τεσσάρων μονάδων και οι δηλώσεις του τρίτου των εκλογών Μελανσόν, κατά της Λεπέν, δεν εξασφαλίζουν σε καμιά περίπτωση νίκη του κεντρώου Μακρόν στο δεύτερο γύρο. Ακόμα κι αν χάσει η Λεπέν, η ενίσχυση των δυνάμεων της ακροδεξιάς δείχνει τα αδιέξοδα των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων. Ας μείνουν τουλάχιστον οι αναμνήσεις. Πάντως για την Αθήνα (και την κυβέρνηση) αξιολογήθηκε ως απόλυτα θετικό το γεγονός ότι ο γαλλικός λαός έδωσε σαφές προβάδισμα στον πρόεδρο Μακρόν στον πρώτο γύρο των εκλογών και αυτό είναι σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής σταθερότητας
Τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σχολίασε και η Ντόρα Μπακογιάννη: «Η Ευρώπη έβγαλε χθες έναν αναστεναγμό ανακούφισης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παιχνίδι έχει κριθεί και έχει κερδηθεί η μάχη» σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Η χώρα αντέδρασε και θέλει να παραμείνει παρούσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις», είπε συγκεκριμένα..
■■■
Να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα…
Τούτες τις ώρες οι σκέψεις όλων πάνε στην Μαριούπολη, όπου οι υπερασπιστές της ετοιμάζονται για την ύστατη μάχη. Την ώρα μάλιστα που οι Ρώσοι εισβολείς ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το λιμάνι της πόλης. Επίσης η σκέψη μας στους χιλιάδες ομογενείς που έχουν εγκλωβιστεί εκεί χωρίς νερό, τροφή και ρεύμα, εδώ και 40 ημέρες που διαρκούν οι μάχες. Και οι όποιες προσπάθειες γίνονται από το ελληνικό προξενείο της Οδησσού για τον απεγκλωβισμό τους.
Ίσως το πιο συγκλονιστικό είναι η ανακοίνωση των Ουκρανών υπερασπιστών της πόλης: «Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού». Αλλά εκεί που κάποιος ανατριχιάζει είναι με το μήνυμα που στέλνουν οι Ουκρανοί της Μαριούπολης: «Αργοπεθαίνουμε. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».
Την ίδια ώρα όπως μου είπε η δημοσιογράφος Έλλη Κασόλη που άκουσε τον δήμαρχο του Κιέβου να λέει ότι το γεγονός ότι αποχώρησαν οι Ρώσοι δεν σημαίνει ότι έφυγαν οριστικά, ανά πάσα στιγμή μπορεί να γυρίσουν. Ζουν με αυτόν τον φόβο οι κάτοικοι του Κιέβου, ότι μπορεί οι Ρώσοι να ξαναγυρίσουν. Και από όπου έφυγαν, δηλαδή από την Μπούτσια, την Αντρίιβκα και σε άλλες πόλεις στο περίχωρα του Κιέβου γέμισαν τον τόπο με πτώματα. Σε ένα χωριό, που πήγαν σήμερα οι δημοσιογράφοι είδαν πτώματα ουκρανών αμάχων πεταμένα σε ένα αγωγό πετρελαίου και μάλιστα κατέγραψαν μια τραγική στιγμή. Την μάνα ενός από τα θύματα που αναγνώρισε τον γιο της από τα παπούτσια του, μέσα στον αγωγό πετρελαίου. Σκηνές σκληρές, ανατριχιαστικές αποτρόπαιες. Και μέσα σε όλα αυτά το πλιάτσικο στα χωριά και στις πόλεις που εγκαταλείπουν οι Ρώσοι. Μεγάλο πλιάτσικο λένε οι κάτοικοι. Κλέβουν από τα σπίτια τα πάντα. Όχι μόνον τηλεοράσεις και κοσμήματα ή λεφτά, ακόμα και μπουκάλια κρασιού.
■■■
Μια πατρίδα τόσο όμορφη και χαμένη
Ενθουσιασμένη και συγκινημένη επέστρεψε από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο που σε ανάρτησή της δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της. Δεν ήταν μόνον οι χιλιοτραγουδισμένες μελωδίες που άκουσε, όπως το «Άντρα μου πάει», δεν ήταν μόνον ο εθνικός μας ύμνος που παιάνιζε σε κάθε ελληνόφωνο χωριό που επισκεπτόταν ήταν και το τραγούδι «si bella a perduta patria» για την όμορφη και χαμένη πατρίδα των Ουκρανών: Γράφει ανάμεσα στα άλλα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου:
Ξεκίνησα για τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας με λιγοστές αποσκευές: κάποιες εικόνες από το Πολεμόντα, το συγκλονιστικό κινηματογραφικό οδοιπορικό του Δημήτρη Μαυρίκιου στα χωριά των Γκρεκάνων της Απουλίας, μερικές υπέροχες μελωδίες της περιοχής, όπως το χιλιοτραγουδισμένο «κλάμα του εμιγκράντου», το «Άντρα μου πάει». Ποτέ δεν φανταζόμουν τι θα αντίκριζα φτάνοντας. Μια θάλασσα από ελληνικές σημαίες ν’ ανεμίζουν σε κάθε πλατεία από τα δώδεκα χωριά που επισκέφθηκα, το «Καλώς ήρθατε» να μας υποδέχεται παντού, τα πρόσωπα των παιδιών, των νέων, των ηλικιωμένων να λάμπουν φωτεινά και φιλόξενα. Καστρινιάνο ντε Γκρέτσι, Καρπινιάνο Σαλεντίνο, Σολέτο, Μελπινιάνο, Τσολίνο, Μαρτινιάνο, Στερνατία, Κουτροφιάνο, Μαρτάνο, Καλημέρα, Κοριλιάνο ντ’Οτράντο, Σολιάνο Καβούρ: χωριά της Γκρετσία Σαλεντίνα, σφραγισμένα από τον βαθύ και ακατάλυτο δεσμό με την ελλαδική μήτρα. Μια διάφανη ατμόσφαιρα που παλλόταν στους ήχους του Εθνικού μας Ύμνου, αλλά, στο Κουτροφιάνο, και από τη βαριά από συμβολισμούς μελωδία του χορωδιακού «Va pensiero» από την όπερα «Ναμπούκο» του Βέρντι, που παιάνισε η τοπική μπάντα. Εκεί, στο μικρό χωριό της Γκρετσία Σαλεντίνα, όλοι μαζί θρηνήσαμε για τον πόλεμο που ρημάζει μια si bella e perduta patria, μια πατρίδα τόσο όμορφη και χαμένη, την πατρίδα των Ουκρανών. Ένας ύμνος στην ιερότητα του πατριωτισμού, μια έκκληση για κατάπαυση του πολέμου».
■■■
Αρχίζουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
Οι υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης μπαίνουν για καλά πλέον στο κυβερνητικό πρόγραμμα, με τον Πρωθυπουργό να κάνει ο ίδιος σήμερα τις ανακοινώσεις (από την ΔΕΠΑ Διεθνών). Αν και έως τώρα ουδείς γνωρίζει τι θα βγάλουν οι έρευνες στις δύο αυτές περιοχές, ωστόσο το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν και δείχνουν οι διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί αποδεικνύει ότι ίσως το κοίτασμα να είναι μεγάλο. Προϋπόθεση το βάθος βεβαίως να μην είναι μεγάλο και η ποιότητα του φυσικού αερίου αρίστη. Εκείνο που μαθαίνω πως θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός είναι τη σύσταση μίας ενιαίας εταιρείας που θα αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου τόσο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων όσο και τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ στους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση με την ανακοίνωση αυτή έχει, μου λένε διπλό στόχο: Πρώτον να υπογραμμίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει υπαρκτούς πόρους ανεκμετάλλευτους και δεύτερον να στείλει ένα μήνυμα στις εταιρίες που ήδη έχουν πάρει άδειες ότι θα πρέπει να αρχίσουν την χρηματοδότηση των ερευνών», ενώ από τη μεριά του το ελληνικό κράτος θα φροντίσει ώστε να καμφθούν αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια. Θα πρέπει να ξέρετε ότι όλη η διαδικασία κρίνεται χρονοβόρα (θα διαρκέσει αρκετά χρόνια), αφού πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι σεισμογραφικές έρευνες, κάτι που θα κρατήσει ως το 2024, ενώ σειρά έχουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που θα κρατήσει τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια. Ινστιτούτο Ενέργειας αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι 70-90 τρισ. κυβικά τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου
■■■
Η ευρωεπιτροπή για την διαφθορά
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μου λένε από τις Βρυξέλλες, προκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για την Διαφθορά του Ευρωκοινοβουλίου. Θα γίνει (με τηλεδιάσκεψη) την Πέμπτη και τα θέματα που θα εξετασθούν είναι τα ίδια με τα οποία ασχολείται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Συγκεκριμένα η Επιτροπή θα ρωτήσει την ελληνική κυβέρνηση για το εάν υπήρξε πρόοδος στη νομοθετική διαδικασία για θέματα διαφθοράς, για το θέμα της Νοβάρτις και για τον θέμα της προστασίας του Τύπου και των Δημοσιογράφων, με αφορμή την πορεία των ερευνών για την ανακάλυψη των δραστών της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει σε αυτή την πολύωρη «εξέταση» της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής.
■■■
Το… κυπριακό αυτοκίνητο του Ρώσου ολιγάρχη
Τις τελευταίες ημέρες επέστρεψε στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ από τις Σεϋχέλλες όπου βρισκόταν ένα από τα γιοτ του δισεκατομμυριούχου κροίσου Αλεξέι Μορντάσοφ στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Το σούπερ γιοτ «Nord» μήκους 142 μέτρων, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, με σημαία Νήσοι Κέιμαν, μοιράζεται το όνομά του με την εταιρεία εξόρυξης χρυσού του Μορντάσοφ. Και ιδού πως εμφανίστηκε μια έκπληξη: Στο εσωτερικό του πολυτελούς γιοτ βρίσκεται και ένα πολυτελές όχημα με αριθμούς εγγραφής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αυτοκίνητο είναι γραμμένο σε μια από τις εταιρείες του Ρώσου ολιγάρχη στη Λεμεσό, τη Varndell. Σημειώνεται ότι στην ίδια διεύθυνση που είναι γραμμένη η εταιρεία Vardell είναι και η εταιρεία Unifirm μέσω της οποίας ο Μαρντάσοφ, πώλησε το μερίδιο που κατείχε στην ταξιδιωτική εταιρεία Tui.
■■■
Εξιτήριο στον Κοντοζαμάνη
Εξιτήριο παίρνει σήμερα από τον Ευαγγελισμό ο πρώην υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μετά την πνευμονική εμβολή που υπέστη. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά και ο θεράπων γιατρός του Αχιλλέας Ζαχαρούλης, του έδωσε το εξιτήριο. Ολόψυχα από όλους μας περαστικά.