Προετοιμασία 35΄, Μαγείρεμα 5΄, Ψήσιμο 30΄

ΥΛΙΚΑ  (για 2-3 μερίδες)

500 γρ. μαύρος μπακαλιάρος Ειρηνικού (black cod)

400 γρ. βρούβες ή σταμναγκάθι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

½ πράσο

1 ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

80 ml λευκό κρασί

100 γρ. πελτές ντομάτας

1 φύλλο δάφνης

½ κ.γ. φρέσκο ή ξερό θυμάρι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Αφρός αλατιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε, φιλετάρουμε και κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χόρτα και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 4 λεπτά. Τα βγάζουμε με μια πιρούνα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό με παγάκια για 2 λεπτά. Τα σουρώνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, το πράσο, το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε εκεί τα φρέσκα κρεμμύδια, το πράσο, το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον πελτέ και αλατίζουμε ελαφρώς. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα πυρίμαχο σκεύος και βυθίζουμε ελαφρώς μέσα τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα φύλλα δάφνης. Από πάνω τρίβουμε το θυμάρι και πιπέρι. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά αφαιρούμε τη λαδόκολλα και προσθέτουμε τα χόρτα. Βάζουμε πάλι το φαγητό στον φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα.