To colpo grosso των τραπεζών: Πώς βγάζουν χρήματα από τα ρωσικά ομόλογα

«Παράθυρο» κερδοφορίας παρά τις διεθνείς κυρώσεις

Μπορεί οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ να έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία, στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν να κερδίζουν χρήματα από την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Το ξεπούλημα του ρωσικού χρέους που σχετίζεται τη ρωσική εισβολή σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που ακολούθησαν, δημιούργησαν ένα παράθυρο για ένα νέο είδος αρμπιτράζ, το οποίο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος και πολλές ευκαιρίες για εύκολο χρήμα.

Όπως επισημαίνει το CNN Business, αυτό που επί της ουσίας κάνουν είναι να αγοράζουν ρωσικά κρατικά ή εταιρικά ομόλογα, τα οποία είναι πολύ φθηνά, μαζί με τα credit default swaps που λειτουργούν ως ασφάλιση για την πιθανή αθέτηση υποχρεώσεων ενός δανειολήπτη.

Κανονικά αυτό το είδος συναλλαγών δεν θα απέδιδε καρπούς: ωστόσο καθώς θεσμικοί επενδυτές προσπαθούν να απαλλάξουν ταχύτατα τα χαρτοφυλάκια τους από οτιδήποτε σχετίζεται με τη Ρωσία, οι τιμές των ομολόγων μειώνονται ταχύτερα από ό,τι αυξήθηκε η τιμή αντιστάθμισης.

Αυξημένος τζίρος

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι στα κρατικά ομόλογα, ο τζίρος της αγοράς άγγιξε τα 7 δισ. δολάρια από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 7 Απριλίου, από 5 δισ. δολάρια που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο όγκος των συναλλαγών στο ρωσικό εταιρικό χρέος έχει αυξηθεί σε υψηλό δύο ετών από την εισβολή της Ρωσίας και μετά.

Ενώ παράλληλα, στοιχεία από τον ιστότοπο MarketAxess δείχνουν ότι το ρωσικό κρατικό χρέος διαπραγματεύτηκε σε όγκο 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 7 Απριλίου, από 5 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο το 2021 — αύξηση 35%.

«Μανία» για τα ρωσικά ομόλογα

Τα ρωσικά ομόλογα διαπραγματεύονται με μανία, δήλωσε στο CNN ο Φίλιπ Νίκολς, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και κοινωνικής ευθύνης στις επιχειρήσεις και καθηγητής στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Υπάρχουν πολλοί κερδοσκόποι που αγοράζουν αυτά τα ομόλογα που έχουν υποβαθμιστεί σοβαρά και βρίσκονται στα πρόθυρα να γίνουν σκουπίδια», είπε.

Ο Νίκολας λέει ότι δέχεται συνεχείς κλήσεις από αναλυτές που ενδιαφέρονται για το αν το δυνητικό εμπόριο έχει νόημα. «Η διαφορά στο ρωσικό δημόσιο χρέος είναι εκπληκτική αυτή τη στιγμή», είπε. «Κερδίζουν ένα ασυνήθιστο ποσό χρημάτων σε σχέση με τον όγκο».

Το κόστος για την ασφάλιση του ρωσικού χρέους αυξήθηκε στις 4.300 μονάδες βάσης στις 5 Απριλίου, από 2.800 την προηγούμενη ημέρα.

Τα επιτόκια

Ταυτόχρονα, τα επιτόκια των ομολόγων μειώθηκαν δραστικά — με τα ομόλογα να λήγουν το 2028 να διαπραγματεύονται σε μόλις 0,34 δολάρια το δολάριο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να κοστίσει λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια για να ασφαλιστούν 10 εκατομμύρια δολάρια ρωσικών τίτλων, ανέφερε ο Economist .

Από την πλευρά τους οι Financial Times ανέφεραν ότι Hedge funds όπως η Aurelius Capital Management, η GoldenTree Asset Management και η Silver Point Capital έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στις ρωσικές αγορές, κυρίως με την αγορά εταιρικών ομολόγων.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ όπως η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs διευκολύνουν αυτές τις συναλλαγές.

«Αυτή είναι η Wall Street», δήλωσε επίσης στο CNN η Κάθι Τζόνες, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στο Schwab Center for Financial Research. «Δεν με εκπλήσσει που είδαν κάποιου είδους παραθυράκι που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για να βγάλουν χρήματα».

«Δεν παραβιάζουμε κυρώσεις»

Οι εκπρόσωποι της JPMorgan λένε ότι ενεργούν ως μεσάζοντες, απλώς προσπαθώντας να βοηθήσουν τους πελάτες. “Ως διαπραγματευτές, βοηθάμε τους πελάτες να μειώσουν τους κινδύνους τους και να διαχειριστούμε την έκθεσή τους στη Ρωσία στις δευτερογενείς αγορές. Καμία από τις συναλλαγές δεν παραβιάζει τις κυρώσεις ή ωφελεί τη Ρωσία”, δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Εάν οι πελάτες ήθελαν να ξεφορτώσουν γρήγορα την έκθεσή τους στη Ρωσία, θα μπορούσαν να στραφούν σε Ρώσους ολιγάρχες που θα αγόραζαν ευχαρίστως κρατικά ομόλογα, δήλωσε ο Ρόμπερτ Τρίπ, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων και επικεφαλής της Global Bonds στην PGIM Fixed Income. Η πώληση ρωσικού χρέους σε αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου των ΗΠΑ, κρατά τους δεδουλευμένους τόκους μακριά από τα ρωσικά χέρια.

Οι συναλλαγές είναι νόμιμες και προσοδοφόρες, είπε ο Νίκολς, αλλά άκρως κερδοσκοπικές και υπόκεινται σε μεγάλες διακυμάνσεις με βάση τα νέα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και περαιτέρω κυρώσεις.

Παρουσιάζει επίσης μια ανησυχητική αποσύνδεση μεταξύ της Wall Street και της πραγματικής κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας: Συνήθως, οι επενδυτές βασίζουν την αποτίμησή τους για το ρωσικό χρέος στο αν θα αποπληρωθεί ή όχι και η πιθανότητα να αποπληρωθεί θα εξαρτηθεί από την ισχύ και ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Πηγή ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.