Ανενόχλητος συνεχίζει να μεταλλάσσεται ο πανδημικός ιός, μέσα από τον διαρκή πολλαπλασιασμό του στους ανθρώπους (αλλά και στα ζώα) που μολύνει. Μοιραία και ενώ οι κοινωνίες και οι οικονομίες – η μία μετά την άλλη – ανοίγουν αποφασιστικά «θρυμματίζοντας» την προστατευτική γυάλα, η αγωνία της ανάδυσης μιας σαρωτικής μετάλλαξης λειτουργεί ως «αγκάθι» που πληγιάζει την αισιοδοξία.
Ηδη οι επιστήμονες εστιάζουν στα νεότερα δεδομένα που αφορούν την ανακάλυψη νέων παραλλαγών του κορωνοϊού στην Κίνα και την εμφάνιση ενός δυνητικά πιο μεταδοτικού στελέχους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και παρότι προς το παρόν οι παρατηρήσεις δεν προκαλούν ανησυχία, οι εξελίξεις επαναφέρουν στο επίκεντρο τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας.
Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «εκείνο που έχουμε πει από την αρχή είναι ότι ο ιός θα μεταλλάσσεται συνέχεια. Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις δημιουργούν μια καινούργια παραλλαγή που τυγχάνει να είναι πιο μεταδοτική. Και εφόσον έχει την ικανότητα να μολύνει ευκολότερα, επικρατεί των υπολοίπων».
Μάλιστα, ο καθηγητής παραλληλίζει τη… θάλασσα των μεταλλάξεων με τα κλαδιά του δέντρου που συνέχεια αναπτύσσονται και συνεπακόλουθα δημιουργούνται νέες διακλαδώσεις. Εντούτοις ο ίδιος κρατάει αποστάσεις από τη θεωρία που θέλει αυτή τη βιολογική μηχανή να παράγει κατά την εξελικτική διαδικασία παραλλαγές πιο μεταδοτικές και συνάμα πιο ήπιες για τον άνθρωπο.
Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί