«Πολύφερνη νύψη» έχει χαρακτηριστεί το ΚΙΝΑΛ εδώ και καιρό, ειδικά από τη στιγμή που οι εκλογές με αναλογική αφενός και αφετέρου τα δημοσκοπικά δεδομένα καθιστούσαν σαφές ότι η αυτοδυναμία δεν είναι και το πιο ρεαλιστικό σενάριο.

Επιθέσεις φιλίας

Μέχρι πρότινος το ΚΙΝΑΛ δεχόταν μόνο τις επιθέσεις φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της συνεργασίας για το σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης» απέναντι στη «δεξιά» και την «κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Έκτοτε αρκετά άλλαξαν και κυρίως η γραμμή του Μαξίμου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο Φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» προσδιορίζοντας το χρόνο των εκλογών στα τέλη της Άνοιξης του 2023 μετατοπίστηκε από τη ρητορική περί αυτοδυναμίας και άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά παράθυρο για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Από εκείνη τη στιγμή τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ επιδίδονται σε ένα διαρκές πρέσινγκ προς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη καλώντας ουσιαστικά το ΚΙΝΑΛ να δηλώσει σε ποιον από τους δύο του δικομματισμού βρίσκεται εγγύτερα.

Αψιμαχίες

Η πρώτη απάντηση δια στόματος Ανδρουλάκη από το ίδιο βήμα ήταν πως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιδιώκει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και δεν πρόκειται να δώσει σωσίβιο σε κυβέρνηση που βυθίζεται. Αυτό έφερε και τις πρώτες σοβαρές αψιμαχίες ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη.

Είναι ενδεικτική η επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου προς το Νίκο Ανδρουλάκη ότι αποκλείει τη συνεργασία με τη ΝΔ και κλείνει το μάτι στον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη πλευρά οξύνθηκε ή τουλάχιστον γίνεται πιο έντονη και η πίεση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος επέλεξε κατά την περιοδεία του στο Ηράκλειο να αφήσει αιχμές κατά του προέδρου του ΚΙΝΑΛ επειδή δεν συντάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα για εκλογές.

Γέφυρες

Ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα κινείται μεθοδικά στη λογική να ρίχνει γέφυρες στο Νίκο Ανδρουλάκη και σε συνέχεια της ρητορικής περί ενός μετώπου των «προοδευτικών δυνάμεων» μίλησε για την δημοκρατική παράταξη λέγοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβε χάος από τον Κώστα Καραμανλή όπως ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε χάος από τον Αντώνη Σαμαρά

Η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ήταν πως «απέναντι στο τανγκό Μητσοτάκη- Τσίπρα, ερχόμαστε την 1η Κυριακή ζητώντας ισχυρή εντολή για κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, που θα αλλάξει την προοπτική του τόπου».

Συγκλίσεις

Στην λογική πάντως που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας το ζήτημα ο Γιάννης Δραγασάκης πήγε ένα βήμα πιο πέρα μιλώντας για «συγκλίσεις» ανάμεσα στα δύο κόμματα. Ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, έτεινε χείρα συνεργασίας στο ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως με τον ΣΥΡΙΖΑ. «ως πολιτικές δυνάμεις έχουν ένα μέλλον», ενώ προσέθεσε: «εγώ βλέπω συγκλίσεις».

Σημείωσε, πάντως, ότι κατανοεί πως «στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχουν ενιαίες απόψεις σ’ αυτά τα θέματα, κάτι που δημιουργεί στον Νίκο Ανδρουλάκη ένα πρόβλημα. Αναγκάζεται το πρωί να κατηγορεί τον Μητσοτάκη και το απόγευμα τον Τσίπρα. Δεν οδηγεί κάπου αυτό, χρειάζεται μια καθαρή γραμμή».

Από την άλλη πλευρά η απάντηση του Μαξίμου αυτή τη στιγμή πέραν της όξυνσης των επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για να τον εμφανίζει ως αποσυνάγωγο και απομονωμένο από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, κινείται στην λογική της υπενθύμισης προς τη Χαριλάου Τρικούπη της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Εισέφερε θετικά

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αφού σχολίασε επικριτικά την τοποθέτηση Ανδρουλάκη για κυβερνητική συνεργασία με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα καθώς «αποκλείει τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ότι  «για την κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία Σαμαρά είναι αυτονόητο ότι εισέφερε θετικά στη χώρα υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες πριν ανακοπεί από το κύμα λαϊκισμού και ανέξοδης ρητορείας που ανέτρεψε την πορεία της χώρας. Το δείγμα γραφής από την αποτυχημένη κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι νωπό».

Το βράδυ των εκλογών

Η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη ουσιαστικά συνεχίζει να είναι μια στρατηγική πρώτου γύρου των εκλογών καθώς αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του πολύ δε περισσότερο να δείξει ότι κλίνει υπέρ του ενός ή του άλλου πόλου των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, καθώς βασικό ζητούμενο για το ΚΙΝΑΛ είναι να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του -αν όχι να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση- και να μην είναι απλώς το τρίτο κόμμα που θα αποτελεί συμπλήρωμα του εκάστοτε πρώτου.

«Τους πολιτικούς συσχετισμούς θα τους καθορίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι «το βράδυ των πρώτων εκλογών θα τεθούμε όλοι προ των ευθυνών μας. Εκεί θα φανεί ποιοι πράγματι επιθυμούν κυβερνητική σταθερότητα με προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον και ποιοι είναι εμμονικά προσκολλημένοι στη ματαιοδοξία και τις καρέκλες τους, οδηγώντας τη χώρα στην αστάθεια».