Το 2022 ξεκινά με θετικά μηνύματα στον τομέα του Τουρισμού. Ηδη οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν αύξηση 30% στις κρατήσεις ξενοδοχείων για το καλοκαίρι, σε σχέση με πέρσι.
Οι ξενοδόχοι της Ελλάδας έχουν πλέον ένα ακόμα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης, τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/22, ο οποίος προβλέπει σημαντικά κίνητρα για ένα ευρύ πεδίο τουριστικών επενδύσεων, με ποσοστά ενίσχυσης που μπορεί να φτάσουν έως και το 75% της συνολικής επένδυσης σε κάποιες περιοχές.
Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως τη δημιουργία, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων, στο σύνολο της Επικράτειας. Κύριος στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που στοχεύουν κυρίως στην αξιοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών της χώρας, όπως γεωγραφικών, κοινωνικών, πολιτισμικών κ.ά.
Επιδοτούνται συγκεκριμένα:
α) Ιδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων τουλάχιστον αστέρων.
β) Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων, μετά το πέρας πενταετίας από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης.
γ) Επέκταση και εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι μέσω του επένδυσης αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων τουλάχιστον αστέρων.
δ) Ιδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων.
ε) Ιδρυση και εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων.
στ) Ιδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον Ν. 4276/2014 που κατατίθενται ως ενιαία σχέδια, μη περιλαμβανομένων των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια μίσθωση κτιρίων και εγκαταστάσεων.
ζ) Ιδρυση και εκσυγχρονισμός μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών σε μία από τις ακόλουθες περιοχές:
ορεινές περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.
Επίσης επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια που αφορούν εγκαταστάσεις:
ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικούς λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, spa, κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού, ορειβατικά καταφύγια, αυτοκινητοδρόμια, αγροτουρισμού ή οινοτουρισμού, τουριστικών καταλυμάτων στην ύπαιθρο τύπου Glamping και καταδυτικού τουρισμού.
Οι ενισχύσεις που μπορούν να ωφεληθούν οι επενδυτές είναι:
Επιχορήγηση, η οποία αφορά τη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του σχεδίου, φορολογική απαλλαγή, η οποία συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιουμένων προ φόρου κερδών και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
Οι νέες περιφερειακές ενισχύσεις έχουν αυξηθεί από 5% έως 25% για κάθε περιφέρεια, ενώ το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 75% του κόστους της επένδυσης.
Παράλληλα, με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο παρέχεται συμπληρωματικά ή αυτοτελώς η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε επενδύσεις με χαρακτήρα εξωστρέφειας, ψηφιοποίησης, καινοτομίας, προστασίας του περιβάλλοντος ή σύγχρονων πρακτικών τουρισμού και ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης σε ποσοστό έως και 50% των συνολικών κεφαλαίων, με σταθερό επιτόκιο από 0,35%.
Στη λογική αυτή, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης «παντρεύονται» με τον Αναπτυξιακό Νόμο, δίνοντας τη δυνατότητα στον επενδυτή να δημιουργήσει μια χρηματοδοτική φαρέτρα από δύο διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα.
Πιο ευέλικτο επίσης καθίσταται το πλαίσιο για την προσέλκυση και την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων με τον Νόμο 4864/2021, καθώς πέρα από τη μείωση των ανωτάτων ποσών για να χαρακτηριστεί μια επένδυση ως «στρατηγική», επιταχύνονται οι χρόνοι αδειοδότησης και εισάγεται η ωφέλεια της κεφαλαιακής ενίσχυσης προς αυτές, δηλαδή της επιχορήγησης, της επιδότησης του κόστους χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
Την άνοιξη του 2022 προβλέπεται ότι θα αρχίσουν να δημοσιεύονται και οι πρώτες προσκλήσεις προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού ύψους 26,18 δισ. ευρώ. Οι δράσεις θα είναι θεματικές, ώστε όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να ενταχθούν στα νέα προγράμματα.
O κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος είναι οικονομολόγος.