Η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών κρύβει ένα ναι μεν αλλά. Πέρασαν τρεις μήνες από την εκλογή του Όλαφ Σόλτς στην καγκελαρία και το ξέσπασμα ενός πολέμου για να κάνει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που δείχνει ότι το Μπρέξιτ προκάλεσε πλήγμα στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.
Παρόλα αυτά ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε νωρίς το πρωί μέσω twitter ότι «ανυπομονεί να υποδεχτεί τον Γερμανό ομόλογό του» ενώ «χαιρέτισε τη δέσμευση του Γερμανού καγκελάριου να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια».
Η δυσκολία της ενεργειακής απεξάρτησης της Γερμανίας
Βέβαια η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης από τη Γερμανία είναι εξαιρετικά δύσκολη στην πράξη. Σχεδόν το 50% των ενεργειακών αναγκών της μεγαλύτερης βιομηχανικής χώρας της Ευρώπης εξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο που το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω του 5%.
Και αυτό ακριβώς θα είναι και το επίκεντρο της συζήτησης, με τον Μπόρις Τζόνσον να εμφανίζεται διατεθειμένος να προσφέρει βοήθεια στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων στο ενεργειακό πρόβλημα της Γερμανίας. Απώτερος σκοπός να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σκληρό μέτωπο των συμμάχων απέναντι στο καθεστώς Πούτιν, με το λιγότερο πιθανό οικονομικό κόστος για τις δυτικές δυνάμεις.
Κάποια από τα βρετανικά μέσα σήμερα είναι επιφυλακτικά για την έκβαση της συγκεκριμένης συνάντησης, καθώς η Γερμανία έχει δεχτεί πυρά για την στάση της στο πόλεμο της Ουκρανίας, τόσο για το δισταγμό της στις κυρώσεις προς την Ρωσία όσο και για τη φειδωλή αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών στην Ντάουνινγκ Στριτ το απόγευμα θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο