Εύκολη μαρμελάδα φράουλα

Αν τα βάζα μας είναι σωστά αποστειρωμένα, μπορούμε να την διατηρήσουμε στο ψυγείο περίπου έναν μήνα.

Προετοιμασία 10΄ Αναμονή 3 ώρες Ψήσιμο 15’

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 500 γρ. μαρμελάδα)

450 γρ. φρέσκες φράουλες, κατά προτίμηση βιολογικές

90 γρ. βιολογική ζάχαρη λευκή, ψιλή

1 μήλο καθαρισμένο και τριμμένο

30 ml χυμός λεμονιού

1/4 λοβού βανίλια Μαδαγασκάρης

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις πλένουμε. Τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά – αν χρειαστεί, τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Πρέπει να είναι απόλυτα στεγνές για να πήξει καλά η μαρμελάδα. Τις μεγάλες φράουλες τις κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα, τις μικρές μπορούμε να τις αφήσουμε ολόκληρες.

Σε ένα γυάλινο δοχείο ή μπολ βάζουμε τις φράουλες και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια. Τις σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τις αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου 3 ώρες μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αυτό το κάνουμε για να λιώσει καλύτερα η ζάχαρη, να κρατήσουν οι φράουλες το ωραίο τους χρώμα, αλλά και για να μη λιώσουν τελείως κατά το βράσιμο.

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το μείγμα με τις φράουλες.

Κόβουμε 1/4 του λοβού βανίλιας, το ανοίγουμε στα δύο και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε όλα τα σποράκια από το εσωτερικό του. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Αν μας αρέσει η μαρμελάδα με ολόκληρα κομμάτια φρούτου, προχωράμε κατευθείαν στο επόμενο στάδιο. Αν όμως την προτιμάμε πιο λεία, τότε μπορούμε σε αυτή τη φάση να πατήσουμε τις φράουλες με το εργαλείο του πουρέ και να τις λιώσουμε όσο θέλουμε.

Προσθέτουμε στις φράουλες το τριμμένο μήλο, το οποίο περιέχει φυσική πηκτίνη και βοηθάει στο δέσιμο της μαρμελάδας. Βάζουμε το μείγμα να βράσει για περίπου 10′-15′, ανακατεύοντας απαλά πού και πού, μέχρι να πήξει. Στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά και ξαφρίζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει προτού τη βάλουμε στο ψυγείο. Θα χρειαστεί να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες μέχρι να δέσει καλά.

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα:  Πλένουμε με καυτό νερό τα βάζα και τα καπάκια τους. Σε ένα ταψί στρώνουμε μια βαμβακερή πετσέτα. Τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα στην πετσέτα και βάζουμε το ταψί (μαζί με την πετσέτα) στον φούρνο, στους 100οC για ένα τέταρτο.  Γεμίζουμε τα βάζα με την καυτή μαρμελάδα μέχρι πάνω, τα κλείνουμε σφιχτά και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.