Θα είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος εμπόλεμης χώρας θα απευθυνθεί στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, γεγονός που προσδίδει στην προγραμματισμένη ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έναν ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή λόγω των πολεμικών συνθηκών που επικρατούν στην Ουκρανία, ο κ. Ζελένσκι θα απευθυνθεί (με μια 15λεπτη ομιλία) στην Εθνική Αντιπροσωπεία την προσεχή Πέμπτη, στις 12.00 το μεσημέρι, με απευθείας τηλεδιάσκεψη (θα προβάλλεται από τις δύο οθόνες που βρίσκονται στην αίθουσα της Ολομέλειας) και σε παγκόσμια μετάδοση μέσω του web TV του Καναλιού της Βουλής.
Πρόταση Μητσοτάκη
Για αυτό και θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ θα υπάρξει προσφώνηση και αποφώνηση εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. «Θεωρώ σημαντικό να ακουστεί και στο Εθνικό Κοινοβούλιο το μήνυμα ενός προέδρου ο οποίος αμύνεται, ο ίδιος και η χώρα του, απέναντι σε μια βάρβαρη και παράνομη εισβολή» έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρότεινε στον ουκρανό πρόεδρο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ανήμερα της 25ης Μαρτίου να μιλήσει ενώπιον των ελλήνων βουλευτών για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του και το δράμα που βιώνει ο ουκρανικός λαός λόγω της ρωσικής εισβολής. Θα είναι μια παρέμβαση σε συνέχεια ανάλογων ομιλιών που έχει πραγματοποιήσει ο ουκρανός πρόεδρος σε σειρά άλλων κοινοβουλευτικών Σωμάτων, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Αμερικανική Γερουσία, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, η Γερμανική Μπούντεσταγκ, το Κοινοβούλιο της Σουηδίας, η Βουλή της Ιαπωνίας, η Καναδική Βουλή, η Ισραηλινή Κνεσέτ, το Ιταλικό Κοινοβούλιο, το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας. Εξαίρεση η Βουλή της Αυστρίας όπου κάποια κόμματα αντέδρασαν στο όνομα της «αυστριακής ουδετερότητας» και έτσι δεν του επετράπη να μιλήσει.
Αντιδράσεις από ΚΚΕ
Αντιδράσεις εκδηλώνονται και μεταξύ των ελληνικών κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης για διαφορετικούς λόγους το καθένα. ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 διατυπώνουν τις ενστάσεις-επιφυλάξεις τους για την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να προσκαλέσει τον ουκρανό πρόεδρο να απευθυνθεί στη Βουλή των Ελλήνων. Το ΚΚΕ δεν θα παραστεί καν κατά την ομιλία του κ. Ζελένσκι, καθώς θεωρεί ότι «εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού». Οπως σχολίαζαν αρμόδιες κομματικές πηγές «αυτή η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει στηρίξει και ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας», ενώ διευκρίνιζαν: «Είναι προφανής η στάση μας και το ίδιο θα κάναμε αν ερχόταν ο Πούτιν, ο Μπάιντεν κ.λπ.». Το ΚΚΕ έχει στρέψει εδώ και καιρό τα πυρά του κατά της ουκρανικής ηγεσίας που έχει δρομολογήσει την αποκομμουνιστικοποίηση της Ουκρανίας θέτοντας εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας και άλλα κόμματα, ενώ έχει εντάξει στη λίστα των «ανεπιθύμητων προσώπων» στελέχη του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης. «Η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον πρόεδρο Β. Ζελένσκι» διευκρινίζει η ΚΟ του ΚΚΕ σε επιστολή της προς τον κ. Τασούλα, τονίζοντας ότι η απουσία του κόμματος «είναι η μεγαλύτερη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, ο οποίος για να βγει πραγματικά νικητής θα πρέπει να απαλλαγεί τόσο από τη ρωσική εισβολή όσο και από κυβερνήσεις τύπου Ζελένσκι».
Πάντως, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του ΚΚΕ να μη βρίσκεται στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ουκρανού προέδρου, επισημαίνοντας πως είναι κόντρα «σε όλες μας τις αξίες να μην ακούσεις έναν άνθρωπο που είναι θύμα μιας βίαιης εισβολής και ενός πολέμου». «Τώρα μάλιστα… Συνταρακτικό επιχείρημα για να δικαιολογηθεί η απαίτηση να γίνουμε όλοι χειροκροτητές της αμερικάνικης και ΝΑΤΟ-ικής προπαγάνδας» σχολίαζαν δηκτικά τα κομματικά Μέσα του Περισσού, υπενθυμίζοντας ότι πριν από έναν χρόνο, όταν ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών, το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο τη σχετική εισήγηση και οι εκπρόσωποί του δεν παρέστησαν στην τελετή.
Αποχή από το «διάγγελμα»
Η Ελληνική Λύση αποφάσισε να μη συμμετέχει στο «διάγγελμα Ζελένσκι», όπως το αποκαλεί, επικαλούμενη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής όσον αφορά τη διαδικασία πρόσκλησης ενός αρχηγού κράτους για να μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και αντ’ αυτού προτείνει να προσκληθεί ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, ενώ αν και δεν προβλέπεται συζήτηση με τον ουκρανό πρόεδρο, κάλεσε όσους συμμετέχουν να ζητήσουν να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του έναντι της αυτόχθονης ελληνικής μειονότητας της Ουκρανίας και να καταδικάσει «τις τουρκικές διεκδικήσεις και απειλές έναντι της Ελλάδας», καθώς και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο.
Διά εκπροσώπου του και μόνο τυπικά θα παραστεί το ΜέΡΑ25 στην ομιλία Ζελένσκι «ως εκπροσώπου λαού που δέχεται στρατιωτική εισβολή», καταγγέλλοντας τον κ. Μητσοτάκη ως «φανατικό χειροκροτητή των ΝΑΤΟϊκών προσπαθειών υπονόμευσης της μόνης ελπίδας για τερματισμό του πολέμου στο πλαίσιο μιας Ανεξάρτητης-Ουδέτερης Ουκρανίας», ενώ διαμαρτύρεται για την «κυβερνητική προσπάθεια να στηθεί μια απρεπής για το κοινοβούλιο φιέστα».
ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑΛ
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η πρόσκληση προς τον ουκρανό πρόεδρο να μιλήσει ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί μια «θετική κίνηση αλληλεγγύης», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΙΝΑΛ εκτιμά ότι πρόκειται για μια αυτονόητη ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης. «Θα τον ακούσουμε με προσοχή διότι είναι ένας άνθρωπος που ηγείται μιας χώρας που αυτή τη στιγμή βομβαρδίζεται» δήλωσε (στον ΑΝΤ1) ο Αλέξης Τσίπρας παρατηρώντας ότι ο κ. Ζελένσκι όταν μίλησε στο γερμανικό κοινοβούλιο αναφέρθηκε στη διχοτόμηση του Βερολίνου, προτρέποντάς τον «να βρει δυο λόγια να πει και να δώσει κι ένα μήνυμα για τη χώρα την ευρωπαϊκή που εδώ και 46 χρόνια έχει γίνει εισβολή και υπάρχει κατοχή».
Ποιοι άλλοι αρχηγοί κρατών μίλησαν στη Βουλή
Για την Ιστορία, οι αρχηγοί κρατών που έχουν απευθυνθεί (διά ζώσης) ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων ήταν: το 1946 ο πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής Γιαν Σματς, το 1959 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, το 1963 ο γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ, το 1991 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, το 2008 ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, το 2010 ο κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, το 2015 ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, την ίδια χρονιά ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και το 2018 ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.