Η σημερινή απόφαση να κηρυχθούν personae non gratae (ανεπιθύμητα) 12 μέλη των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Μόσχας στην Ελλάδα θεωρείται αναμενόμενη και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο απελάσεων Ρώσων διπλωματών από ευρωπαϊκές χώρες.
Μετά την έναρξη του ρωσο – ουκρανικού πολέμου ζητήθηκε από την Αθήνα -όπως από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ- να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες. Δεδομένης της όξυνσης που επήλθε στις ελληνορωσικές σχέσεις με αφορμή τον πόλεμο, η χώρα μας απέφευγε να προβεί σε μια ενέργεια που θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο το διμερές κλίμα.
Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», προ δεκαημέρου ο αμερικανικός παράγων αιτήθηκε επισήμως την απέλαση Ρώσων διπλωματών, με την Αθήνα να αρνείται να ικανοποιήσει την εν λόγω αξίωση.
Αλλαγή στάσης
Εντούτοις, η Ελλάδα άλλαξε στάση και προχώρησε σε απελάσεις. Πού οφείλεται αυτό; Καταλυτικό ρόλο, όπως υπογράμμιζαν άριστα πληροφορημένες πηγές, έπαιξε η πρόσφατη μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών από Γερμανία (40) και Γαλλία (30), μετά την αποκάλυψη των ρωσικών θηριωδιών στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας.
Η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι όφειλε να εναρμονιστεί με τις ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ και για τον λόγο αυτό προχώρησε σήμερα στις αρμόζουσες ενέργειες. Από τους 12 που απελάθηκαν υπάρχουν αρκετοί υψηλόβαθμοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη, Βλαντίμηρ Μαϊστρένκο.
Κάποιοι εξ’ αυτών που απελάθηκαν βρίσκονταν στο «μάτι» των αρχών ασφαλείας για δραστηριότητες που «δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική». Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν απελαθεί δύο Ρώσοι διπλωμάτες, ενώ είχε απαγορευθεί η είσοδος σε άλλους δύο, εξ αφορμής πληροφοριών για ανάμειξή τους σε δραστηριότητες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αντίποινα
Για «αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό» βήμα που στοχεύει στην «χειρότερη καταστροφή του συνόλου» των διμερών σχέσεων έκανε λόγο η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, τονίζοντας ότι η ελληνική ενέργεια «δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες». Στο υπουργείο Εξωτερικών, θεωρούν πιθανή μια δυναμική και όχι «αναλογική» απάντηση από πλευράς Ρωσίας. Στις ελληνικές αρχές στην Ρωσία υπηρετούν 35 άτομα, ενώ οι ρωσικές αρχές στην Ελλάδα έχουν περί τα 110 άτομα.
Εάν η Μόσχα απελάσει τον ίδιο αριθμό διπλωματών που απέλασε η Αθήνα, οι ελληνικές αρχές θα λειτουργούν χωρίς το 1/3 του συνολικού τους δυναμικού, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα. Δεδομένου ότι οι δύο χώρες δεν διαθέτουν ισάριθμες αποστολές, ενδεχόμενη τέτοια ενέργεια να θεωρηθεί υπεραντίδραση. Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν ότι η Μόσχα θα απελάσει κάποιον από τους τρεις Γενικούς Πρόξενους που διαθέτει η Ελλάδα στη Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νοβοροσίσκ).