Στα ερείπια της Μποροντιάνκα

Δεν υπάρχει ζωή πια στην πόλη. Μόνον ερείπια και λακκούβες που σχηματίσθηκαν από τις ρωσικές οβίδες.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει θάνατο στην Μποροντιάνκα, με το χώμα στους ομαδικούς τάφους να είναι ακόμα νωπό. Η πόλη έχει ισοπεδωθεί, όπως είπαν οι κάτοικοι, τα πάντα έχουν χαθεί. Και όλα αυτά την ώρα που εντείνεται η διεθνής κατακραυγή για τις θηριωδίες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και η γενική εισαγγελέας στο Κίεβο καταγράφει τις όποιες εγκληματικές πράξεις που έγιναν, εγκληματικές πράξεις πολέμου, όπως τις ονομάζει, για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Την ώρα μάλιστα που ο Πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποιούσε τους Ρώσους στρατιωτικούς ότι θα περάσουν τη υπόλοιπη ζωή τους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής

Όσο έγιναν στην Μπούτσια τα ίδια έγιναν, ίσως και χειρότερα, σύμφωνα με αφηγήσεις των κατοίκων και στη Μποροντιάνκα, με μια διαφορά, Οι Ρώσοι, όπως έλεγαν οι κάτοικοι, δεν άφησαν νεκρούς στο δρόμο, αλλά έβαλαν άοπλους άμαχους Ουκρανούς να σκάψουν μόνοι τους τον τάφο τους και εν συνεχεία τους πυροβόλησαν. Οι αφηγήσεις συγκλονιστικές όσων επέζησαν. Ένας από αυτούς έλεγε στην δημοσιογράφο Ελλη Κασόλη ότι είδε τον πατέρα του να τον πυροβολούν οι Ρώσοι, Και αφού τον πυροβόλησαν πέρασαν από πάνω του με ένα άρμα μάχης. Μια άλλη κυρία που το σπίτι της βομβαρδίστηκε, φοβάται ακόμα και το θόρυβο των αυτοκινήτων.

Δεν υπάρχει ζωή πια στην πόλη. Μόνον ερείπια και λακκούβες που σχηματίσθηκαν από τις ρωσικές οβίδες. Όταν οι δημοσιογράφοι είδαν έναν δυστυχή να τριγυρνά μέσα στα ερείπια, ψάχνοντας συγγενείς του (ίσως και τα παιδιά του), πήγαν να του προσφέρουν χρήματα να αγοράσει τρόφιμα, νερό, γνωρίζοντας ότι μέρες τώρα δεν είχε να φάει τίποτα: «Τι να τα κάνω τα λεφτά, δεν υπάρχει τίποτα εδώ για να αγοράσω. Τα κατέστρεψαν όλα οι Ρώσοι», τους είπε με εκείνο το ψυχρό βλέμμα, που είχε στεγνώσει από τα δάκρυα. Λίγο πιο κάτω ένας νεαρός κάπου 27 ετών, σίγουρα θα είχε πολεμήσει μέσα σε αυτήν την φρίκη, μονολογούσε: «Έως τώρα όταν άκουγα για Ναζί πήγαινε το μυαλό μου στους Γερμανούς του Χίτλερ. Τώρα η λέξη Ναζί είναι συνώνυμη των Ρώσων».

***
Όταν άνοιξαν τους χάρτες στην Αμερικανίδα

Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συνάντηση του Νο3 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτώρια Νούλαντ στην Ελλάδα, όπου είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας. Θα σταθώ όμως στην μεσημεριανή επίσκεψή της στο Πεντάγωνο, παρουσία και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, όπου εκεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος της άνοιξε χάρτες. Χάρτες έως την Μαύρη Θάλασσα, στους οποίους αναδεικνυόταν η στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Και η σημασία του στην αποστολή οπλισμού και στρατευμάτων στην κεντρική Ευρώπη, τις κρίσιμες αυτές ώρες που περνά η Ευρώπη. Η κυρία Νούλαντ έδειξε να ενθουσιάζεται, αναγνώρισε την ελληνική προσφορά προς την Ουκρανία (δεν ξέχασε βεβαίως ότι στείλαμε οπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια), αλλά ζήτησε και άλλα. Χωρίς να γίνει συγκεκριμένα, δηλαδή δεν είπε ότι έχετε κάποια ρωσικά όπλα όπως του S-300, ή τους TOR M1, αλλά ζήτησε περισσότερο οπλισμό: «Δεν πρόκειται όμως να αποδυναμώσουμε την άμυνά μας, δεχόμεθα και εμείς απειλή», της ειπώθηκε και έκλεισε εκεί η συζήτηση. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τότε έκανε λόγο και για το λιμάνι της Καβάλας, λέγοντάς τη ότι τα δύο λιμάνια Αλεξανδρούπολη και Καβάλα πάνε μαζί, κάτι που κατάλαβε η Αμερικανίδα διπλωμάτης. Η Αμερικανίδα αναγνώρισε και τη σημασία της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Σε κάποια στιγμή ρώτησε: «Ενδιαφέρεστε για F-35;», για να λάβει θετική απάντηση από τον υπουργό.. Όσον αφορά την Ουκρανία, που ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης η Αμερικανίδα είπε ότι θα πρέπει ο Πούτιν να πιεσθεί ακόμα περισσότερο με τον υπουργό να της απαντά βεβαίως αλλά σε αυτήν την πίεση θα πρέπει να συνδράμουμε όλοι μαζί.

***
Τα καρφιά του Σαββόπουλου για τους ισαποστάκηδες

Η έκκληση των 40 και πλέον καλλιτεχνών, που έδωσαν το παρών στο κάλεσμα της ΕΡΤ και του «Μουσικού Κουτιού», για οικονομική στήριξη του ουκρανικού λαού, ξεπέρασε έως το μεσημέρι της Τρίτης 5 τις 260.000 ευρώ. Από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές η εμφάνιση του Διονύση Σαββόπουλου, με το δυνατό μήνυμα που έστειλε για την Ουκρανία αλλά και τα καρφιά που εκτόξευσε για τους ισαποστάκηδες. «Σαν ενήλικοι λοιπόν, οφείλουμε κάθε φορά να κατονομάζουμε τον εκάστοτε βομβαρδιστή της ειρήνης, του ανθρώπου, των λαών», είπε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Σαββόπουλος, σε ένα σαφές καρφί του για τους καλλιτέχνες που από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία αρνήθηκαν να κατονομάσουν τη Ρωσία ως εισβολέα, αρνούνταν ακόμη και να πουν τη λέξη «πόλεμος» για τη φρίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και όλα τα δεινά για τον ουκρανικό λαό που ακολούθησαν.

***
Η ΕΡΤ για την θεαματικότητα του Μουσικού Κουτιού

Στην εκπομπή όμως αυτή υπήρξε ωστόσο ένα πρόβλημα. Της έδωσαν θεαματικότητα 4,8% κάτι που σφόδρα ενόχλησε τον Πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα, αλλά και τους 40 καλλιτέχνες που πήραν μέρος τη στιγμή που εστάλησαν συνολικά 80.000 SMS προς 3 ευρώ έκαστο. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ζούλας, πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης που στρέφεται κατά μιας εταιρίας που μετρά τις τηλεθεάσεις. Φαίνεται πως εκνευρίστηκε πολύ από το χαμηλό ποσοστό που έδωσε στην συγκεκριμένη εκπομπή και ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Θεωρίες και συνωμοσιολογίες για τον τρόπο που λειτουργεί η Nielsen έχουν γραφεί πολλές, αλλά δεν είναι πειστικές καθώς μια διεθνώς καταξιωμένη εταιρεία δεν θα διακινδύνευε τη φήμη της μεροληπτώντας υπέρ κάποιων εκπομπών και σε βάρος άλλων. Αλλά εδώ προκύπτει ένα μάλλον αντικειμενικό ζήτημα. Είναι άραγε αντιπροσωπευτικά της ελληνικής κοινωνίας τα περιβόητα 1200 μηχανάκια από τα οποία προκύπτουν τα νούμερα τηλεθέασης; Διότι καλώς η κακώς από τις 100 τηλεοράσεις που ήταν ανοιχτές χθες βράδυ σε μια μεγάλη πολυκατοικία όλοι μάλλον έχουμε τη βεβαιότητα ότι σίγουρα περισσότερες από 4 ήταν συντονισμένες με το Μουσικό Κουτί…»

***
Αποκάλυψη: Προσφυγές κατά της Ρωσίας για παραβιάσεις ευρωπαϊκών συμβάσεων

Ο ομότιμος καθηγητής Πέτρος Στάγκος βρέθηκε στο Μπρνο, για διδασκαλία στην τοπική νομική σχολή και μας πληροφορεί πως δεν υπάρχει δημόσιο κτήριο όπου να μην κυματίζει και η ουκρανική σημαία, ενώ και στις βιτρίνες των περισσότερων καταστημάτων βλέπεις αυτοκόλλητα με τα χρώματα της Ουκρανίας, συχνά μάλιστα με τη φράση «Stop Russian agression» γραμμένη επάνω. Σε παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο καθηγητής Πέτρος Στάγκος δίνει μια άλλη διάσταση (που αξίζει προσοχής) για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ρώσους στην Ουκρανία: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, με την απόφασή του της 23ης Μαρτίου 2022 να θεωρήσει εαυτόν αρμόδιο να δέχεται προσφυγές κατά της Ρωσίας για ενέργειές της, οι οποίες δυνητικά παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση και έχουν ή θα έχουν συντελεστεί πριν από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022, έσωσε το πολιτικό κύρος της Ευρώπης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: η δυνατότητα να προσφύγουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά της Ρωσίας για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης που διαπράττονται από το στρατιωτικό προσωπικό της εναντίον Ουκρανών πολιτών και των περιουσιών τους, είναι πάλι ανοιχτή, παρά την εκδίωξη της Ρωσίας από τον ευρωπαϊκό οργανισμό. Είναι αυτονόητο ότι θα βρεθούν – αν δεν έχουν ήδη βρεθεί – Ουκρανοί πολίτες που με τη βοήθεια έμπειρων δικηγόρων θα προσφύγουν κατά της Ρωσίας στο Δικαστήριο. Η πολιτική υπεραξία της παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη ρωσική επιδρομή στην Ουκρανία θα προέλθει, ωστόσο, από μια διακρατική προσφυγή. Μια τέτοια «επιθετική» στάση «πρόθυμων» ευρωπαϊκών κρατών εναντίον της Ρωσίας με όπλο το (ευρωπαϊκό) δίκαιο και την (ευρωπαϊκή) δικαιοσύνη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα μεγεθύνει, συμβολικά και πρακτικά, τη στρατιωτική βοήθεια των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήδη διοχετεύεται από τη Δύση στους Ουκρανούς πολίτες· σ’ αυτούς τους υπερασπιστές των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, όχι μόνο των δικών τους, αλλά όλων των πολιτών του Δυτικού κόσμου!»

***
Το παράσημα της Προεδρίας και ο Αλβέρτο Μπουρλά

Από τα παράσημα που απέμεινε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε τέσσερις σπουδαίους, όπως τους ονόμασε Έλληνες και Ελληνίδες για τα έργα τους και την προσφορά τους στην πατρίδα μας θα σταθώ στο Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος που απένειμε στον Αλβέρτο Μπουρλά, CEO της Pfizer. Ο κ. Μπουρλά ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, λέγοντας ότι αν και έχει αναγνωριστεί το έργο του και τιμηθεί με διακρίσεις «καμία διάκριση δεν έχει την ίδια θέση στην καρδιά του όσο αυτή» και είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πάντα στη ζωή μου ότι η επιστήμη μπορεί να υπερβαίνει οποιαδήποτε εμπόδιο, πιστεύω ότι και οι Έλληνες μπορούν να υπερβαίνουν οποιοδήποτε εμπόδιο και αισθάνομαι εξαιρετικά τυχερός που μπόρεσα να βρεθώ σ΄αυτή τη θέση και να προσφέρω. Παραλαμβάνω το βραβείο με χαρά και ευγνωμοσύνη στο όνομα των 80.000 υπαλλήλων της εταιρείας που αυτοί στην ουσία με έκαναν να βρεθώ σήμερα εδώ». Παράσημα, απονεμήθηκαν επίσης στους Λίνο Αλέξανδρο Σισιλιάνο, στην Αλίκη Περρωτή- Κωνσταντοπούλου, και στην Βικτωρία Μαργαρίτα Καρέλια.

***
Ενισχυμένος ο Τσίπρας

Αυτό που παρατήρησα από τις τριήμερες εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε φανερά ενισχυμένος στο συνέδριο. Σάρωσαν, σας λέω οι Προεδρικοί την (υποτιθέμενη εσωκομματική αντιπολίτευση),«Ομπρέλα”. Και εξηγούμαι: Το ποσοστό των λεγόμενων «Προεδρικών», έφθασε πάνω από 75%. Τι μεσολάβησε; Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – οι Προεδρικοί και οι υποστηρικτές της «Ομπρέλα» (οι 53) προσήλθαν στις κάλπες για να αναδείξουν τους συνέδρους που θα εκφράσουν τις απόψεις τους και να μεταδώσουν το ιδεολογικό περιεχόμενο που η κάθε ομάδα θέλει να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ .Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι η ψήφος στους προεδρικούς ήταν ψήφος στήριξης των απόψεων και των διαδικασιών που έχει προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την εκλογή του προέδρου και της ΚΕ από την βάση.

***
Ο Καβάκος για το μαιευτήριο της Μαριούπολης

Ο διεθνούς ακτινοβολίας Έλληνας βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 14 Απριλίου και ώρα 20:30, τα έσοδα της οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες του πολύπαθου ουκρανικού λαού που βρίσκεται αντιμέτωπο με τη φρίκη της ρωσικής εισβολής και συγκεκριμένα για την ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.