Το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να συζητηθεί την Τετάρτη από τους πρεσβευτές της ΕΕ, μετά της θηριωδίες στην Μπούτσα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αναφερόμενες θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις, οι οποίες έχουν τώρα απελευθερωθεί», αναφέρεται σε δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δευτέρα.

«Οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα εγγραφούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος», επισημαίνεται.

Ήδη, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι θα αποφασιστούν περαιτέρω κυρώσεις «τις επόμενες ημέρες».

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είπε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να συζητήσει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου: «Πρέπει να υπάρξει απάντηση. Τέτοια εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα», δήλωσε χθες.

Ωστόσο, ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, επικεφαλής των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, έχει σχολιάσει ότι «ένα άμεσο εμπάργκο αερίου [είναι] λάθος δρόμος, για πολλούς λόγους», καλώντας τους πολίτες να «κλείνουν κάθε μέρα τον διακόπτη του γκαζιού λίγο περισσότερο».

Μάλιστα, η Πολωνία υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αέριο είναι η ίδια η Γερμανία: «Είναι η Γερμανία που αποτελεί το κύριο εμπόδιο στις κυρώσεις», δήλωσε τη Δευτέρα ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Ευρώπη έχει αφήσει μέχρι τώρα εκτός των κυρώσεων τις εισαγωγές φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα από τις οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό αρκετές χώρες-μέλη της ένωσης.

Η Ρωσία εξάγει περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, συμπυκνωμάτων και διυλισμένων προϊόντων την ημέρα, εκ των οποίων τα 4,5 εκατομμύρια βαρέλια κατευθύνονται στην Ευρώπη. Περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα φτάνει μέσω του αγωγού Druzhba, κυρίως σε μεσογειακά διυλιστήρια στην Ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος προμηθευτής θερμικού άνθρακα στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 70% ή 36 εκατομμύρια τόνους, των εισαγωγών του μπλοκ πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ανακοινώσει σχεδιασμούς για δραστική μείωση της χρήσης ρωσικών προϊόντων το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, το Βερολίνο αντιστάθηκε στην άμεση διακοπή των εισαγωγών, επειδή δεν διαθέτει επαρκείς εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού βραχυπρόθεσμα.

Μακρόν: Εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα

Πιο σαφής εμφανίζεται για την ώρα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προέταξε την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα.

«Υπάρχουν πολύ σαφείς ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου», είπε ο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ραδιόφωνο France Inter τη Δευτέρα, προσθέτοντας πως «αυτό που συνέβη στην Μπούχα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα, επομένως θα συντονιστούμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ειδικά με τη Γερμανία».

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, είπε: «νομίζω ότι στο πετρέλαιο και στον άνθρακα πρέπει να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε στις κυρώσεις. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό».

Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος δεν μίλησε για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο παραμένει μια κρίσιμη πηγή καυσίμου για τη Γερμανία, την Ιταλία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον και οι ευρωπαίοι εταίροι της εξετάζουν νέες οικονομικές κυρώσεις για τη Ρωσία «κάθε μέρα».

«Αυξάνουμε τις υπάρχουσες κυρώσεις. Προσθέτουμε νέες. Το κάνουμε σε πλήρη συντονισμό με τους Ευρωπαίους και άλλους εταίρους σε όλο τον κόσμο. Και ένα από τα αποτελέσματα είναι ότι η ρωσική οικονομία κλονίζεται», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για τα όσα εξετάζονται δίνοντας όμως των στίγμα των προθέσεων της Δύσης, που είναι η αυστηροποίηση και η διεύρυνση των κυρώσεων.