Πριν από πέντε χρόνια, ο τότε 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν αναδείχθηκε πρόεδρος της Γαλλίας έπειτα από μια δυναμική εκστρατεία κατά την οποία οι υποστηρικτές του χτύπησαν τις πόρτες σε όλη τη χώρα ρωτώντας τους ψηφοφόρους τι ήθελαν. Το βιβλίο του που δημοσιεύτηκε για την εκστρατεία ονομαζόταν απλώς «Επανάσταση». Τώρα, καθώς επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται στις 10 Απριλίου, οι συνεργάτες του ανησυχούν ότι αφιερώνει πολύ χρόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν ασχολείται αρκετά με τους γάλλους ψηφοφόρους. Προειδοποιούν ότι θα πρέπει να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στην προεκλογική εκστρατεία εάν θέλει να εξασφαλίσει τη νίκη που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου πριν από λίγες ημέρες, αναφέρει η εφημερίδα «Monde», προειδοποιώντας το στρατόπεδο του προέδρου για εφησυχασμό και παροτρύνοντας τον Μακρόν να συναντήσει ψηφοφόρους της εργατικής τάξης που είναι πιθανό να υποστηρίξουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν αντί να φλερτάρουν με το Κέντρο. «Είναι επικίνδυνη για τον πρόεδρο και μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του.
Το πλεονέκτημα του Μακρόν
Ο Μακρόν έχει το πλεονέκτημα της εξουσίας, διαπρέπει στη διεθνή πολιτική και θεωρήθηκε αποτελεσματικός ηγέτης κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ομως αρχίζουν να πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας ότι ασχολείται περισσότερο με το εξωτερικό και ανήκει στην πολιτική ελίτ του Παρισιού.
Ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κριτική. Τη Δευτέρα έσπευσε να συναντήσει ψηφοφόρους στους δρόμους της Ντιζόν στη Βουργουνδία. Ακούγοντας τα παράπονά τους για το αυξανόμενο κόστος ζωής, επανήλθε στη νικητήρια φόρμουλα της εκστρατείας του το 2017 ως υποψήφιος: «Ούτε δεξιός ούτε αριστερός». «Οταν περπατάς, χρειάζεσαι δύο πόδια, το δεξί και το αριστερό, και πρέπει να πατήσεις πρώτα με το ένα και μετά με το άλλο» είπε υπερασπιζόμενος το ιστορικό του στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τη μείωση της ανεργίας και τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Εχουμε κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις που οι άνθρωποι της Δεξιάς δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν ή δεν ήξεραν πώς να κάνουν ποτέ. Και μας επέτρεψαν να χρηματοδοτήσουμε κοινωνικές πολιτικές που οι άνθρωποι της Αριστεράς δεν είχαν κάνει ποτέ». Εχοντας επίγνωση ότι θα χρειαστεί αριστερούς ψηφοφόρους σε οποιονδήποτε δεύτερο γύρο κατά της ακροδεξιάς Λεπέν, φρόντισε να συνοδεύεται από δύο πρώην Σοσιαλιστές, τον Φρανσουά Ρεμπσαμέν, δήμαρχο της Ντιζόν, και τον Φρανσουά Πατριάτ, ο οποίος ηγείται της ομάδας υπέρ του Μακρόν στη Γερουσία.
Οι δημοσκοπήσεις
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στη Λεπέν, την κύρια αντίπαλο του Μακρόν, περίπου 19% για τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 10 Απριλίου, πολύ κάτω από το 28% του Μακρόν. Ωστόσο, στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν προβλέπεται να έχει προβάδισμα μόνο 56%-44%.
Μέρη του προγράμματος του Μακρόν – που περιλαμβάνει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 – δεν είναι δημοφιλή στους Σοσιαλιστές και στα συνδικάτα και μπορεί να χάσει πολύτιμη υποστήριξη «αποσταθεροποιώντας τους ψηφοφόρους από την Αριστερά» θεωρεί η πολιτική αναλύτρια Κλοέ Μορέν. Ο Μακρόν είναι επίσης ευάλωτος στη λαϊκή δυσαρέσκεια για την άνοδο των τιμών των καυσίμων ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Μέσα σε όλα αυτά, έγινε χθες γνωστό ότι έπειτα από μόλις επτά μήνες στη θέση του, ο επικεφαλής της γαλλικής στρατιωτικής αντικατασκοπίας, στρατηγός Ερίκ Βιντό, παραιτήθηκε επειδή θεωρήθηκε υπεύθυνος για λανθασμένες εκτιμήσεις και αναλύσεις σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας όσον αφορά την Ουκρανία. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «ανεπαρκείς ενημερώσεις» και «έλλειψη γνώσης των θεμάτων», καθώς η υπηρεσία του εσφαλμένως απέκλειε το ενδεχόμενο εισβολής επειδή θα είχε «τερατώδες κόστος» και θεωρήθηκε ότι οι Ρώσοι είχαν άλλες επιλογές «για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ζελένσκι».