Οι λαμπτήρες UV-LED οι οποίοι μπορούν να εναλλάσσουν το λευκό φως με το απολυμαντικό υπεριώδες φως μπορούν να εξολοθρεύσουν κορωνοϊούς αλλά και τον HIV, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τορόντο η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Virology».
Οπως ανέφερε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Κριστίνα Γκούτσο, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορόντο «βρισκόμαστε σε ένα καίριας σημασίας σημείο στο οποίο χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε πιθανό εργαλείο ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτήν την πανδημία. Κάθε στρατηγική που βάζει ‘φρένο’ στον ιό και η οποία μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα πρέπει να υιοθετηθεί».
Εξολόθρευση άκρως ανθεκτικών βακτηριακών σπορίων
Οι λαμπτήρες UV εξολοθρεύουν τους ιούς μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η δρ Γκούτσο και οι συνεργάτες της δοκίμασαν αρχικώς τους λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας σε βακτηριακά σπόρια τα οποία είναι «διάσημα» για την αντίστασή τους στην ακτινοβολία (γνωστά ως σπόρια Bacillus pumilus). «Αν κάποιος καταφέρει να εξολοθρεύσει αυτά τα σπόρια, τότε μπορεί λογικά να πει ότι μπορεί να εξολοθρεύσει τους περισσότερους ιούς που είναι πιθανό να υπάρχουν στο περιβάλλον» ανέφερε η δρ Γκούτσο η οποία είναι η επικεφαλής ερευνήτρια στο Guzzo Lab. Μέσα σε 20 δευτερόλεπτα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία η ανάπτυξη των σπορίων μειώθηκε κατά 99%.
Δοκιμή σε σταγονίδια με κορωνοϊούς ή HIV
Στη συνέχεια οι ερευνητές δημιούργησαν σταγονίδια που περιείχαν κορωνοϊούς ή τον ιό HIV με στόχο να μιμηθούν τους συνήθεις τρόπους με τους οποίους ο πληθυσμός έρχεται σε επαφή με τους ιούς σε δημόσιους χώρους – όπως μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος.
Επιτυχία ακόμη και ενάντια σε πολύ υψηλό ιικό φορτίο
Εξέθεσαν τα σταγονίδια σε υπεριώδες φως και είδαν ότι μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα η ικανότητα των ιών να μολύνει μειώθηκε κατά 93%. Mάλιστα η ερευνητική ομάδα δοκίμασε την ικανότητα του υπεριώδους φωτός να εξολοθρεύει διαφορετικές συγκεντρώσεις ιικών σωματιδίων. Οπως είδαν οι επιστήμονες, τα δείγματα που περιείχαν περισσότερα ιικά σωματίδια ήταν πιο ανθεκτικά στους λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας. Ακόμη όμως και όταν το ιικό φορτίο ήταν πάρα πολύ υψηλό, η μολυσματικότητα έπεφτε κατά 88% κάτω από το υπεριώδες φως.
Παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα ισχυρά απολυμαντικά
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η δρ Γκούτσο και η ομάδα της συνέκριναν το υπεριώδες φως με δύο πολύ ισχυρά χημικά απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται στα ερευνητικά εργαστήρια. Είδαν ότι το φως εμφάνιζε παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα τόσο ισχυρά απολυμαντικά στην εξουδετέρωση των ιών.
Τα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων UV
Η ερευνήτρια σημείωσε ότι η χρήση των λαμπτήρων UV είναι απλή – είναι σίγουρα απλούστερο να αλλαχθεί ένας λαμπτήρας σε έναν χώρο παρά ένα σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα. Συμπλήρωσε ότι οι λαμπτήρες UV είναι φθηνοί, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ενώ η συντήρησή τους καθώς και η τοποθέτησή τους στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις φωτισμού είναι πολύ εύκολες.
Σε άδεια λεωφορεία και ανελκυστήρες
Είναι βέβαια απαραίτητο να υπογραμμιστεί ότι το υπεριώδες φως δεν είναι αβλαβές – για αυτό άλλωστε και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου πρέπει να γίνεται με αντηλιακό και γυαλιά ηλίου. Για αυτό και, σύμφωνα με την καθηγήτρια, τέτοιου είδου λαμπτήρες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν ο εκάστοτε εσωτερικός χώρος είναι άδειος προκειμένου να απολυμαίνουν τον αέρα – για παράδειγμα θα μπορούν να τίθενται σε λειτουργία στα λεωφορεία ή άλλα ΜΜΜ όταν έχουν ολοκληρώσει τα δρομολόγιά τους ή στους ανελκυστήρες όταν μετακινούνται μεταξύ ορόφων χωρίς ανθρώπους μέσα.
Ανάπτυξη «έξυπνου» λαμπτήρα UV
Η Safe Antivirus Technologies Inc., μια νεοφυής εταιρεία με έδρα στο Τορόντο η οποία συνεργάστηκε με τη δρα Γκούτσο για τη νέα μελέτη, αναπτύσσει αυτή τη στιγμή έναν νέο λαμπτήρα UV-LED ο οποίος διαθέτει αισθητήρες κίνησης ώστε να μετατρέπεται σε λαμπτήρα υπεριώδους φωτός όταν ένας χώρος είναι άδειος και στη συνέχεια να ξαναγίνεται συμβατικός λαμπτήρας όταν ανιχνεύει κίνηση.
Εργαλείο και για την πρόληψη των μελλοντικών πανδημιών
Η καινούργια μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι οι λαμπτήρες UV μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται και μετά την πανδημία του SARS-CoV-2 προκειμένου να βοηθήσει στην πρόληψη των μελλοντικών πανδημιών. «Καταστάσεις με παγκόσμιο αντίκτυπο όπως η πανδημία του SARS–CoV-2, όσο τρομερές και αν είναι, αποτελούν και ευκαιρίες για να πάρουμε σημαντικά μαθήματα. Και ένα μάθημα που πήραμε είναι ότι το υπεριώδες φως αποτελεί ένα παραγκωνισμένο εργαλείο το οποίο πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο» κατέληξε η δρ Γκούτσο.