Ο Πούτιν, τα ρούβλια και τα ελληνικά κοιτάσματα

Για καλό και για κακό η κυβέρνηση προγραμματίζει τον μόνιμο ελλιμενισμό στην Ρεβυθούσα ενός δεξαμενόπλοιου το οποίο θα χρησιμεύσει ως τέταρτος αποθηκευτικός χώρος (ήδη εκεί υπάρχουν τρεις).

Απαίτησε ο Πούτιν ότι από σήμερα 1η Απριλίου (σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα φαίνεται) όλες οι πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου θα γίνονται σε ρούβλια. Κυρίως, μαθαίνω ότι ο «τσάρος» της Ρωσίας, με την απαίτησή του αυτή στοχεύει τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια της Γαλλίας και της Γερμανίας. Όμως και οι δύο χώρες απορρίπτουν το τελεσίγραφο Πούτιν και αυτός απειλεί ότι θα κλείσει την στρόφιγγά. Με εμάς, εδώ στην Ελλάδα τι γίνεται;

Από τις συνεχείς συσκέψεις που γίνονται (στο Μαξίμου και στα υπουργεία) μαθαίνω ότι η χώρα μας έχει μακροχρόνιο συμβόλαιο με τους Ρώσους, το οποίο επικαιροποιείται συχνά και ότι δεν πρόκειται να επηρεασθεί. Για καλό και για κακό όμως (γιατί κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στο μυαλό του Πούτιν) η κυβέρνηση προγραμματίζει τον μόνιμο ελλιμενισμό στην Ρεβυθούσα ενός δεξαμενόπλοιου το οποίο θα χρησιμεύσει ως τέταρτος αποθηκευτικός χώρος (ήδη εκεί υπάρχουν τρεις).

Εκείνο όμως που έχει μακροχρόνια σημασία για την χώρα μας είναι τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε, πιθανότατα, ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό. Έως τότε όμως σημειώνω την έκκληση του καθηγητή και πρώην υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη: «Η επανεκκίνηση των ερευνών υδρογονανθράκων πρέπει να υποστηριχθεί και από τα τρία μεγάλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), που έχουν στηρίξει την εθνική αυτή προσπάθεια. Οι αγωγοί και τα κοιτάσματα της Ελλάδας μπορούν να τροφοδοτήσουν την ΕΕ με το 20% της συνολικής ποσότητας του ρωσικού αερίου. Από το 2011, έχουμε διαμορφώσει μια διακομματική εθνική συναίνεση στα θέματα αυτά. Τώρα είναι η ώρα, να ενισχύσουμε την συναίνεση αυτή ακόμα περισσότερο».

***
Σταθερότητα ή αυτοδυναμία

Άλλαξε στρατηγική για αυτοδυναμία η κυβέρνηση ή όχι; Αυτό το ερώτημα απασχολεί κυβερνητικά στελέχη, αλλά και την αντιπολίτευση. Γιατί έως τώρα ο Πρωθυπουργός έλεγε «αυτοδυναμία και σταθερή κυβέρνηση». Στην συνέντευξη όμως που έδωσε στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου είπε ότι «στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία». Αυτή η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη άναψε, λοιπόν φωτιές στο πολιτικό σκηνικό. Τι ακριβώς συνέβη; Τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αλλαγή στο έως τώρα (σταθερό) κυβερνητικό αφήγημα; Μήπως δίνει το έναυσμα για να υπάρξει από τώρα (ένα και πλέον χρόνο πριν από τις εκλογές) πλήθος σεναρίων για μετεκλογικές συνεργασίες; Αλλά μετά από ποιες εκλογές; Από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική ή με την επαναληπτική αναμέτρηση με την ενισχυμένη αναλογική, αυτή με το μπόνους των 40 εδρών; Αφού δημιουργήθηκαν αυτά τα (εύλογα) ερωτήματα την επομένη των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη, οι συνεργάτες του, έσπευσαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Είπαν συγκεκραμένα ότι δεν έχει αλλάξει η στρατηγική για αυτοδυναμία και το δίλημμα που θα τεθεί εν τοις πράγμασι στους ψηφοφόρους στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση -μετά την δοκιμασία της απλής αναλογικής- θα περιλαμβάνει την ανάγκη για σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Αλλά όπως είπαμε, οι εκλογές κατά τον Πρωθυπουργό αργούν ακόμα και ίσως δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα για άλλες σκέψεις ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως απάντησε από το ίδιο βήμα (OT Forum) στις αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη περί μετεκλογικών συνεργασιών κάνοντας λόγο για «οπορτουνισμό και στυγνό τακτικισμό» και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσει σωσίβιο (στον κ. Μητσοτάκη).

***
Ρεκόρ κρουσμάτων στη Βουλή

Τι συμβαίνει στη Βουλή; Υποτίθεται ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μη διασπορά του κορωνοϊού. Λιγότεροι βουλευτές σε συνεδριάσεις, συνεχώς ανοικτές οι πόρτες, έλεγχος πιστοποιητικού, παντού αντισηπτικά, μάσκα σε όλους τους χώρους και όμως το Κοινοβούλιο παρουσίασε τον μήνα Μάρτιο ρεκόρ κρουσμάτων. Εντοπίστηκαν 150 κρούσματα σε εργαζόμενους και Βουλευτές. Ακόμα και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστα Τασούλας είχε νοσήσει, όπως επίσης και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης. Έχουν νοσήσει πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, έχουν νοσήσει κοινοβουλευτικοί συντάκτες, αστυνομικοί, έχουν νοσήσει πολλοί. Υποτίθεται ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι από τους χώρους που έχουν τους πιο αυστηρούς περιορισμούς. Ή μήπως όχι; Ή επειδή έχουν χαλαρώσει τα μέτρα;. Δεν κολλούν στη Βουλή, λέει ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, αλλά κολλούν στη ζωή τους εκτός Βουλής. Άλλος (βουλευτής), λέει κόλλησε από τα παιδιά του, άλλη (επίσης βουλευτής) από τα ανίψια της και άλλος από εκδηλώσεις που παρέστη. Και να σκεφτείτε ο Πρόεδρος Τασούλας ήταν έτοιμος να ανοίξει σήμερα και τα θεωρεία της Βουλής για τον κόσμο, λόγω της εμφάνισης του Ζελένσκι την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή. Αλλά με τόσα κρούσματα κορωνοϊού το ανέβαλε.

***
Η Λαγκάρντ, η Ιθάκη και η τουρκική εισβολή

Με την πρώτη στροφή της «Ιθάκης» του Καβάφη, ξεκίνησε την ομιλία της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στο συνέδριο που έγινε προχθές στη Λευκωσία. Όπως είπε, οι λέξεις του ποιητή αποτυπώνουν την ιστορία της Κύπρου στη σύγχρονη εποχή. Είναι μια ιστορία γεμάτη περιπέτεια, με πολλά εμπόδια στην πορεία. «Κι όμως, οι άνθρωποί σας τα έχουν ξεπεράσει όλα, αποκτώντας γνώσεις και αναδεικνύονται πιο δυνατοί και πιο ανθεκτικοί κάθε φορά», ανέφερε και τόνισε ότι η Κύπρος ανέκαμψε μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την επακόλουθη διχοτόμηση της χώρας. Η κυρία Λαγκάρντ αναδεικνύοντας τα θετικά σημεία της Κύπρου, υπογράμμισε ότι «μετατράπηκε από νησί στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης σε κράτος μέλος στον πυρήνα της, εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004 και υιοθέτησε το ευρώ το 2008. Άντεξε και στη συνέχεια ανέκαμψε από μια ακρωτηριαστική (όπως την αποκάλεσε) τραπεζική κρίση το 2013, με την οικονομία να αυξάνεται κατά περίπου 6% κάθε χρόνο από το 2015, μέχρι την έναρξη της πανδημίας».

***
Η θερμή χειραψία Μητσοτάκη- Κοντογιαννόπουλου

Από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου που κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από εργοτάξιο στην θέση Γεράκι, στην Αμαλιάδα στέκομαι σε τούτα: 1. Ό,τι νέος αυτοκινητόδρομος θα μειώσει κατά 40 λεπτά το ταξίδι Πάτρα – Πύργος. 2. Ό,τι το πρόβλημα που είχε προκαλέσει η στρατηγική κατάτμησης που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ξεπεράστηκε δύσκολα όταν, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «πείσαμε τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το έργο αυτό έπρεπε να προχωρήσει όπως το είχαμε σχεδιάσει και να συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους». 3. Η δήλωση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή που αποτελεί απάντηση στον κ. Τσίπρα ότι το έργο αυτό είχε στην ουσία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαιρεθεί ώστε να δοθούν πόροι στον κ. Καλογρίτσα για να δημιουργήσει κανάλι και 4: Ο θερμός εναγκαλισμός του κ. Μητσοτάκη με τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο (πρώην υπουργό στις κυβερνήσεις ΝΔ, αλλά και ΠαΣοΚ).

***
Συμβαίνει και εις το Γειλ

Σε ένα από τα πιο ξακουστά (και ακριβά) πανεπιστήμια της Αμερικής και του πλανήτη το Γέιλ, μια πρώην καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου έκλεψε 40 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει… στόλο πολυτελών αυτοκινήτων (Μερσεντές, Land Rover και Cadillac), να αποκτήσει διάφορα πολυτελή σπίτια και να κάνει ονειρεμένα ταξίδια. Επειδή στην Ελλάδα αποδίδεται υψηλή θέση στην εξαπάτηση, εκ του αποτελέσματος ακόμα και εκεί που οι έλεγχοι είναι αυστηροί πάντα υπάρχει θέση για έναν… τρυποκάρυδο.

***
Ένας υφυπουργός με ποδήλατο στο Παρίσι

Όταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς έφθασε στο Παρίσι για να συμμετάσχει στην διϋπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ, η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι ούτε καν φανταζόταν τι επρόκειτο να της συμβεί. Ο υφυπουργός ζήτησε ένα ποδήλατο και με αυτό θα έκανε τις μετακινήσεις του στο Παρίσι. Η πρώτη εντύπωση του καβαλώντας το ποδήλατο ήταν ότι στο Παρίσι δεν έχουν καλούς ποδηλατοδρόμους και ο υφυπουργός αναγκαζόταν να βγει στο δρόμο με τα αυτοκίνητα με το ποδήλατο. Η δεύτερη εντύπωση ήταν όταν ξεκίνησε για να πάει στο κτίριο όπου συνεδρίαζαν οι 39 υπουργοί του ΟΟΣΑ άρχισε ένα ψιλόβροχο, ότι χειρότερο για έναν ποδηλατιστή. Η τρίτη εντύπωση ήταν και η καλύτερη, αφού με το ποδήλατο κατάφερε να φθάσει πρώτος απ΄όλους τους υπουργούς, προσπερνώντας με ευκολία υπουργικές λιμουζίνες που ορισμένες είχαν κολλήσει στην κίνηση. Εν πάσει περιπτώσει υφυπουργός Περιβάλλοντος είναι, δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί με λιμουζίνα, έστω με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ελληνικής πρεσβείας.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς κατάφερε να φέρει το θέμα του βαλκανικού αγριόγιδου στη σύνοδο και πόσο η χώρα μας το προστατεύει. Όπως και το θέμα της καρέτα- καρέτα λέγοντας ότι τελευταίως έχουν πολλαπλασιαστεί οι αποικίες τους και αυτό οφείλεται στην φροντίδα που δείχνει η κυβέρνηση. Αλλά εκεί που η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπαρμπαρά Μπονμπιγί τον χειροκρότησε ήταν όταν αναφέρθηκε στο σχέδιο Εμανουέλ Μακρόν «Μεσόγειος υποδειγματική θάλασσα έως το 2030» και πόσο το υποστηρίζει με δράσεις η ελληνική κυβέρνηση.

***
Πρακτικές συμβουλές στα ΜΜΕ κατά του σεξισμού

Δεν νομίζω να ξανάγινε κάτι τέτοιο. Ή μάλλον στις παλιές εποχές οι ΕΓΕ της Μαργαρίτας Παπανδρέου είχαν κάνει μια προσπάθεια για αναβάθμιση της γυναίκας στα ΜΜΕ, αλλά τέτοια οργανωμένη εργασία από την υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα δεν έχει ξαναγίνει. Η υφυπουργός που έχει αρμοδιότητα την Δημογραφική και Οικογενειακή Πολιτική δίνει πρακτικές, όπως τις αποκαλεί, συμβουλές κατά του σεξισμού, στα ΜΜΕ. Προηγουμένως φρόντισε να παρατηρήσει τους γαλάζιους βουλευτές που χρησιμοποιούσαν τη λέξη «επάνδρωση» και τους συμβούλευσε για λόγους ορθότητας να χρησιμοποιούν τη λέξη «στελέχωση». Και ω του θαύματος όλοι συμμορφώθηκαν και ακόμα και τα έως τώρα «μη επανδρωμένα αεροσκάφη» που έλεγαν τα ονόμαζαν είτε «μη στελεχωμένα» ή «αεροσκάφη άνευ πιλότου».

Η Μαρία Συρεγγέλα λοιπόν αυτή τη φορά απευθύνεται στα ΜΜΕ και δίνει πρακτικές φιλικές συμβουλές (με μια ματιά). Κανόνας πρώτος, όπως αναφέρει:

* Στη δημοσιογραφική κάλυψη, κάνουμε ορατές τις γυναίκες, ακόμη και αν δεν φωνάζουν. Για μία καλή εκπομπή, σημασία έχει το περιεχόμενο των λόγων των καλεσμένων μας, και όχι η επιθετικότητά τους. Ο ίσος χρόνος και η ίση αντιπροσώπευση, λειτουργεί υπέρ της δημοσιογραφικής προσπάθειας.

* Αλλάζουμε την αφήγηση : Η αφήγηση που θέλει τη γυναίκα αδύναμη και έρμαιο των συναισθημάτων της, και τον άντρα δυνατό, λογικό και σωτήρα της, είναι προβληματική και για τους άντρες και για τις γυναίκες. Δεν κλείνουμε τα μάτια σε ρεπορτάζ για άντρες που δείχνουν συναισθηματικές αδυναμίες και καλοσύνη, ούτε σε ρεπορτάζ που δείχνουν γυναίκες που είναι κυρίες του εαυτού τους και δε χρειάζονται κανέναν σωτήρα.

* Δεν ασπαζόμαστε στερεότυπα όπως ότι το συναίσθημα είναι ένδειξη αδυναμίας, ούτε ότι η ψυχρή λογική είναι πάντα ένδειξη δύναμης. Θυμόμαστε λεπτές, σημαντικές διαφορές, όπως για παράδειγμα ότι η σκληρότητα δεν είναι δύναμη, η εξουσία δεν είναι δικαίωμα.

* Στον σεξιστικό εντυπωσιασμό του κοινού, σε σκανδαλώδεις ειδήσεις όπως η γυναικοκτονία, απαντάμε με βαθύτερες αναλύσεις του τί συνέβη. Αν «πουλάει», το έγκλημα, υπάρχουν παράμετροί του που δε χρειάζονται τον άσκοπο και χωρίς στοιχεία στιγματισμό της γυναίκας για να περιγραφούν. Χρησιμοποιείτε την ανάλυση της Essed: περιγράφουμε τη γενική κατάσταση στην οποία είχαν έρθει οι πρωταγωνιστές της είδησης, το περιβάλλον του συμβάντος (τί συνέβη και έγινε η γυναικοκτονία, για παράδειγμα, με ποια αφορμή), και τέλος την κοινωνική πραγματικότητα (σεξιστική κοινωνία επαρχίας, για παράδειγμα). Αυτή είναι μία σφαιρική αντιμετώπιση της είδησης. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέρονται και θα επανέλθει λίαν συντόμως.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.