Εμανουέλ Μπεάρ: «Η καρδιά μου χτυπά ελληνικά»

Η γαλλίδα ηθοποιός στις φλέβες της οποίας ρέει και ελληνικό αίμα, μίλησε στον Τύπο στο πλαίσιο του 22ου Γαλλόφωνου Φεστιβάλ Κινηματογράφου που εφέτος την τιμά

Με ένα «γειά σας» συστήθηκε και με ένα «γειά σας» αποχαιρέτησε μετά από μια ώρα τoυς δημοσιογράφους η γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Μπεάρ στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής στο ξενοδοχείο St. Georges Lycabettus. H 59χρονη σήμερα πρωταγωνίστρια εμβληματικών ταινιών του γαλλικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1990, από την «Ωραία καυγατζού» του Ζακ Ριβέτ ως την «Ζήλεια» του Κλοντ Σαμπρόλ, στις φλέβες της οποίας ρέει και ελληνικό αίμα, βρίσκεται στην Αθήνα αυτές τις μέρες ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί ως τις 6 Απριλίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την Εμανουέλ Μπεάρ στην καρδιά της διοργάνωσης καθότι φέτος κρατά καθήκοντα προέδρου της κριτικής επιτροπής και συγχρόνως είναι τιμώμενο πρόσωπο. Επίσης, ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unicef θα λάβει μέρος σε φιλανθρωπικό gala, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στην οργάνωση The HOME Project για τους ανήλικους, ασυνόδευτους πρόσφυγες. «Ελπίζουμε στην συλλογή πόρων διότι μιλάμε για παιδιά από 5 ως 18 ετών που έχουν ανάγκη στήριξης» είπε για αυτόν τον ρόλο της. Μάλιστα ανέφερε ότι η οργάνωση The HOME Project αντιμετωπίζει «πολιτικές, θεσμικές και αστυνομικές δυσκολίες. Πρέπει να στηριχτεί!»

Αν και σε γενικές γραμμές αγέλαστη, η Μπεάρ μίλησε με πάθος για την δουλειά της, την επίπονη προσπάθειά της να μπαίνει «στην ουσία της Τέχνης του ηθοποιού», έστω και αν «αυτή τη δυνατότητα, μετά την ηλικία των 50, στις γυναίκες τουλάχιστον, την προσφέρει κυρίως το θέατρο και σπανίως το σινεμά.» Φυσικά, η ίδια παραμένει φαν του κινηματογράφου και θεωρεί γόνιμη την εξέλιξη της τεχνολογίας που χάρη στην εξοικονόμηση των πόρων προσφέρει περισσότερη ελευθερία σε όλους τους καλλιτέχνες. Την ίδια στιγμή όμως, η Μπεάρ εξέφρασε την ανησυχία της για τον «κινηματογράφο του δημιουργού» που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει κρίση, ακόμα και στην δική της χώρα, την Γαλλία, όπου ο όρος cinema d’auteur γεννήθηκε.

«Η καρδιά μου κτυπά ελληνικά». Η φράση που η Εμ. Μπεάρ είχε χρησιμοποιήσει στην πρεμιέρα της διοργάνωσης την περασμένη Τρίτη στο Παλλάς, επαναλήφθηκε από αυτήν και στην συνέντευξη Τύπου. Πραγματικά, η φωνή της ηθοποιού «ράγισε» μιλώντας για την Ελληνίδα γιαγιά της την οποία λάτρεψε σε όλη της την ζωή. «Δυστυχώς δεν ανήκω στην γενιά που έμαθε την ελληνική γλώσσα» είπε, «όμως όλες οι παιδικές αναμνήσεις μου είναι συνδεδεμένες με αυτήν διότι η γιαγιά μου μιλούσε ελληνικά στην δική της μητέρα, όπως και στην δική μου.»

Για την Μπεάρ η επίσκεψή της στην Ελλάδα δεν είναι μιας ακόμη Γαλλίδας ηθοποιού σε μια ξένη χώρα αλλά ενός ανθρώπου που γνωρίζει «τον τόπο, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τους ανθρώπους.» Σε μια χαριτωμένη στιγμή η ηθοποιός θυμήθηκε εκφράσεις όπως «αγόρι μου» ή «κοκόνα μου» που είχε ακούσει από την γιαγιά της η οποία πέθανε σε ηλικία 107 ετών. «Μεγαλώνουμε με λόγια αγάπης» κατέληξε, «και αυτά αφήνουν ένα αποτύπωμα για πάντα μέσα μας.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.