«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, διαβάζοντας τη νέα κατάσταση, οφείλει στην πορεία του προς το συνέδριο να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας, ολοκληρωμένης, εναλλακτικής, ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας εξουσίας, που θα συγκροτήσει ένα μπλοκ δυνάμεων, με στόχο όχι μόνο την ανάσχεση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, αλλά και την δημιουργία μιας νέας δημοκρατικής αφετηρίας για την κοινωνική πλειοψηφία. Μια νέα αρχή για την κοινωνία, μια νέα αρχή για την Αριστερά, μια νέα αρχή για την πορεία προς την προοδευτική διακυβέρνηση είναι σήμερα εφικτή» αναφέρουν ενόψει συνεδρίου, πέντε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με έντονη πολιτική, κοινωνική και κομματική παρουσία, οι Αντώνης Κοτσακάς (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της επιτροπής καταστατικού), Πάνος Ρήγας (πρώην γραμματέας του κόμματος), Νίκος Σκορίνης (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου), Διονύσης Τεμπονέρας (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της επιτροπής καταστατικού και Γιάννης Βουλγαράκης (μέλος της Κ.Ε. και της επιτροπής καταστατικού).
Τα πέντε μέλη με το κείμενό τους, το οποίο δημοσιεύει tovima.gr υπερασπίζονται τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα ενόψει του 3ου συνεδρίου και υποστηρίζουν με έμφαση την εκλογή του Πρόεδρου του κόμματος και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, από τη βάση, από τα ίδια τα μέλη.
«Αρχικά, μια χαρισματική ηγεσία αποτελεί «δώρο» για τον πολιτικό φορέα και όχι σκόπελο που πρέπει να υπερκεράσουμε. Οι επικρίσεις -ότι το καταστατικό δεν μπορεί να έχει συγκυριακό χαρακτήρα- παραγνωρίζουν ότι ο νέος κόσμος κινείται ταχύτατα και πολύ πιθανό ακόμα και το προτεινόμενο καταστατικό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να είναι παρωχημένο. Άλλωστε, είναι λανθασμένο να εστιάζει κανείς στο πρόσωπο και όχι στην ίδια τη δομή και στο μοντέλο του κόμματος, που είναι σε κρίση και αδυνατεί να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα» σημειώνουν και ρίχνουν και τα καρφιά τους σε όσους αντιδρούν, συμπληρώνοντας: «Όποιος λοιπόν κοιτάζει το δέντρο και όχι το δάσος, χάνει σίγουρα και την πολιτική ουσία. Ας αναλώσουμε λοιπόν δυνάμεις, στη συζήτηση, για το πώς το κόμμα οργανωτικά θα προσεγγίσει τις μάζες και πώς θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή διείσδυση στην κοινωνία και ας σταματήσουμε να «πυροβολούμε τα πόδια μας».
Οι υπογράφοντες το κείμενο που θεωρούνται τμήμα της ευρύτερης ομάδας των προεδρικών, αν και έχουν διακριτική παρουσία με δικές τους παρεμβάσεις, υπογραμμίζουν ότι τα μέλη της Κ.Ε., με τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, είναι δυνατό εκλεγόμενα από τη βάση, σε επίπεδο περιφερειών, να αποτελέσουν μια νέα «κομματική βουλή».
«Ναι, ο κίνδυνος της ομοσπονδοποίησης του κόμματος είναι ορατός, απαιτείται όμως αποκέντρωση, όχι μόνο των δυνάμεων αλλά και των αντιλήψεων. Το κόμμα, ως συλλογικότητα, δεν κινδυνεύει, όταν μπορεί στις τάξεις του να εγκολπώνει και να διαμορφώνει επί μέρους θέσεις και απόψεις που προέρχονται από το σύνολο της επικράτειας. Υπάρχουν κοινά προβλήματα, αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις και ανάγκες οργανωτικού και πολιτικού χαρακτήρα ανά την χώρα, που πολλές φορές, δεν φτάνουν σε ένα κατά τεκμήριο «αττικοκεντρικό» κόμμα» σημειώνουν μεταξύ άλλων και καταλήγουν: «Η νέα εποχή που ανατέλλει απαιτεί να αποχωριστούμε τις βεβαιότητες του παρελθόντος. Το νέο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ πρέπει να είναι ένα συνέδριο-γιορτή της δημοκρατίας και της συμμετοχής, ένα συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης, ένα συνέδριο τελικά ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ».