Δυο Ρωσίδες αντικαθεστωτικές στην Ελλάδα

Η Βέρα Κριτσέφσκαγια, είναι μία από τις Ρωσίδες που εναντιώνονται στην πολιτική Πούτιν.

Δεν ξέρω εάν συμβαίνει και σε άλλες χώρες, που βρέθηκαν στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», αλλά εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μια διπλή στήριξη. Στήριξη στους Ουκρανούς που κατέφυγαν πρόσφυγες στην χώρα μας, αλλά παράλληλα στήριξη και σε Ρώσους αντικαθεστωτικούς, αυτούς που βρίσκονται στο… στόχαστρο του Πούτιν.

Η Βέρα Κριτσέφσκαγια, είναι μία από τις Ρωσίδες που εναντιώνονται στην πολιτική Πούτιν. Είναι ιδιοκτήτρια του Dozhd TV, του τηλεοπτικού καναλιού που αποτελούσε έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Μόσχας, τον οποίο το καθεστώς Πούτιν έκλεισε τέσσερις φορές, με πιο πρόσφατη στις αρχές Μαρτίου καθώς το κανάλι μετέδιδε στη Ρωσία ανταποκρίσεις από την εισβολή στην Ουκρανία. Την συνάντησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης στο περιθώριο του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπως συνάντησε και την σκηνοθέτη Νατάσα Σιντέγεβα.

***
F@ck this job

Η Βέρα Κριτσέφσκαγια σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «F@ck this job» που περιγράφει τον αγώνα του Dozhd TV να λειτουργήσει μέσα στο αυστηρό πλαίσιο περιορισμών και εμποδίων που του έθετε η ρωσική κυβέρνηση. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Φεστιβάλ, απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας και βρήκε τεράστια απήχηση στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Ο υφυπουργός φάνηκε να εντυπωσιάζεται από τη δύναμη των δύο γυναικών, χαρακτηρίζοντας «ηρωική τη στάση τους να υπερασπίζονται την ελευθεροτυπία στη Ρωσία». Εντυπωσιασμένη, δήλωσε και η Βέρα Κριτσέφσκαγια, για την πρόσκληση σε μια τέτοια συζήτηση: «Πολύ σπάνια έχω την ευκαιρία να καθίσω και να μιλήσω με μέλη κυβερνήσεων στις χώρες που επισκέπτομαι, και μάλιστα με ανθρώπους τόσο ανοιχτούς και υποστηρικτικούς», δήλωσε. Οι συναντήσεις αυτές του Υφυπουργού εντάσσονται, όπως θα δούμε παρακάτω, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κινήσεων για τη στήριξη τόσο Ουκρανών όσο και αντικαθεστωτικών Ρώσων δημιουργών και καλλιτεχνών.

***
Επιφυλακτικοί σε Κίεβο και Οδησσό

Θα σας πάω τώρα στην Ουκρανία σε δύο πολύπαθες από την ρωσική εισβολή πόλεις, στην πρωτεύουσα Κίεβο και στην Οδησσό για να σας περιγράψω πως υποδέχθηκαν οι κάτοικοί τους την πρόοδο που φαίνεται πως σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία. Πρώτα απ΄όλα αισθάνθηκαν ανακούφιση, όταν άκουσαν και διάβασαν από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι οι Ρώσοι αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την ουκρανική πρωτεύουσα. Παράλληλα όμως ήσαν και επιφυλακτικοί. Και ξέρετε γιατί; Επειδή την ώρα που ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις ήχησαν και πάλι οι σειρήνες και ακούστηκαν εκρήξεις. Ήχησαν οι σειρήνες ακόμα και την ώρα που οι Ρώσοι απέσυραν τα στρατεύματά τους. Το ίδιο συνέβη και στην Οδησσό, με την παρουσία ενός drone να υπερίπταται της πόλης και τότε οι κάνες των αντιαεροπορικών στράφηκαν αμέσως εναντίον του και ο ουρανός γέμισε με τροχιοδεικτικές σφαίρες. Το κάνουν συχνά οι Ρώσοι, εξηγούσε η δημοσιογράφος Έλλη Κασόλη, αυτές τις επιχειρήσεις με τα drones για να εντοπίσουν πού βρίσκονται τα ουκρανικά αντιαεροπορικά και για να χαρτογραφήσουν την περιοχή. Πέραν όμως τούτο ουδέν το σημαντικό συνέβη στις δύο πόλεις και η ζωή βρίσκει όπως φαίνεται και πάλι τον ρυθμό της. Την ώρα που οι Ρώσοι απέσυραν δυνάμεις από το Κίεβο, σε μια άλλη πόλη, στο Μικολάιβ στη Νότια Ουκρανία οι μάχες ωστόσο συνεχίζονταν με 7 νεκρούς και 21 τραυματίες μέσα σε μία ημέρα.,

***
«Δεν είμαστε εδώ, επειδή πολεμάμε»

Εκείνο που έκανε εντύπωση στον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια, ήταν το περίπτερο της Ουκρανίας. Ήταν κλειστό και είχε σε αυτό μια επιγραφή που έλεγε: «Κανονικά έπρεπε να είμαστε εδώ, αλλά δεν είμαστε. Βρισκόμαστε στην Ουκρανία και πολεμάμε για την πατρίδα μας». Να ξέρετε ότι ο υφυπουργός Πολιτισμού κάνει τούτες τις ημέρες ό,τι μπορεί για να τα παιδάκια από την Ουκρανία. Σήμερα πρόκειται να τα ξεναγήσει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ βρίσκονται εν εξελίξει κινήσεις για να βοηθήσει Ουκρανούς καλλιτέχνες, που βρήκαν καταφύγιο στην χώρα μας, να βρουν δουλειά. Άλλωστε ο νόμος της ΕΕ τους δίνει το δικαίωμα για ένα χρόνο παραμονή χωρίς βίζα με δικαίωμα εργασίας.

***
Τα παιδιά της Ουκρανίας και ο ήχος των μαχητικών

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν έλθει 4.800 παιδάκια πρόσφυγες στην χώρα μας. Παιδάκια που έχουν ζήσει την φρίκη του πολέμου, που άφησαν τους πατεράδες τους πίσω στην πατρίδα τους, για να πολεμήσουν, που άκουγαν τον ανατριχιαστικό ήχο των αεροσκαφών όταν έκαναν βύθιση για να βομβαρδίσουν ή να πολυβολήσουν. Υπήρξε, μου είπε, ο υφυπουργός Πολιτισμού, ένα είδος ανησυχίας (και τρόμου) για αυτά, όταν την 25η Μαρτίου άκουσαν, στην Αθήνα, πάλι μαχητικά να περνούν από πάνω τους. Δεν ήξεραν τι συνέβαινε. Δεν ήξεραν καν ότι η Ελλάδα τιμούσε εκείνη την ημέρα την εθνική επέτειο. Αλλά ο ήχος των αεροσκαφών της 25ης Μαρτίου ήταν εντελώς διαφορετικός από αυτόν που ακούγεται στην Ουκρανία. Ήταν ήχος, τους εξήγησαν, τιμητικός για την εθνική επέτειο. Αυτός ο ήχος πρόκειται πάλι να επαναληφθεί την πρωταπριλιά, με την πτήση μαχητικών αεροσκαφών (που μετέχουν στην άσκηση Ηνίοχος»), πάνω από την Ακρόπολη.

***
Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα λίαν προσεχώς

Παράθυρο» για ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο OT FORUM. Τόνισε μάλιστα πως αν και έχει κόστος είναι ένα μέτρο, το οποίο υπάρχει στη φαρέτρα. Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, μία παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας. Εξήγησε ότι το παραπάνω οδηγεί σε απότομη αύξηση τιμών της ενέργειας, προσθέτοντας ότι προκαλεί έντονες πληθωριστικές τάσεις παντού στον κόσμο. Μάλιστα έκανε λόγο για κρίση πρωτίστως εισαγόμενη αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους, όπως με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά και τις τιμές. Εκείνο που σημείωσε είναι ότι «είμαστε χώρα που ακόμα έχει χαμηλούς μισθούς» και «η πίεση είναι πολύ μεγάλη» και επισήμανε πως η χώρα πήρε μέτρα τα οποία ήταν κατά κανόνα στοχευμένα.

***
Τι σημαίνει «εσωτερικό Εράσμους»

Η δημιουργία ενός εσωτερικού Εράσμους στα ελληνικά πανεπιστήμια πρώτη φορά εφαρμόζεται και πώς να το κάνουμε είναι μια καινοτομία. Μπορεί με αυτό να δοθεί, για παράδειγμα, η δυνατότητα σε έναν μηχανικό παραγωγής να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφικής. Με αυτόν τον τρόπο, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο θα διευρύνει το γνωστικό πεδίο των φοιτητών μας. Σημαντική καινοτομία είναι, όπως είπε ο Πρωθυπουργός και η πρακτική άσκηση των επαγγελματικών μεταπτυχιακών. Όλα αυτά θα γίνουν γέφυρες μεταξύ πτυχίου και της μελλοντικής καριέρας των αποφοίτων. Επιπλέον στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η ενίσχυση της έρευνας με την πρόσκληση επισκεπτών καθηγητών του εξωτερικού κα την ίδρυση κοινών κέντρων μεταξύ των πανεπιστημίων.

***
Να κάνεις την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον μαθητή της τρίτης Λυκείου, Σαϊντού Καμαρά. Εξέφρασε την προσδοκία του, η Απόφαση της Αρχής Προσφυγών να είναι τέτοια που θα επιτρέψει στον Σαϊντού Καμαρά να κάνει την Ελλάδα τη δεύτερη πατρίδα του. Ο Πρωθυπουργός εκδήλωσε το προσωπικό ενδιαφέρον του για την υπόθεση του μαθητή από τη Γουινέα και τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό, σχετικά με τη συμμετοχή και την απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον, με βάση τις εισηγήσεις του Τμήματος Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019.

***
Κλιμάκιο της Greco στην Αθήνα για τη διαφθορά

Φτάνει, κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη, το κλιμάκιο της Greco προκειμένου να εξετάσει την πρόοδο σε θέματα διαφθοράς. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με μέλη της κυβέρνησης και κυρίως να δούμε τι θέματα θα απασχολήσει την επιτροπή και με ποιους θα συναντηθεί. Εκείνο που σας υπενθυμίζω είναι ότι έχει τελειώσει πλέον οριστικά από την ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης η διαδικασία για την Ελλάδα σχετικά με το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019, με αφορμή την υποβάθμιση του αδικήματος στον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

***
Εκεί όπου πρωτακούστηκε ο Ακάθιστος Ύμνος

Στην Κωνσταντινούπολη και στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, εκεί όπου πρωτακούστηκε ο Ακάθιστος Ύμνος, βρέθηκε το απόγευμα της 25ης Μαρτίου ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, για την ακολουθία των Τρίτων Χαιρετισμών. Την επόμενη μέρα έγινε δεκτός σε ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και παρακάθισε στην Πατριαρχική τράπεζα. Το συγκεκριμένο ταξίδι στην πρωτοβουλία του Γιώργου Κουμουτσάκου για διεθνή ενίσχυση του Πατριαρχείου, την οποία ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, όταν βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για το τρίτο συνέδριο Southeast Europe and East Med. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών του εξέφρασε σθεναρά τη γνώμη ότι, τώρα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης τάχθηκε ανοιχτά κατά του πολέμου και αλληλέγγυος στον ουκρανικό λαό, είναι η σωστή ώρα να έχει τη διεθνή στήριξη που του αξίζει . Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο επόμενος-στη σειρά- ομιλητής που δεν ήταν άλλος από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Λίγο μετά ο Κουμουτσάκος δέχθηκε ένα απρόσμενο συγχαρητήριο μήνυμα στο τηλέφωνό του, για τις θέσεις του. Αποστολέας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

***
Ο Ρώσος που φορούσε μπλούζα με το «Ζ»

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο Μιλάνο μετά από πρόκληση Ρώσου βουλευτή. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας εμφανίστηκε βουλευτής ο οποίος φορούσε μπλούζα με το «Ζ», σύμβολο της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου. Ζήτησε εμφαντικά την αποχώρηση ή την αλλαγή περιβολής από τον βουλευτή, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, όπως και τελικώς έγινε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι καθήκον όλων είναι η προάσπιση του κύρους του διεθνούς θεσμού των ορθοδόξων, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκονται σε πόλεμο δυο ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ, Ρωσία και Ουκρανία, δυο ομόδοξοι λαοί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.