Είναι από αυτές τις εικόνες που δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς. Εικόνες τραγικές από το πολιορκούμενο και συνεχώς βομβαρδιζόμενο Κίεβο, όπου δίπλα από τους κρατήρες που άνοιξαν οι ρωσικές οβίδες, μπροστά από κατεστραμμένα σπίτια και πολυκατοικίες, η ζωή συνεχίζεται. Ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τους «ελεύθερους πολιορκουμένους» της ουκρανικής πρωτεύουσας, να δώσουν ζωή (οικονομική και κοινωνική) στην πόλη τους, να ανοίξουν τα καταστήματά τους (όσα βεβαίως παραμένουν όρθια από τους βομβαρδισμούς), να ανοίξουν επίσης τα εστιατόριά τους, τις παιδικές χαρές και το σημαντικότερο να αρχίσουν και πάλι τα μαθήματα στα σχολεία. Γίνεται, θα πείτε μαθήματα σε σχολεία εν μέσω πολέμου; Κι όμως γίνεται. Με τη τηλεδιάσκεψη οι μαθητές ξανακάθισαν στα μαθήματά τους, οι εκπαιδευτικοί μπορεί άλλοι να είναι στα καταφύγια, άλλοι στα χαρακώματα, άλλοι στα οδοφράγματα, αλλά όταν άρχιζαν το μάθημα, σαν να άκουαν ένα αόρατο κουδούνι, βρίσκονται στη θέση τους.

Την ώρα που η Μαριούπολη έπεφτε στα χέρια των κατακτητών (αφήνοντας πίσω της χιλιάδες εγκλωβισμένους, νεκρούς άμαχους και ερείπια), μια άλλη πόλη, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας άρχιζε να εισέρχεται στην κανονικότητα. Άνοιγαν τα πρώτα εστιατόρια στην πόλη. Άρχισαν μάλιστα να σερβίρουν τα πρώτα αγαπημένα ουκρανικά φαγητά, όπως το «σασλίκ» (περίπου σαν το δικό μας σουβλάκι, αλλά τηγανητό χοιρινό κρέας τυλιγμένο σε αραβική πίτα) ή το «χατζαπούρι» (ένα είδος τυρόπιτας) και οι κάτοικοι έσπευσαν να τσιμπήσουν κάτι. Ανάμεσά τους και ο Ιγκόρ, ένας μεσόκοπος Ουκρανός οποίος το προηγούμενο βράδυ ένα θραύσμα πυραύλου έπεσε μέσα στο σπίτι του. Ο ρωσικός πύραυλος είχε μεν αναχαιτισθεί από την ουκρανική αεράμυνα, πλην όμως το θραύσμα του, έπεσε στην πολυκατοικία όπου διέμενε Ιγκόρ πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Όταν έφθασαν εκεί πρώτοι, οι Έλληνες δημοσιογράφοι, είδαν τον Ιγκόρ, κατακόκκινο από θυμό να μαζεύει μόνος του τα θραύσματα από το σαλόνι του και να τα μεταφέρει έξω. Όταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Μίλτος Σακελλάρης τι ακριβώς συνέβη, αυτός είπε ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν στην κουζίνα, ανοίγοντας το ψυγείο του όταν έπεσε από την τζαμαρία της βεράντας του ο πύραυλος.

Πιο κάτω στην πλατεία μια μανούλα γύρω στα 40 (για ευνόητους λόγους δεν θέλει να αναφερθεί το όνομά της) βγήκε βόλτα με την κορούλα και το σκυλάκι τους: «μας έλειψε η βόλτα, δεν μπορούσαμε άλλο να μέναμε κλεισμένοι μέσα, έχει άλλωστε και λιακάδα» έλεγε. Βόλτα στο Κίεβο, μεγάλη υπόθεση και ανδρεία, πιθανόν να πείτε.. Πώς μπορεί άραγε να ευχαριστηθεί κάποιος μια βόλτα, τη στιγμή που οι σειρήνες ουρλιάζουν προειδοποιώντας για ρωσικό χτύπημα; Αλλά για μερικούς πιτσιρικάδες φαίνεται πως αυτό δεν είναι πρόβλημα και ότι ουδόλως τους απασχολεί. Καβάλησαν τα ποδήλατά τους, άλλοι πήραν το πατίνι τους και πήγαν σε take away χαμπουργκεράδικο για να φάνε. Σιγά, που ο πόλεμος, οι σειρήνες και οι ρωσικές οβίδες, θα τους βγάλουν έξω από τις καθημερινές συνήθειες τους. Αλλά αυτό που πραγματικά σε εντυπωσιάζει και σε κάνει να θαυμάζεις παράλληλα το θάρρος ορισμένων ανθρώπων, είναι όταν μερικοί παππούδες, φορώντας τις τραγιάσκες τους, μαζεύτηκαν σε μια πλατεία του Κιέβου και άρχισαν να παίζουν… σκάκι.

***
Ο πρόξενος και η ισοπεδωμένη Μαριούπολη

Ήταν ιδιαίτερα στεναχωρημένος χθες ο γενικός πρόξενος της Μαριούπολης Μανώλης Ανδρουλάκης με την είδηση ότι η Μαριούπολη έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο πρόξενος κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε τις τραγικές εικόνες από την έξοδό του από την Μαριούπολη, τη στιγμή που έμεινε ο τελευταίος δυτικός διπλωμάτης στην βομβαρδιζόμενη αυτή πόλη. Σε κάθε σημείο παραμόνευε ο κίνδυνος. Στα μέσα της διαδρομής κτυπήθηκε από όλμο και από ρουκέτα ένα αυτοκίνητο της αυτοκινητοπομπής κοντά στο δικό του, όπως αποκάλυψε. Μα πιο πολύ ο κ. Ανδρουλάκης ανησυχεί για τους 100.000 και πλέον ομογενείς τις Μαριούπολης. Η πόλη έχει ισοπεδωθεί, δεν υπάρχει περίπτωση οι Ρώσοι να την ανοικοδομήσουν, την έσβησαν τελείως από τον χάρτη και αυτό που προέχει τώρα είναι να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες άμαχοι των οποίων οι ζωές κινδυνεύουν. Είναι εγκλωβισμένοι χωρίς τροφή, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Όσο για τους ομογενείς; Ουδείς πιστεύει ότι θα ξαναγυρίσουν στην Μαριούπολη. Όσοι τα καταφέρουν και φύγουν από την πόλη αυτή, θεωρείται βέβαιο ότι θα πάνε σε άλλη πόλη να εγκατασταθούν. Αυτή είναι εκτίμηση όλων. Άλλωστε σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ακόμα και όσοι οι ομογενείς που ήταν ρωσόφωνοι, μετά τα δεινά που υπέστησαν, δεν θέλουν πια να ακούσουν για Ρώσους.

Μία από τις τελευταίες που εγκατέλειψε την Ουκρανία ήταν και η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο. Έφυγε από την κόλαση και έφθασε χθες με ασφάλεια (μέσω Ρουμανίας) στη Θεσσαλονίκη.

***
Τα παράσημα των πρέσβεων

Να ξέρετε επίσης ότι εκκρεμεί η παρασημοφόρηση τεσσάρων διπλωματών μας που έδειξαν θάρρος και γενναιότητα για την προστασία των ομογενών μας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πρόκειται για τον γενικό πρόξενο στην Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση (που θέλει να επιστρέψει στο πόστο του, κοντά στους Έλληνες της Οδησσού) και τους πρεσβευτές Φραγκίσκο Κωστελένο και Σοφία Γραμματά (πρέσβη της Ελλάδας στη Ρουμανία). Όλη η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία γινόταν σχεδόν αποκλειστικά από την Ρουμανία και την ευθύνη είχε η κυρία Γραμματά.

***
Μαχητικά πάνω από την Ακρόπολη την Πρωταπριλιά

Την Παρασκευή 1η Απριλίου πάλι θα ξαναπεράσουν μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Ακρόπολη. Και αυτή τη φορά θα είναι ότι πιο σύγχρονο διαθέτουν οι αεροπορικές δυνάμεις αρκετών χωρών. Η διέλευση αεροσκαφών πάνω από την Ακρόπολη γίνεται στα πλαίσια της άσκησης «Ηνίοχος», που άρχισε ήδη από χθες σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών. Με βάση την Ανδραβίδα (117 Πτέρυγα Μάχης) το Αιγαίο γέμισε πάλι με μαχητικά αεροσκάφη. Τώρα θα πείτε γιατί διάλεξαν πρωταπριλιά για να περάσουν πάνω από την Ακρόπολη; Επειδή η 1η Απριλίου ορίστηκε ως «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών» (DV Day) και πάνω από την Ακρόπολη, αναμένεται όπως είναι σχεδιασμένο, να περάσουν και πάλι γαλλικά Rafale από το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, αμερικανικά F-15, ισραηλινά F-16, ιταλικά Tornado, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, αλλά δεν γνωρίζω εάν θα περάσει και ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος MQ- 9 Reaper, από τα πλέον προηγμένα αεροσκάφη χωρίς πιλότο που μετέχει στην άσκηση. Ισως περάσει και ένα κυπριακό ελικόπτερο AW 139, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στον «Ηνίοχος».

***
Στις 7 Απριλίου ο Ζελένσκι στη Βουλή

Κλείδωσε η ημερομηνία για την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Βουλή των Ελλήνων. Θα είναι την Πέμπτη, 7 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει 15 λεπτά. Στη συνεδρίαση θα κληθούν να παραστούν και οι 300 βουλευτές και θα υπάρχει μετάφραση και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Αλλά, ούτε σε αυτό υπήρξε συναίνεση. Μια εκδήλωση συμπαράστασης στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, μια ομιλία ενός ηγέτη εν καιρώ πολέμου δεν βρήκε θετική ανταπόκριση από όλα τα κόμματα. Τη στιγμή που στη Βουλή, κατά καιρούς έχουν μιλήσει αλλά πάντοτε εν καιρώ ειρήνης, ακόμα και Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζωρτζ Μπους ή ο Γάλλοι Πρόεδροι (Βαλερί Ζισκάρ ντ Εσταίν και ο Σαρκοζί), ο ηγέτης των Παλαιστινίων και άλλοι. Το ΚΚΕ δηλώνει πως δεν πρόκειται να παραστεί. Θα απέχει. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Περισσός…

***
Θα απουσιάσει το ΚΚΕ

Βρίσκεται αντίθετο στην παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας στη Βουλή. Η Ουκρανική κυβέρνηση, αναφέρει, έχει κηρύξει παράνομο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας και επιπλέον, όπως προσθέτει: «Ο Ζελένσκι εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού». Σημειώνει ακόμα ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας εδώ και χρόνια έχει στηρίξει και ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις» Και καταλήγει ο Περισσός : «Είναι προφανής η στάση μας και το ίδιο θα κάναμε αν ερχόταν ο Πούτιν, ο Μπάιντεν κ.λπ.» Το ΚΚΕ την Παρασκευή 1 Απρίλη διοργανώνει στο Σύνταγμα συγκέντρωση με σύνθημα: “Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας, να μην πληρώσει ο λαός” και ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Αντιρρήσεις για την ομιλία Ζελένσκι στο Κοινοβούλιο εξέφρασε και η «Ελληνική Λύση», ενώ το κόμμα του κ. Βαρουφάκη δήλωσε ότι θα παραστούν στη συνεδρίαση οι βουλευτές του όχι όμως ο αρχηγός του κόμματος.

***
Ξέφυγαν οι Τούρκοι για την παρέλαση στη Σάμο

Φαίνεται πως έχουν ξεφύγει μερικοί Τούρκοι δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να χαρακτηρίζουν ως…«πρόκληση» την στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Σάμο. Μια παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ακούστηκαν από δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου A Haber. Είπαν συγκεκριμένα πως αποτελεί «πρόκληση» την παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην … Σάμο. «Η Ελλάδα παρά τις θετικές προσπάθειες της Τουρκίας, για μία ακόμη φορά έκανε βήμα που θα κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο. Στο νησί Σάμος που σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο, οργάνωσε στρατιωτική παρέλαση (…) Η τελευταία πρόκληση έγινε στο νησί Σάμος. Μονάδες ειδικών δυνάμεων που αποβιβάστηκαν στο νησί έκαναν στρατιωτική παρέλαση» σχολίασε. Ασχολίαστες επίσης δεν έμειναν από τους Τούρκους δημοσιογράφους και οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους επειδή σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως: «τα ελληνικά άρματα μάχης υπερέχουν των τουρκικών ειδικά στον Έβρο, μοναδικό σημείο χερσαίο συνόρων»