Τσιαμπάτα

Το μυστικό για σίγουρη επιτυχία είναι το σωστό ζύμωμα για να μπορέσει να κρατήσει η ζύμη αέρα και να γίνει αφράτη. Για αυτό προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε μίξερ τηρώντας ευλαβικά τον χρόνο και την ταχύτητα.

Προετοιμασία 15΄ – 18΄ Αναμονή περίπου 3½ ώρες Ψήσιμο 20΄ – 3΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μέτρια ή 2 μεγάλα καρβέλια)

2¼ κ.γ. ξερή μαγιά

¼ κ.γ. ζάχαρη

600 ml χλιαρό νερό

600 γρ. αλεύρι Λήμνου για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. αλάτι

Λίγο ελαιόλαδο, για το μπολ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το νερό σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ενεργοποιείται η μαγιά.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μείγμα με τη μαγιά. Ανακατεύουμε με το «φτερό» για 5 – 6 λεπτά, σε χαμηλή και στη συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Η ζύμη θα είναι υγρή, κολλώδης και αρκετά ρευστή για ψωμί. Την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

Μετά τα 10 λεπτά την ανακατεύουμε και πάλι στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, για 5 – 6 λεπτά. Μαζεύουμε με μια σπάτουλα τη ζύμη στο κέντρο του κάδου και την ανακατεύουμε και πάλι, σε μέτρια ταχύτητα, για 5 – 6 λεπτά. Παρατηρούμε ότι η ζύμη αλλάζει μορφή. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στον κάδο. Θα είναι πολύ λεία, αλλά ακόμα κάπως ρευστή για ψωμί, ενώ όταν την πιάνουμε με τα χέρια θα πρέπει να κολλάει.

Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο μπολ (η ζύμη μας φουσκώνει πολύ!) με ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με 2 – 3 πετσέτες και την αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει. Σε 2 ώρες θα πρέπει να έχει τριπλασιαστεί σε όγκο.

Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε δύο λαμαρίνες. Χωρίζουμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη στα δύο ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθος των ψωμιών που θέλουμε να κάνουμε. Μπορούμε να πλάσουμε και ατομικά ψωμάκια, απλώς θα χρειαστεί να τα ψήσουμε λιγότερο χρόνο.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι τις λαδόκολλες και μεταφέρουμε ένα-ένα κάθε ζυμαράκι για να του δώσουμε σχήμα. Πιάνουμε τη ζύμη με βρεγμένο χέρι και την πλάθουμε, βοηθώντας με μια σπάτουλα ή μαχαίρι. Δεν επιμένουμε πολύ να δώσουμε το τέλειο σχήμα γιατί η συγκεκριμένη ζύμη κολλάει πολύ και δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε. Ομως, όταν θα ξαναφουσκώσει και αφού ψηθεί, θα είναι πανέμορφο. Προσοχή: Αφήνουμε αρκετή απόσταση ανάμεσα στα καρβελάκια αν πρόκειται να ψηθούν ανά δύο σε κάθε λαμαρίνα γιατί θα φουσκώσουν και άλλο.

Αφού πλάσουμε τα καρβέλια, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα ξανασκεπάζουμε με τις πετσέτες μέχρι να ξαναφουσκώσουν, για 1 – 1½ ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ψήνουμε για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα καρβέλια και να είναι τραγανή η κρούστα τους. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα αν χτυπήσουμε απαλά το κάτω μέρος με τις αρθρώσεις τον δακτύλων και ακουστεί σαν να είναι κούφια. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πάνω σε μια σχάρα φούρνου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.