Μοχλός ανάπτυξης, σημαντικός εργοδότης και άμεσος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold, επιδεικνύει από την έναρξη της δραστηριοποίησής της στη χώρα μας μια πλούσια ατζέντα δράσεων κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, με άμεσο αντίκτυπο στο μέλλον της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, αλλά και της χώρας εν γένει. Εστιάζοντας ξανά στον τομέα του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της εκπαίδευσης, η εταιρεία υλοποίησε έργα εξαιρετικής σημασίας και στο διάστημα 2019-21, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την τοπική κοινωνία.

Όπως προκύπτει από τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-20, η εταιρεία διέθεσε το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο – ενώ οι κοινωνικές επενδύσεις πρωταγωνίστησαν. Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνικός Χρυσός ανέλαβε την αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας, που είχε υποστεί σφοδρές ζημιές από την κακοκαιρία του 2020, διαθέτοντας συνολικά περισσότερα από 300.000€, ενώ κάλυψε έξοδα επάνδρωσης των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, δράση αξίας 50.000€. Οι κοινωνικές πρωτοβουλίες συνεχίστηκαν και το 2021, όταν και προχώρησε στη δωρεά απορριμματοφόρου οχήματος στο Δήμο Αριστοτέλη, καλύπτοντας παράλληλα μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό των υπηρεσιών καθαριότητας, ενώ φρόντισε τέλος και για την ασφαλή περισυλλογή αδέσποτων ζώων, μέσω της δωρεάς κατάλληλου οχήματος, δαπανώντας περισσότερα από 45.000€.

Επενδύοντας στις επόμενες γενιές

Επένδυση στο μέλλον σημαίνει πάνω από όλα επένδυση στις επόμενες γενιές, και έτσι στο διάστημα 2019-20, η Ελληνικός Χρυσός υλοποίησε ανακαίνιση και αναβάθμιση επτά σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής, ενώ εγκατέστησε συστήματα φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη. Ταυτόχρονα, διοχέτευσε 90.000€ στο καινοτόμο πρόγραμμα Ρομποτικής που συνεχίστηκε για τέταρτη χρονιά σε συνεργασία με την Eduact, καλλιεργώντας στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον.

Έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης

Σταθερότερος πυλώνας όλων, η προστασία του περιβάλλοντος βρέθηκε και πάλι πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της Ελληνικός Χρυσός, που κατά τη διάρκεια του 2021, ολοκλήρωσε ακόμη ένα τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από τη μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη από την αρχή της δραστηριοποίησής της στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Συνολικά, έχουν επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε 30 ακόμη στρέμματα που επί δεκαετίες αποτελούσαν χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με σοβαρές επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον, παραδόθηκαν στους κατοίκους αποκατεστημένα ως ένας νέος φυσικός χώρος.

Ταυτόχρονα, σε όλη τη διάρκεια της τόσο δύσκολης περσινής αντιπυρικής περιόδου, σε συνεργασία με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης, η Ελληνικός Χρυσός συνέβαλε στην εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής – και, όταν χρειάστηκε, στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής, δαπανώντας συνολικά 30.000€.

Μοχλός ανάπτυξης

Ωστόσο, η σημαντικότερη συμβολή της στο μέλλον της χώρας, προκύπτει από την ίδια την παρουσία της σε αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει του Νέου Επενδυτικού Σχεδίου, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε 1,9 δις δολάρια επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, αλλά και να δημιουργήσει άλλες 3.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής της πορείας, εκ των οποίων οι 1.000 εκτιμάται ότι θα προστεθούν κατά το πρώτο κιόλας έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

Η δραστηριότητα της εταιρείας εκτιμάται ότι θα αποφέρει περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη, που θα καταλήξουν στο κράτος και την τοπική κοινωνία, ενώ η εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές υπολογίζεται στα 3,5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τα έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, αυτά αναμένεται να αγγίξουν τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται να αναπτυχθούν σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, για την οποία άλλωστε προορίζονται.

Ήδη στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εγκατάστασή της στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει αποφέρει έσοδα της τάξης των 394 εκατ. ευρώ για το ελληνικό κράτος, ενώ έχει διαθέσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε δαπάνες από εγχώριες προμήθειες και 24 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις και έργα στην περιοχή, ενώ απασχολεί περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, εκ των οποίων το 84% προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της δραστηριότητας της εταιρείας στηρίζεται στην εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), το οποίο μέσα από ένα σύνολο προτύπων καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, όλες οι επιχειρησιακές διαδικασίες της Ελληνικός Χρυσός συμμορφώνονται σε πρότυπα που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα δημόσια προσβάσιμα προγράμματα της κατηγορίας του σε όλη την Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, αλλά και το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, μεταξύ πολλών ακόμη παραμέτρων, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, με τα αποτελέσματα να αναρτώνται συνεχώς σε ειδική online πλατφόρμα που είναι προσβάσιμη από όλους.

Εξίσου άξια αναφοράς και η πολιτική παράλληλης αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, με τις εργασίες να ξεκινούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, προκειμένου η γη να εξυγιανθεί και να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή της. Παράλληλα, από την αρχή της παρουσίας της στην περιοχή, η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης των εκτάσεων από μεταλλευτικές χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών, έχοντας κατορθώσει να απομακρύνει περίπου τρία εκατ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, ενώ έχει δημιουργήσει και ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, όπου αναπτύσσονται τοπικά φυτά, κατάλληλα για μεταφύτευση στις αποκατεστημένες περιοχές.

Η σημαντική αυτή προσπάθεια διευκολύνεται από εξελιγμένες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως η Τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης, που μειώνουν κατά πολύ το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξοικονομούν νερό και αυξάνουν την περιβαλλοντική ασφάλεια.

Μπορείτε να μάθετε αναλυτικές πληροφορίες για τις δράσεις της Ελληνικός Χρυσός στην  Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-20.