Η εφαρμογή της «θετικής ατζέντας» μπορεί να επιφέρει απτά αποτελέσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέει στο «Βήμα» ο Κώστας Φραγκογιάννης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, επισημαίνει ότι οι ελληνικές θέσεις στα εθνικά θέματα «είναι ξεκάθαρες και αδιαπραγμάτευτες», σημειώνοντας ωστόσο ότι η δημιουργία θετικού κλίματος στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής μπορεί «να αμβλύνει τις εντάσεις και σε άλλους τομείς». Ο κ. Φραγκογιάννης εμφανίζεται δε πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, ενώ μιλάει και για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας.
Είστε ικανοποιημένος από την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία; Επεται άνθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων;
«Τολμώ να πω ότι η επιχειρηματική αποστολή στη Σαουδική Αραβία ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων των συμμετεχόντων – ακόμα και τις δικές μας στο υπουργείο Εξωτερικών – τόσο ως προς την ίδια τη διοργάνωση όσο και ως προς τα αποτελέσματά της. Και αυτό αντανακλάται στις δηλώσεις, όχι μόνο ημών, των εκπροσώπων της πολιτείας, αλλά κυρίως των επιχειρηματιών για τους οποίους και οργανώθηκε η αποστολή. Ο αριθμός και μόνο των 300 b2b συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν, νομίζω αποτελεί πειστική απόδειξη. Προσβλέπουμε σε μια ουσιαστική ενίσχυση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης επιχειρηματικής αποστολής αλλά και της συστηματικής δουλειάς που κάνουμε στο υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια παραγωγικά υπουργεία. Να επισημάνω στο σημείο αυτό ότι το διμερές εμπόριο άγγιξε το 2021 τα 1,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 57% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020. Παράλληλα, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2022 – ο οδικός χάρτης δηλαδή των διεθνών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας για το τρέχον έτος – περιλαμβάνει 18 στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας που αφορούν τη Σαουδική Αραβία. Οι τομείς στους οποίους υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εκατέρωθεν και πολλές προοπτικές είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια και ειδικά οι ανανεώσιμες πηγές, οι κατασκευές, οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλά και ο αγροδιατροφικός. Ηδη μάλιστα έχουν ανακοινωθεί, μετά την επιστροφή μας από το Ριάντ, σημαντικές συνεργασίες, μερικές μάλιστα με εθνικό αποτύπωμα».
Η Σαουδική Αραβία θα προμηθεύσει την Ελλάδα με μεγαλύτερες ποσότητες ορυκτών καυσίμων;
«Μία από τις συμφωνίες με εθνικό αποτύπωμα – δεδομένης προφανώς της παγκόσμιας συγκυρίας – είναι η συμφωνία επί της αρχής των ΕΛΠΕ με τη σαουδαραβική κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών SAUDI ARAMCO, για αύξηση της προμήθειας αργού πετρελαίου και άλλων προϊόντων. Πρόκειται για εθνικής σημασίας συμφωνία καθότι θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Και είναι ενδεικτική της στρατηγικής σχέσης που έχουμε αναπτύξει, αυτή τη στιγμή, με τη Σαουδική Αραβία και η οποία βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο όλων των προηγούμενων ετών. Επιτρέψτε μου εδώ να αναφερθώ και σε ακόμα μία εθνικής σημασίας συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, επί της οποίας υπήρξε σημαντική πρόοδος στο ταξίδι. Είναι το έργο της ψηφιακής διασύνδεσης ΝΑ Ασίας και Ευρώπης (από τη Σιγκαπούρη μέχρι τη Γένοβα) με υποθαλάσσιο οπτικό καλώδιο υψηλής ταχύτητας και χωρητικότητας, που θα συνδέει 39 σταθμούς σε 33 χώρες. Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από Ελλάδα, Κύπρο και Σαουδική Αραβία και καθιστά την Ελλάδα ψηφιακό κόμβο και πύλη εισόδου για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη».
«Η θετική ατζέντα καλύπτει θέματα χαμηλής πολιτικής, χωρίς να αγγίζει ευαίσθητα ζητήματα στις διμερείς σχέσεις των χωρών» λέει ο Κώστας Φραγκογιάννης
Με ποια κράτη επιθυμεί η Αθήνα να αναπτύξει ισχυρές οικονομικές σχέσεις; Ποια θα είναι η επόμενη στοχευμένη επιχειρηματική αποστολή;
«Οι στοχεύσεις μας αποτυπώνονται πλέον συστηματικά στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, στο οποίο αναφέρθηκα ήδη. Είναι η πρώτη φορά που διαθέτουμε, ως χώρα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις, το οποίο εκπονείται από τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, αξιοποιώντας το δίκτυο των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Πρεσβειών. Κάτω από το Σχέδιο αυτό αναπτύσσονται συντονισμένα και στοχευμένα, ανά γεωγραφική περιοχή, οι δράσεις όλων των παραγωγικών υπουργείων όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις. Μάλιστα εκκρεμεί η παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας για το 2022, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου, και θα πραγματοποιηθεί μόλις οι συνθήκες στη διεθνή σκηνή το επιτρέψουν. Τότε θα ανακοινωθούν επισήμως και θα μιλήσουμε περισσότερο για τις επόμενες δράσεις εξωστρέφειας που προγραμματίζουμε. Προς το παρόν, να αναφέρω ότι επίκειται, στα τέλη Μαρτίου, επιχειρηματική αποστολή, μικρότερη σε έκταση, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης EXPO 2020».
Σημειώθηκε πρόοδος στην ελληνοτουρκική «θετική ατζέντα», της οποίας ηγείστε από πλευράς Ελλάδος;
«Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στη Θετική Ατζέντα, στην πρωτοβουλία αυτή που έχουμε αναλάβει στο υπουργείο Εξωτερικών, η οποία αφορά την προώθηση των διμερών μας σχέσεων με έμφαση σε θέματα χαμηλής μεν πολιτικής αλλά υψηλής προστιθέμενης αξίας, κατά κύριο λόγο στην οικονομία. Η θετική αυτή ατζέντα αναπτύσσεται γύρω από τομείς όπως οι μεταφορές, το περιβάλλον, ο τουρισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η εφαρμογή της θετικής ατζέντας στις σχέσεις μας με την Τουρκία, στον έναν χρόνο περίπου διάρκειάς της, έχει επιφέρει τα εξής απτά αποτελέσματα: την επανενεργοποίηση της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής των δύο χωρών με στόχο την υπέρβαση προβλημάτων που εμποδίζουν ή δυσχεραίνουν τις εμπορικές συναλλαγές, τη σύγκληση Φόρουμ για την προώθηση του τουρισμού και την αύξηση των τουριστικών ροών εκατέρωθεν, την ώθηση του έργου κατασκευής νέας συνοριακής γέφυρας στον Εβρο (Κήποι – Υψαλα), τη συνεργασία μεταξύ ακτοπλοϊκών εταιρειών για τη θαλάσσια διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένεται να ανακοινωθούν στην επόμενη συνάντηση της θετικής ατζέντας. Ολα αυτά είναι βήματα στην κατεύθυνση της προώθησης διμερών οικονομικών σχέσεων που μόνο αμοιβαία οφέλη μπορούν να αποφέρουν. Από τις 25 θεματικές που περιλαμβάνονται στη θετική ατζέντα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί 10 θεματικές, στις υπόλοιπες καταγράφεται σημαντική πρόοδος και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με συνέπεια».
H πρόοδος στη «θετική ατζέντα» μπορεί να δώσει ώθηση και στα «βαριά» ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων;
«Η θετική ατζέντα καλύπτει θέματα χαμηλής πολιτικής, χωρίς να αγγίζει ευαίσθητα ζητήματα στις διμερείς σχέσεις των χωρών. Οι θέσεις της Ελλάδας στα εθνικά μας θέματα είναι ξεκάθαρες και αδιαπραγμάτευτες και όσο η Τουρκία επιλέγει να προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις και να θέτει προς συζήτηση ανύπαρκτα, βάσει Διεθνούς Δικαίου, ζητήματα, αυτό δυσχεραίνει προφανώς μια αναθέρμανση των σχέσεων. Ωστόσο, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η δημιουργία θετικού κλίματος, σε όποιον τομέα αυτό είναι εφικτό, θα μπορούσε να αμβλύνει τις εντάσεις και σε άλλους τομείς. Ειδικά δε, οποιαδήποτε πρωτοβουλία με θετικό αντίκτυπο στη δοκιμαζόμενη οικονομία της Τουρκίας, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις συνολικά».