Η Ιθάκη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας
«Μας φέρατε την άνοιξη», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τα άψογα γαλλικά της στην υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, μόλις ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Παρλί Φλοράνς παρακολουθούσε στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα. Ήταν και πέρυσι, στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αλλά πέρυσι στο Σύνταγμα έκανε ψοφόκρυο, τόσο που έψαχναν κουβέρτα για την Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, ώστε να μην κρυώνει.
Η Γαλλίδα, που υπέγραψε τις συμβάσεις για τις Belh@rra και τα έξι επιπλέον Rafale, προσήλθε στην παρέλαση με ένα φουλάρι, επετειακό από την επανάσταση του 1821 που της χάρισε πέρυσι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Άλλωστε όπως της είπε, «όλοι πλέον στην Ελλάδα σε γνωρίζουν, σε ξέρουν». Και όταν πέρασε το πρώτο σμήνος των γαλλικών Rafale, και η Παρλί κοίταξε προς τον αττικό ουρανό, πήρε το κινητό της και μαγνητοσκόπησε το ιπτάμενο πέρασμα. Το ίδιο έκανε και όταν πέρασαν για πρώτη φορά σε παρέλαση και τα ελληνικά Rafale. Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια πρωταγωνίστησε στην υπογραφή της σύμβασης.
Μετά την παρέλαση την περίμενε ένα γεύμα που της παρέθεσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο εστιατόριο «Ιθάκη» στον Λαιμό Βουλιαγμένης. Η αλήθεια είναι ότι ενθουσιάστηκε με τα χταποδάκια , τα καλαμαράκια και τα μπαρμπούνια αλλά κυρίως με τη θέα. Ο υπουργός φρόντισε προηγουμένως να της εξηγήσει και τι εστί Ιθάκη συμβολικά για μας τους Έλληνες και για όλον τον κόσμο. Πέραν του γεγονότος ότι της χάρισε ένα βιβλίο στα γαλλικά για την Ιθάκη και ένα κείμενο από το Ίδρυμα της Βουλής με ποίηση Σεφέρη και Καβάφη μεταφρασμένο στα γαλλικά, αναφέρθηκε και στο νόημα της Ιθάκης του Οδυσσέα. Αλλά μην νομίσετε πως ήταν τα μοναδικά δώρα που πήρε από την Αθήνα. Έλαβε και μια πιστόλα πιστό αντίγραφο της πιστόλας του 21. Και η Παρλί ανταπέδωσε δίδοντας στον υπουργό ένα εγχειρίδιο των πιλότων της γαλλικής Σχολής Ικάρων.
Συζήτησαν για τα πάντα: Ουκρανικό, κυρώσεις, ενεργειακό ακόμα και για τον τουρισμό. Ήταν καλά ενημερωμένη για όλα τα θέματα. Ρώτησε μάλιστα ποια είναι τα πιο ωραία μέρη για να πάει το καλοκαίρι διακοπές. Της απάντησε ότι τα νησιά έχουν την δική τους γοητεία όσο και η Πελοπόννησος, αλλά στο τέλος ο Καβαλιώτης υπουργός της συνέστησε να πάει στην Θάσο, όπου η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή πραγματοποίησε σημαντικές ανασκαφές με τον τεράστιο Κούρο. Όταν σε κάποια στιγμή η συζήτηση πήγε στους προϋπολογισμούς για την Άμυνα των ευρωπαϊκών χωρών, αυτό που είπαν και οι δύο υπουργοί είναι η εκτίμηση ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδεσμεύσουν τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών της ΕΕ από τους προϋπολογισμούς. Τώρα, είπαν πως προσφέρεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τώρα που και η Γερμανία εξήγγειλε εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ.
***
Φτερό με φτερό τα Rafale στον ουρανό της Αθήνας
Ήταν η πρώτη φορά που τα τέσσερα Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν φτερό με φτερό υπερήφανα στον χώρο της παρέλασης. Μαζί με αυτά και άλλα τέσσερα Rafale του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ με κατεβασμένο το άγκιστρο προσνήωσης (desk arrester hook) αποτίοντας με αυτόν τον τρόπο χαιρετισμό.
Όπως εντυπωσιακή διέλευση έκανε φτερό με φτερό και αυτό το Spitfire της Πολεμικής Αεροπορίας με τα F-16, τα Mirage 2000-5 και τα Phantom Οι εικόνες φανταστικές, αλλά αυτοί που κέρδισαν τις εντυπώσεις της χθεσινής παρέλασης δεν ήταν άλλοι από τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς. Με το υπερήφανο βήμα τους έκαναν όλους να τους χειροκροτήσουν. Και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους χειροκρότησε, την ώρα που οι τρεις υπασπιστές της (ανάμεσά τους και μία αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού) χαιρετούσαν στρατιωτικά. .
***
Ο μικρότερος θεατής στην παρέλαση
***
Η υπερφρεγάτα των Ρώσων έστρεψε τα κανόνια της στην Οδησσό
Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας βρίσκεται στην οδό Κρέσνι Περεούλοκ (Krasnij Pereulok) αριθ. 18 στην Οδησσό της Ουκρανίας και είναι καλά οχυρωμένο, με σακιά από άμμο για να το προφυλάξουν από τις ρωσικές οβίδες. Το Μουσείο στεγάζεται στο σπίτι του Έλληνα επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Γρ. Μαρασλή (1831 – 1907), δημάρχου της πόλης της Οδησσού για δεκαέξι χρόνια, από το 1878 ως το 1895. Εδώ, στην Οδησσό υπάρχει ελληνική ιστορία, γιατί, ας μην ξεχνάμε είχαν βρει το πρώτο τους καταφύγιο και συνεδρίαζαν οι Φιλικοί της Οδησσού. Για το κτίριο αυτό έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ελληνική κυβέρνηση στις όποιες συνομιλίες έχει με την Ουκρανική. Στη θάλασσα της Οδησσού ωστόσο πλέουν αυτή την στιγμή 16 πλοία του ρωσικού στόλου με τα κανόνια τους στραμμένα προς τους «ελεύθερους πολιορκημένους της Οδησσού». Στον ρωσικό στόλο προστέθηκε χθες και το καταδρομικό, το «Admiral Grigorovich» εξοπλισμένο με φονικούς πυραύλους κρουζ και ότι άλλο φονικό διαθέτει σε πυραύλους το ρωσικό πολεμικό ναυτικό. «Υπερφρεγάτα» το ονομάζουν οι ειδικοί. Στο πλήρωμά του περιλαμβάνονται και πεζοναύτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ειδικευμένοι στον πόλεμο πόλεων. Και αμέσως οι Ρώσοι δεν έχασαν καιρό και άρχισαν να εκτοξεύουν τους πυραύλους τους. Ήδη κυκλοφόρησαν τα πρώτα βίντεο με τους πυραύλους να περνούν πάνω από τα κεφάλια των Ουκρανών.
***
Και… Λευκορώσοι στον ουκρανικό στρατό
Στην Οδησσό, η πλειοψηφία ομιλεί την ρωσική. Λίγοι είναι αυτοί που μιλούν ουκρανικά. Ουδείς όμως από αυτούς δεν αισθάνεται Ρώσος. Όταν τελειώσει ο πόλεμος, λένε θα αποβάλουν εντελώς την ρωσική γλώσσα και θα ομιλούν μόνον ουκρανικά. Τόσο πολύ μίσησαν τους Ρώσους που ούτε τη γλώσσα τους θέλουν να ομιλούν. Αφήστε που στην Οδησσό έχουν καταφύγει ακόμα και Λευκορώσοι. Δύο από αυτούς συνάντησε η δημοσιογράφος Έλλη Κασόλη. Μίλησε μαζί τους και αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι οι Λευκορώσοι αυτοί, όπως και πολλοί άλλοι έχουν καταταγεί ως εθελοντές στον Ουκρανικό στρατό. Ειδικότητά τους να ξεσκεπάζουν τους Ρώσους σαμποτέρ και τους Ρώσους πράκτορες που δρουν στα μετόπισθεν και κάνουν σαμποτάζ. Ήδη έχουν ανακαλύψει πάνω από 100 μόνον στην Οδησσό.
***
Στα καταφύγια φτιάχνουν μολότωφ και μπλέκουν δίχτυα παραλλαγής
Ήταν μεσημέρι όταν φθάνει στην Οδησσό από το Κίεβο, μια νεαρή μανούλα. Ήλθε στην Οδησσό για να αφήσει με ασφάλεια τα παιδάκια της και θα επέστρεφε στο Κίεβο, γιατί εκεί βρίσκεται ο σύζυγός της και πολεμά. Για τους Ουκρανούς όλα αυτά που ακούγονται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης ολοκληρώθηκε και ότι σειρά έχει το Ντονμπάς, μάλλον τα ακούν βερεσέ. Ούτε καν κάνουν στον κόπο οι Ουκρανές που βρίσκονται στα καταφύγια και κατασκευάζουν μολότοφ ή δίχτυα παραλλαγής να τα παρατήσουν. Αν τις ρωτήσεις, θα σου πουν ότι είναι βέβαιες πως θα νικήσουν. Θα φωνάξουν «δόξα στην Ουκρανία» και θα συνεχίσουν είτε να ράβουν τα δίχτυα παραλλαγής είτε να βοηθούν ιατροφαρμακευτικά τους στρατιώτες κι ας έχει στρέψει το καταδρομικό Grigorovich τα κανόνια και τους πυραύλους εναντίον της πόλης τους.
***
Ο Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων
Πρώτα η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Προκάλεσε, μάλιστα, όπως θυμάστε, και την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας. Ακολούθησε η τηλεδιάσκεψη, στις 4 Μαρτίου του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα με τον Πρόεδρο της Ουκρανικής Βουλής.
Και χθες υπήρξε η κλιμάκωση των προσπαθειών ώστε να ακουστεί η ουκρανική φωνή στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Ζελένσκι συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. Η ημερομηνία της ομιλίας του κ. Ζελένσκι θα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα δια της διπλωματικής οδού.
***
«Σαϊντού, είμαστε μαζί σου»
Όλος ο κόσμος βρέθηκε στο πλευρό του Σαϊντού. Του 17χρονου πρόσφυγα από τη Γουϊνέα που ήρθε στη χώρα μας πριν από τρία χρόνια, έγινε άριστος μαθητής και τώρα πρόκειται να απελαθεί.Η μαθητική παρέλαση στον Άγιο Δημήτριο ήταν από νωρίς έντονα συναισθηματικά φορτισμένη. Ανάμεσα στα παιδιά βρισκόταν και ο 17χρονος αριστούχος μαθητής από τη Γουϊνέα, ο Σαϊντού Καμαρά. Όταν το παιδί από τη Γουϊνέα και αριστούχος μαθητής άρχισε τον βηματισμό του και πέρασε μπροστά από τους επίσημους, ο κόσμος αλλά και οι συμμαθητές του άρχισαν να φωνάζουν: «Σαϊντού, είμαστε μαζί σου» και να χειροκροτούν.
***
Όταν ταράζεις την ησυχία στην παρέλαση
Ο εορτασμός στη Χαλκίδα για την εθνική επέτειο κυλούσε υπέροχα. Πολύς κόσμος σε μια ηλιόλουστη ημέρα και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων ήταν σε εξέλιξη.
Στην πρώτη γραμμή των προσκεκλημένων Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου. Την ησυχία, όμως τάραξε ένας απρόσμενος επισκέπτης. Ένας αγανακτισμένος πολίτης Ο οποίος κινήθηκε εναντίον του κ. Κεδίκογλου φωνάζοντας: Αυτόν τι τον έχετε εκεί πάνω.
Αμέσως βεβαίως επενέβη η Αστυνομία και ο επικεφαλής της φρουράς του υφυπουργού και αποφεύχθηκε τα χειρότερα με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται σε κλίμα εθνικής ανάτασης και συγκίνησης.
***
Το εσωτερικό… εράσμους
Ίσως θα πρέπει να ξέρετε ότι την Τρίτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο (πάλι με τηλεδιάσκεψη). Ένα από τα θέματα που θα συζητήσει θα είναι το νομοσχέδιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων αλλά και το εσωτερικό εράσμους να μπορεί δηλαδή ο φοιτητής να πάει για ένα εξάμηνο σε άλλο πανεπιστήμιο