Οι εικόνες του πολέμου στην Ουκρανία με τον κόσμο να προσπαθεί να σωθεί μέσα στα καταφύγια ή να παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς τη στιγμή που οι βόμβες και οι πύραυλοι καταστρέφουν κτίρια και ολόκληρες γειτονιές στο Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη συγκινούν τον απλό κόσμο σε όλο τον πλανήτη που ξαναπιάνει το νήμα προηγούμενων αντιπολεμικών κινημάτων. Το κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του πολέμου ήδη απλώνεται ανά τον κόσμο,  από την Βαρσοβία ως το Λονδίνο και την Αθήνα.

Τη φρίκη όμως του πολέμου ακολουθεί το οδυνηρό οικονομικό του κόστος και όχι μόνο για τον κόσμο της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Τα άλματα στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων που προκαλεί ανεβάζουν τον πληθωρισμό ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική της αύξησης των επιτοκίων και του περιορισμού της ποσοτικής χαλάρωσης στην προσπάθειά τους να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για τη δική τους κρίση. Την ίδια στιγμή το ειδικό βάρος της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων σημαίνει πως αυτός ο πόλεμος θα οδηγήσει με βεβαιότητα ακόμα περισσότερους ανθρώπους στον παγκόσμιο Νότο σε λιμούς.

Η απέχθεια για αυτό τον βρόμικο πόλεμο ξυπνά και πάλι ένα πλατύ αντιπολεμικό αίσθημα. Σε αυτό το αίσθημα του κόσμου και στα ερωτήματα του αναφορικά με το ξέσπασμα και την εξέλιξη του πολέμου θέλει να συμβάλλει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) με την εκδήλωση-συζήτηση που οργανώνει την Πέμπτη 24 Μάρτη στη Νομική Αθήνας, στις 7.00μμ.

Ομιλητές στη συζήτηση εκδήλωση είναι ο Σωτήρης Κοντογιάννη από το περιοδικό «Σοσιαλισμός από τα Κάτω», ο Λέανδρος Μπόλαρης από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο και ο Πάνος Γκαργκάνας από την εργατική αλληλεγγύη.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και μέσω zoom:
https://tinyurl.com/stoppolemo
Meeting ID: 891 7165 2323 Passcode: 014880

Το ερώτημα που τίθεται είναι “Πώς παλεύουμε και πώς σταματάμε τον πόλεμο”.  Η συζήτηση αφορά τόσο τις αιτίες όσο και τις συνέπειες του πολέμου αλλά και το ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος. Στην ίδια κατεύθυνση   το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο προχώρησε σε νέα 2η έκδοση του βιβλίου του Λέανδρου Μπόλαρη “Ουκρανία – Σταυροδρόμι ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών”.

Με ανακοίνωση της, η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση στην οποία ανήκει το ΣΕΚ, τονίζει πως “η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου είναι μια ιμπεριαλιστική επίθεση και παραβιάζει το δικαίωμα του ουκρανικού λαού στην αυτοδιάθεση. Για τους Ουκρανούς είναι ένας πόλεμος εθνικής αυτοάμυνας. Ταυτόχρονα, από την πλευρά των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που είναι οργανωμένες μέσω του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας. Ο πόλεμος είναι ταυτόχρονα και μια ιμπεριαλιστική εισβολή σε μια πρώην αποικία και τμήμα μιας ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας με τους συμμάχους τους. Είμαστε ενάντια και στις δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό, υποστηρίζοντας το δικαίωμά του να αντισταθεί στην εισβολή. Την ίδια στιγμή, είμαστε αντίθετοι στο ΝΑΤΟ και στην επέκτασή του προς τα ανατολικά”. (ολόκληρη η ανακοίνωση στο https://www.sekonline.gr/article.php?id=1233).