Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ (UNC) δοκιμάζουν την από του στόματος χορήγηση της ρεμδεσιβίρης, ενός φαρμάκου που έχει γίνει ευρέως γνωστό μέσα στην πανδημία του SARS-CoV-2 καθώς χορηγείται ενδοφλεβίως σχεδόν στους μισούς νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.
Εξίσου αποτελεσματική με τη μολνουπιραβίρη
Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine» οι ερευνητές περιγράφουν ότι σε πειράματα σε ποντίκια η ρεμδεσιβίρη σε μορφή χαπιού ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη μολνουπιραβίρη, ένα από του στόματος αντι-ιικό φάρμακο που χορηγείται και στη χώρα μας ενάντια στην COVID-19, μειώνοντας τα συμπτώματα της νόσου στα πειραματόζωα. Οι επιστήμονες προσθέτουν ότι ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση του φαρμάκου σε μορφή χαπιού που θα σταματά τον πολλαπλασιασμό των κορωνοϊών εντός του ανθρώπινου οργανισμού προτού προκαλέσουν σοβαρή νόσο.
Σημαντικά οφέλη σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου
Οπως ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Τίμοθι Σίχαν, ιολόγος στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Gillings του UNC, η από του στόματος εκδοχή της ρεμδεσιβίρης μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη σε ασθενείς με COVID-19 εκτός νοσοκομείου, διευρύνοντας έτσι κατά πολύ τη χρήση του φαρμάκου η οποία αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο ενδοφλεβίως σε νοσηλευομένους. «Τα από του στόματος αντι-ιικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων, πιθανώς και τη μετάδοση του ιού και να αποτρέψουν την ανάγκη νοσηλείας αν ληφθούν εγκαίρως» σημείωσε ο δρ Σίχαν.
Αποτελεσματικότητα και ενάντια στο MERS
Η ρεμδεσιβίρη δρα μπλοκάροντας τον μηχανισμό τον οποίον έχει ανάγκη ο ιός προκειμένου να παραγάγει αντίγραφά του και να εξαπλωθεί στο σώμα. Η ουσία που δοκιμάστηκε στο UNC είναι ένα προφάρμακο που ονομάζεται GS-621763 και το οποίο μετατρέπεται ταχέως στη ρεμδεσιβίρη όταν μεταβολιστεί στο σώμα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι όπως έδειξαν τα πειράματα, το φάρμακο ήταν άκρως αποτελεσματικό ενάντια στον SARS-CoV-2 αλλά έδειξε και μεγάλη αποτελεσματικότητα ενάντια στον MERS-CoV, έναν συγγενή κορωνοϊό που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).
Πολλαπλές προστατευτικές επιδράσεις
Μετά τη χορήγηση του φαρμάκου στα μολυσμένα με SARS-CoV-2 ζώα οι ερευνητές παρατήρησαν «προστατευτική επίδραση όπως μείωση των βλαβών στους πνεύμονες, μείωση του ιικού φορτίου στους πνεύμονες και βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας, όταν η χορήγηση έγινε στις 12 ή ακόμη και στις 24 ώρες από τη μόλυνση» εξήγησε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Αλεξάντρα Σέφερ, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Gillings του UNC.
87% μείωση κινδύνου για νοσηλεία και θάνατο
Να σημειώσουμε ότι στις αρχές του 2020 ο ιόλος του UNC Ραλφ Μπάρικ σε συνεργασία με ειδικούς της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences Inc. εντόπισαν τη ρεμδεσιβίρη ως πιθανή θεραπεία για την COVID-19. Τα τελευταία δύο χρόνια η ρεμδεσιβίρη χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία σε βαριά ασθενείς με COVID-19. Παρότι το φάρμακο έχει δώσει κάποιες φορές αντικρουόμενα αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές, έχει φανεί αναπάντεχα αποτελεσματικό στη θεραπεία ασθενών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρήση ενός τριήμερου σχήματος ρεμδεσιβίρης στην αρχή της λοίμωξης σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου οδηγεί σε μείωση κατά 87% του κινδύνου για νοσηλεία και θάνατο.
Μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η νέα μελέτη ανοίγει έναν νέο δρόμο χρήσης της ρεμδεσιβίρης η οποία φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος του «οπλοστασίου» που περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερες από του στόματος θεραπείες για την COVID-19. «Τα από του στόματος φάρμακα μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στη μείωση του ‘φορτίου’ της νόσου» είπε από την πλευρά του ο δρ Ντέιβιντ Μαρτίνεζ, ανοσολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνήτης στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Gillings του UNC και κατέληξε: «Οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν με ασφάλεια ένα θεραπευτικό σχήμα χαπιών στο σπίτι ενόσω βρίσκονται σε απομόνωση μειώνοντας έτσι τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».