Με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κλεώνης Φλέσσα εγκαινιάζεται στις 8 Απριλίου το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, του οποίου οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 17 του ιδίου μηνός. Βάση των 12 πόλεων στις οποίες το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, θα είναι το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας (Αριστομένους 33), ενώ οι υπόλοιπες πόλεις που συμμετέχουν φέτος είναι η Πάτρα, η Αμαλιάδα, το Άργος, η Τρίπολη, το Ναύπλιο, η Σπάρτη, τα Φιλιατρά, το Γύθειο, το Ξυλόκαστρο, η Ακράτα και η Δημητσάνα.
Ο «Παππούς μου ο Παπαφλέσσας» που προβλήθηκε προσφάτως στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι μία παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, φορέα και διοργανωτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Η ταινία γυρίστηκε στην Τουρκία, στη Ρουμανία και στην Ουκρανία, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί το ότι τα κινούμενα σχέδια του Μπάμπη Αλεξιάδη αποδίδουν όλα τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεται.
Υποσαχάρια Αφρική
Από τις 3 ως τις 13 Απριλίου, η έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και Ψυχοπαθολόγου/ καθηγητή, Φώτη Καγγελάρη, θα δώσει τον τόνο του ειδικού αφιερώματος «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής». Να σημειωθεί ότι ο κ. Καγγελάρης, συλλέκξτης ο ίδιος, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Τελετουργικές Μάσκες, Ψυχαναλυτικές και καλλιτεχνικές επισημάνσεις» (η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον Χώρο Τέχνης Α49, Αναγνωσταρά 49, Καλαμάτα, πίσω από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας).
Το θέμα της Αφρικής θα απασχολήσει επίσης το σεμινάριο του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρόμπαουτ «Δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Δώδεκα μεταπτυχιακοί φοιτητές θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ με πορτραίτα καλλιτεχνών αφρικανικής καταγωγής, που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.
Στις παράλληλες δράσεις του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ εντάσσεται το κινηματογραφικό εργαστήρι «Storylab» (με τον σκηνοθέτη Eρικ Νάντσεν από την Μ. Βρετανία και τον καθηγητή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιάκωβο Παναγόπουλο), ένα εργαστήριο Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας στο οποίο θα συμμετέχουν η Αρχαιολόγος Δέσποινα Ευγενίδου και masterclass για «Το φως στις παραστατικές τέχνες» με την σχεδιάστρια Φωτισμού Θεάτρου και Κινηματογράφου, Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο για «Το ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση» από το ΕΚΟΜΕ που απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Τέλος, για τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ, εφέτος ξεχωρίζει το σεμινάριο υπό τη μορφή περιπάτου στη Φύση, με εισηγήτρια τη Στεφανία Χαρίτου (Διδάκτωρ ΜΜΕ) για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου θα πραγματοποιηθεί σε Καλαμάτα, Τρίπολη και Ξυλόκαστρο. Επίσης σεμινάριο animation με φιγούρες από πλαστελίνη, υπό την επίβλεψη του Ιταλού σκηνοθέτη, Thomas Kunstler, διοργανώνεται ειδικά για παιδιά Δημοτικού και άτομα με μέτρια νοητική αναπηρία, σε Καλαμάτα και Ξυλόκαστρο.
Η είσοδος στις προβολές και τις δράσεις του Φεστιβάλ είναι – όπως πάντα- ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης και με τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19.