Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι θα ήθελε οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να είναι πιο «ενεργές και ουσιαστικές», καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει τα λεπτομερή αιτήματά της προς την Ουκρανία, ωστόσο έδειξε θετική στάση στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Μπορεί όμως ακόμη και μία συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν να τελειώσει τον πόλεμο;
Στο συγκεκριμένο ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο.
Όπως αναφέρει:
«Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος ανέδειξε εκ νέου την ανάγκη για συνομιλίες, είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει κανείς το πού αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν.
«Ενώ ο Ζελένσκι λέει ότι είναι πρόθυμός να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του την εδαφική ακεραιότητα της χώρας – συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία – ένας εκ των αξιωματούχων του λέει ότι πρόκειται για πεδία στα οποία δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήθελε οποιοσδήποτε συμβιβασμός – όσον αφορά την κυριαρχία και την ασφάλεια (όπως πιθανές συμμαχίες με άλλα κράτη) – να τεθούν σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός της Ουκρανίας.
Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων, όσο πιο επιθετική γίνεται η Ρωσία απέναντι στην Ουκρανία, τόσο ενδυναμώνεται πολιτικά η αίσθηση εθνικής ταυτότητας των Ουκρανών, εντείνοντας τη στροφή προς τη Δύση.
Μπορεί η ωμότητα αυτού του πολέμου να αλλάξει την κοινή γνώμη;
«Για να προκύψει κάποιου είδους διπλωματικό αποτέλεσμα, ο Ζελένσκι πιστεύω πως εναποθέτει τις ελπίδες του στο να επιχειρήσει ο Πούτιν να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω απώλειες, ειδικά αν έρθει σε σημείο να στείλει στο μέτωπο ενισχύσεις αποτελούμενες από λιγότερο εκπαιδευμένους στρατιώτες», καταλήγει ο ανταποκριτής.