Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο Βήμα της Κυριακής. Στην σκληρή κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε άμεσα και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου προβλήθηκε το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, επιβεβαιώνει ότι υπολείπεται των περιστάσεων και των διεθνών δεδομένων του 21ου αιώνα.
«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βίωσαν με τραγικό τρόπο, στη ζωή και την τσέπη τους, τις συνέπειες των αφελών και ανεύθυνων πολιτικών του κ. Τσίπρα. Όταν κυβέρνησε, έφερε, με τους πολιτικούς του παραλογισμούς, την πατρίδα στο χείλος του γκρεμού και χρέωσε τους Έλληνες με 100 δις ευρώ» ανέφερε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε: «Αντίθετα, η κυβέρνησή μας χειρίζεται, επί τρία σχεδόν χρόνια, αλλεπάλληλες εξωγενείς και διεθνείς κρίσεις, στις οποίες απαντά με πράξεις και γνώμονα τόσο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της κοινωνίας όσο και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων».
Μάλιστα στο επαναλαμβανόμενο αίτημα του Αλ. Τσίπρα για εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Στο τέλος της τετραετίας, με αυτά τα δεδομένα, οι πολίτες θα συγκρίνουν και θα αποφασίσουν».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μεταξύ των πολλών και ενδιαφερόντων που είπε στο Βήμα και τα οποία συζητούνται ήδη στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον, χαρακτηρίζει την «χειρότερη κυβέρνηση στην χειρότερη στιγμή» και ξεκαθαρίζει ότι «δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει πεδίο συναίνεσης».
Κατά τον κ. Οικονόμου ο πρώην Πρωθυπουργός δικαιολογεί έντεχνα και απερίσκεπτα για τα εθνικά μας συμφέροντα τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. «Δεν κατανοεί ότι η Ελλάδα είναι η Δύση, είναι η καρδιά του δυτικού πολιτισμού, το ιστορικό όριο ανάμεσα στο δεσποτισμό και τη δημοκρατία. Φτάνει στο σημείο να αποκαλέσει «φιέστα» την ενίσχυση της Ελλάδας με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ως συνέχεια της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ ότι η άμυνα της πατρίδας δεν είναι αυτοσκοπός» υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπληρώνει: «Μέσα στο πλέον επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι προτάσεις του (χωρίς κοστολόγηση και πάλι) θα ξαναφέρουν την κοινωνία στην εποχή των μνημονίων, ώστε να ξαναβρεί το χαμένο του πολιτικό ρόλο. Το απόγειο της πολιτικής του παραφροσύνης είναι το αίτημα για εκλογές μέσα σε μια ιστορική συγκυρία που επιβάλλεται η σταθερότητα και η ασφάλεια».
Ο Αλ. Τσίπρας σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ό,τι κι αν επικαλείται ο πρόεδρος Πούτιν. Ίσες αποστάσεις δεν χωρούν όταν μια χώρα εισβάλλει σε μια άλλη. Αλλά θα ήταν λάθος να μη μιλάμε για το πώς φτάσαμε ως εδώ και να μπαίνουμε σε φοβικές λογικές. Να μη μιλάμε π.χ. για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν εκμεταλλεύεται το «προηγούμενο» των επεμβάσεων της Δύσης, που παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο, για να δικαιολογήσει τη δική του εισβολή. Πολλοί λένε ότι αυτή η στιγμή είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης. Ας θυμηθούμε πώς αντέδρασε η Δύση μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Όχι μόνο σε σχέση με το Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά και σε σχέση με τη Ρωσία. Η κυβέρνηση Μπους, αντί να προωθήσει μια αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφαλείας, όπως συμφωνήθηκε με τη Ρωσία το 1999, προέβη σε εξαιρετικά προκλητικές και κοντόθωρες κινήσεις».