To βιβλίο για το Κυπριακό και η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη

Η αναφορά περί «οραμάτων και στόχων» και ο δρόμος προς την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Ευχαριστώ την οικογένειά μου που με στηρίζει σε όσα οραματίζομαι και στοχεύω». Με αυτή την αποστροφή και όντας εμφανώς συγκινημένος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκλεισε την χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του «Οι γεωπολιτικές πραγματικότητες στα σχέδια λύσης του Κυπριακού (1948-1978)» (εκδόσεις Ι. Σιδέρης) που διεξήχθη στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. 

Η αναφορά περί «οραμάτων και στόχων» ήταν σαφής. Παρόλο που δεν το έχει ανακοινώσει ακόμα επισήμως, ο Χριστοδουλίδης θα διεκδικήσει την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές (Φεβρουάριος 2023). Αυτό το διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλεί με τρία κόμματα προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη της υποψηφιότητάς του. Στα τέλη του μήνα, το αργότερο στις αρχές Απριλίου, αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την κάθοδό του στην προεκλογική κονίστρα. 

Η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο διάβα προς τις κάλπες. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και «πολιτικός μέντορας» του Χριστοδουλίδη, δεν βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητα του δεύτερου. Ο πρώην υπουργός γνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος που έχει αναλάβει, αλλά μοιάζει αποφασισμένος να διεκδικήσει μέχρι τέλους τον στόχο του.

Κυπριακό
Μείζον προτεραιότητα κάθε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ο Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε δύο κρίσιμες στιγμές στην πρόσφατη ιστορία του Κυπριακού: Στο σχέδιο Ανάν (2004) και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά (2017).

Για το Σχέδιο Ανάν, το οποίο οι ελληνοκύπριοι είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής. «Για πρώτη φορά ο κυπριακός λαός τοποθετήθηκε επί ενός σχεδίου επίλυσης» σημείωσε, κάνοντας λόγος ότι από την διαδικασία αποτυπώθηκε το έντονο ενδιαφέρον των Κυπρίων για το Κυπριακό πρόβλημα.

Όσον αφορά στο Κραν Μοντανά, για το οποίο υπάρχουν αμφισβητούμενες απόψεις για το ποιος και τι ευθύνεται για το ναυάγιο των συνομιλιών, ο πρώην υπουργός μίλησε για τον «καθοριστικό ρόλο των εκτός Κύπρου πρωταγωνιστών» και για «καθοριστικό ρόλο εξωγενών παραγόντων ιδιαίτερα στην κατάληξη της προσπάθειας».

Τουρκία και Ρωσοουκρανικός πόλεμος
Την ανάγκη όσες κυρώσεις επιβληθούν στην Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία να επιβληθούν και στην Τουρκία για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε. «Εμείς πήραμε τη σωστή πλευρά της Ιστορίας» σχολίασε ο κ. Παυλόπουλος για τον ρωσουκρανικό πόλεμο, κατηγορώντας την Τουρκία ότι έχει «θράσος» και «όντας επιτηδείως ουδέτερη διεκδικεί ρόλο ειρηνοποιού» στη διένεξη.

Η Ελλάδα όφειλε να έχει σαφή και ξεκάθαρη θέση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο για τρεις λόγους, σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος έγραψε και τον πρόλογο του βιβλίου του Νίκου Χριστοδουλίδη. «Η Ελλάδα υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Ως Ελληνισμός έχουμε μέσα μας την πληγή του Κυπριακού. Και τρίτον η Τουρκία ετοιμαζόταν να κάνει τα ίδια πράγματα (σ.σ. με την Ρωσία) σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα της κόπηκε η φόρα» δήλωσε ο υφυπουργός.

Για το βιβλίο μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τοποθετήθηκε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, καθώς βρίσκεται στην Νέα Υόρκη. Τον κ. Δένδια εκπροσώπησε ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, Γιάννης Τσαούσης. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.