Συνεχίζεται για 23η μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται στη Μαριούπολη που έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν μεγάλες πόλεις. Την ίδια στιγμή οι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ υπάρχουν και 6,5 εκατ. εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας.
Οι δύο πλευρές κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, καθώς ενώ υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες εκατέρωθεν δηλώσεις για πρόοδο στις συζητήσεις. Ωστόσο την κάθε δήλωση της μίας πλευράς για σύγκλιση απόψεων την ακολουθεί η διάψευση από την απέναντι πλευρά.
Οι δηλώσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων
Ενδεικτικό του κλίματος είναι οι δηλώσεις Ρωσίας και Ουκρανίας σήμερα για την πορεία των συνομιλιών. Ο Ρώσος διαπραγματευτής Μεντίνσκι, ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα σε σχέση με το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας στο οποίο φαίνεται να έχουν μείνει μερικές μόνο διαφορές. Ειδικότερα τόνισε ότι: «Πρόκειται για διαφορές που σχετίζονται με το ποιες εγγυήσεις ασφαλείας λαμβάνει η Ουκρανία εκτός από τις υπάρχουσες, σε περίπτωση άρνησης να ενταχθεί στο μπλοκ του ΝΑΤΟ», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.
Ωστόσο το Κίεβο, διαμέσου του συμβούλου του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ, κατηγόρησε τη Ρωσία για αυτές τις δηλώσεις επισημαίνοντας ότι στόχο έχουν να προκαλέσουν ένταση για τα ΜΜΕ. «Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες», τόνισε και πρόσθεσε: «Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των στρατευμάτων & ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες φόρμουλες».
Γεγονός είναι ότι η πορεία των συνομιλιών δεν έχει διακόψει τις στρατιωτικές συγκρούσεις ούτε υπάρχει ορατό τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιθέτως οι δύο πλευρές προσπαθούν να κάτσουν κάθε φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας εξασφαλίσει την κυριαρχία στο στρατιωτικό πεδίο. Ζήτημα είναι και κατά πόσο η Δύση εργάζεται επίσημα ή παρασκηνιακά για μία διπλωματική διέξοδο από την κρίση ή θεωρεί ότι μπορεί να εξασφαλιστεί κατά κάποιο τρόπο η ήττα της Ρωσίας.
Negotiation status. The statements of the Russian side are only their requesting positions. All statements are intended, inter alia, to provoke tension in the media. Our positions are unchanged. Ceasefire, withdrawal of troops & strong security guarantees with concrete formulas.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 18, 2022
Κατεστραμμένη η Μαριούπολη
Σε κάθε περίπτωση, η αιματοχυσία στην Ουκρανία συνεχίζεται. Ορισμένοι κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης προσπαθούν να φύγουν πεζή από την πόλη καθώς οι επίσημες προσπάθειες εκκένωσης της πόλης έχουν κατά το πλείστον αποτύχει λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών, υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιοχής.
Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε αυτήν την πόλη-λιμάνι εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό. Η Ρωσία αρνείται ότι βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές ή ότι στοχοθετεί αμάχους, ενώ και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Τίποτα δεν θυμίζει πια την πόλη της Μαριούπολης όπως ήταν πριν τον πόλεμο καθώς έχουν καταστραφεί κτίρια αλλά και βασικές υποδομές.
Αγωνία για το Κίεβο
Το Κίεβο οχυρώνεται περιμένοντας τη ρωσική επίθεση. Σήμερα προκλήθηκε πανικός από τον βομβαρδισμό ενός σχολείου. Η Άννα Μαρία και η Οξάνα βρίσκονταν στο σπίτι τους όταν έγινε η έκρηξη, αφού τα σχολεία έχουν κλείσει μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά. Όμως οι κάτοικοι της συνοικίας εξήγησαν ότι στο σχολείο κατέφευγαν άμαχοι για να προστατευθούν από τις βόμβες και δεν καταλαβαίνουν γιατί στοχοθετήθηκε.
«Ο διευθυντής μάς έγραψε και μας ζήτησε να έρθουμε να βοηθήσουμε, να καθαρίσουμε τα σπασμένα τζάμια», είπε η Τετιάνα Τερετσένκο, 41 ετών, με μια σκούπα στο χέρι. Η κόρη της, επίσης 14 ετών, κλαίει. «Ελπίζαμε να γυρίσουμε στο σχολείο. Κάναμε μάθημα εξ αποστάσεως, τώρα δεν ξέρουμε τι θα συμβεί».
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 19 τραυματίστηκαν στην επίθεση. Μεταξύ των τραυματιών είναι και τέσσερα παιδιά.
Για τη Unicef, τα παιδιά της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν «μια άμεση και εντεινόμενη απειλή». Τουλάχιστον 103 έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου, τα τέσσερα από αυτά στο Κίεβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Έξι γυμνάσια και τέσσερα δημοτικά έχουν υποστεί ζημιές από τις συγκρούσεις και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εγκατέλειψαν τη χώρα. Εκατομμύρια άλλα όμως παραμένουν ακόμη στην Ουκρανία.