«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες όπως και οι οικογένειές τους έχουν «χορτάσει» χρόνια τώρα από διακηρύξεις περί «κοσμογονικών αλλαγών», που αναπαράγει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και η κ. Κεραμέως με τον τίτλο «αλλάζουν όλα στα ΑΕΙ».
«Στα πανεπιστήμια που δήθεν «όλα αλλάζουν», οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συναντούν καθημερινά τείχος στην προσπάθεια τους να μορφωθούν ολόπλευρα στο επιστημονικό τους αντικείμενο, να βρουν δουλειά σε αυτό που σπούδασαν. Το «τείχος» αυτό, που ονομάζεται: «επιχειρηματικό πανεπιστήμιο», έχει τις δικές του προτεραιότητες και ιεραρχήσεις και είναι απέναντι στις ανάγκες των φοιτητών» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τις επικείμενες αλλαγές στα Πανεπιστήμια που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας» και επισημαίνει:
«Γι’ αυτό βλέπουμε να δίνονται 607 εκατ. ευρώ για την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης, αλλά ελάχιστα χρήματα για να πραγματοποιούνται τα εργαστήρια, ώστε να μην στοιβάζονται οι νέοι σαν σαρδέλες στα αμφιθέατρα! Γι’ αυτό προωθούνται ευέλικτα προγράμματα σπουδών και δήθεν «ελεύθερες» επιλογές μαθημάτων, αλλά χρόνια τώρα τα πτυχία αποτελούν ένα προσόν ανάμεσα στα πολλά, που αναγκάζονται να μαζέψουν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων από την αγορά προσόντων που – ως «μαγαζί» – έχει στηθεί μέσα κι έξω από τα ΑΕΙ.
Γι’ αυτό η αξιολόγηση που ζει και βασιλεύει χρόνια τώρα στα ΑΕΙ, έχει οδηγήσει σε παραπέρα κατηγοριοποίηση πτυχίων και τμημάτων. Τελικά, οι νέοι που σπουδάζουν γίνονται πειραματόζωα στις συνεχόμενες αλλαγές που αποφασίζονται λόγω ακριβώς της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά, δηλαδή με την εργασιακή ζούγκλα που διαμορφώνεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις».
«Η ίδια η πορεία των συνεχόμενων αλλαγών στα πανεπιστήμια, αποδεικνύει ότι ο δρόμος που τα έφερε ως εδώ, δηλαδή η στρατηγική της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικότητας, δεν αποτελεί συνταγή αναβάθμισης των σπουδών για τους πολλούς» τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:
«Το ΚΚΕ καλεί τους πανεπιστημιακούς, τους ερευνητές, τους υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές, τους φοιτητές να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στα νέα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια.
»Να παλέψουμε μαζί για τα σύγχρονα κριτήρια ανάπτυξης της επιστήμης και των σπουδών, που θα ανταποκρίνονται στην απαίτηση για ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση στις προπτυχιακές σπουδές με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Για να απελευθερωθούν τελικά τα ΑΕΙ από το βραχνά του κέρδους και της αγοράς και να συμβάλλουν από τη μεριά τους στην υπόθεση της απελευθέρωσης της ανθρωπότητας από την βαρβαρότητα».