Επικίνδυνο «μείγμα» γρίπης – κορωνοϊού

Τα κοινά συμπτώματα προκαλούν σύγχυση στους ασθενείς – Τι προτείνουν οι ειδικοί με έμφαση στους ευάλωτους πολίτες

Την εμφάνισή της έχει κάνει η εποχική γρίπη στη χώρα μας και μάλιστα σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, λόγω της νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού που οι ειδικοί αποδίδουν στην  Ομικρον 2 αλλά και στη χαλαρότητα εν μέσω των Αποκριών. Και προειδοποιούν πως πρόκειται για ένα  εν δυνάμει επικίνδυνο «μείγμα»  ιών που κυκλοφορούν παράλληλα στην κοινότητα, απειλώντας εκ νέου το σύστημα Υγείας.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας βρίσκονται σε επαγρύπνηση καλώντας τους πολίτες – με έμφαση στους ηλικιωμένους και σε όσους ανήκουν στα ευπαθείς ομάδες – να εμβολιαστούν έναντι της εποχικής γρίπης έστω και τώρα. Και παράλληλα επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία τα οφέλη του τριπλού εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Οι προειδοποιήσεις αυτές προκύπτουν από την εμπειρική διαπίστωση των γιατρών – κυρίως σε πρωτοβάθμιες δομές – πως η παρουσία  των ιών της γρίπης είναι πιο δυναμική από αυτή που αποτυπώνεται στα πρόσφατα δεδομένα του ΕΟΔΥ, εφιστώντας την προσοχή των πλέον ευάλωτων.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού αναφέρεται πως από τις 28 Φεβρουαρίου έως και τις 6 Μαρτίου εντοπίστηκαν τρία θετικά δείγματα για ιό γρίπης τύπου Α. «Ομως, στη καθημερινή πράξη διαπιστώνουμε σαφώς  περισσότερες περιπτώσεις», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός οικογενειακός γιατρός και αναπληρωτής αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ, Ευάγγελος Φραγκούλης.

Και συνεχίζει: «Πρόκειται για κρούσματα γριπώδους συνδρομής σε ασθενείς με αρνητικό έλεγχο έναντι του κορωνοϊού (δηλαδή, τεστ για Covid-19). Παράλληλα, διαπιστώνεται  αύξηση στις ανιχνεύσεις γρίπης μέσω των αντίστοιχων rapid test». Οπως, όμως, ο ίδιος εξηγεί δεν καταγράφονται όλα τα κρούσματα στο  δίκτυο επιτήρησης με αποτέλεσμα να υποεκτιμάται, όπως φαίνεται, το φαινόμενο της επανεμφάνισης της γρίπης. Εν τω μεταξύ,  οι εκδηλώσεις που προκαλούν ο πανδημικός ιός και ο ιός της γρίπης,   προκαλούν σύγχυση στους ασθενείς. Οπως άλλωστε ομολογεί ο κ. Φραγκούλης, η διάκρισή τους είναι σχεδόν αδύνατη εάν οι πάσχοντες δεν υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ,  καθώς πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού με αποτέλεσμα να «μοιράζονται»  κοινά συμπτώματα  – όπως είναι για παράδειγμα  ο  υψηλός πυρετός, οι μυϊκοί πόνοι, ο πονοκέφαλος, ο  πονόλαιμος, η καταρροή και η κόπωση.

Εμβολιασμός

«Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό όσοι δεν έχουν υποβληθεί στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ιδίως οι ευπαθείς, να το πράξουν άμεσα. Επιπλέον είναι εξίσου κρίσιμο να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας – όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και η αποφυγή κλειστών, μη καλά αεριζόμενων χώρων -, καθώς προστατεύουν και από τις δύο λοιμώξεις».

Σημειώνεται δε, πως η σύσταση για αντιγριπικό εμβολιασμό παραμένει σε ισχύ,  παρότι εφέτος διαπιστώθηκε ότι παρέχει χαμηλότερη προστασία συγκριτικά με  προηγούμενες χρονιές, με το σκεπτικό πως μπορεί να αποτρέψει «σοβαρές εκβάσεις».

Αναλυτικότερα, μόλις την περασμένη εβδομάδα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), έφερε στο φως της δημοσιότητας δεδομένα μετά από μελέτη στοιχείων για περισσότερους από 3.600 ανθρώπους σε επτά αμερικανικές πολιτείες, που δείχνουν πως είναι μόνον 16% αποτελεσματικό. Αντίστοιχες είναι οι συστάσεις και εκτός συνόρων, δεδομένου πως η… επιστροφή  της γρίπης δεν αποτελεί μόνον ελληνικό φαινόμενο. Στις ΗΠΑ τα περιστατικά γρίπης εμφάνισαν αύξηση στις αρχές Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ανοδική τάση διαπιστώνεται επίσης σε Εσθονία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο (κυρίως στη Σκωτία).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.