Goldman Sachs: Πόσο πιθανό είναι ένα νέο πετρελαϊκό σοκ

Τι φοβάται ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας – Πως θα κυμανθούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού»

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 30% από τα πρόσφατα υψηλά τους (το μπρεντ άγγιξε τα 139,13 δολάρια στις 7 Μαρτίου), όταν και είχαν φθάσει μία ανάσα από το ιστορικό τους ρεκόρ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προειδοποίησε σήμερα με παγκόσμιο σοκ στην προσφορά πετρελαίου, εάν υπάρξει διαταραχή σε μεγάλη κλίμακα στη ρωσική παραγωγή αργού, έπειτα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι τρία εκατ. βαρέλια την ημέρα από ρωσικό πετρέλαιο ενδέχεται να μην βρουν το δρόμο προς την αγορά από τον Απρίλιο, εξαιτίας των κυρώσεων και της απομάκρυνσης των αγοραστών, ενώ προέβλεψε πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 θα φθάσει σε 99,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά αύξηση 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2021, συστήνοντας στις χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν τα επίπεδα προσφοράς, διαφορετικά η αγορά πετρελαίου θα διολισθήσει σε έλλειμμα ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Να σημειωθεί πως προσφάτως η Goldman Sachs εκτίμησε, στο ίδιο μήκος κύματος, πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά σοκ στην ιστορία, καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας έχουν μειωθεί μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, ενώ η συνέχιση των κυρώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια 3 εκατομμυρίων βαρελιών ρωσικού πετρελαίου την ημέρα ( από τα συνολικά 5 εκατ. βαρέλια που εξάγει η χώρα). Αυτό θα ήταν το 5ο μεγαλύτερο σοκ στον τομέα της προσφοράς από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τα 5,6 εκατ. βαρέλια κατά την ιρανική επανάσταση (1978), τα 4,3 εκατ. βαρέλια από το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου (1973, τα 4,3 εκατ. βαρέλια επίσης κατά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980) και τα 4,1 εκατ. βαρέλια από τον πόλεμο Ιράκ-Κουβέιτ (1990)

Ο βαθμός προθυμίας της Κίνας να γίνει σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας θα παίξει ρόλο στο βαθμό απορρόφησης μέρους του πετρελαίου της χώρας, ενώ στην παγκόσμια αγορά η προσφορά θα μπορούσε να αυξηθεί από κάποιες χώρες του ΟΠΕΚ, αλλά και από το Ιράν και Βενεζουέλα εάν οι κυρώσεις περιοριστούν, καθώς και από μια βραχυπρόθεσμη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων, αν και η τελική εξισορρόπηση θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης της κατανάλωσης απόρροια της εκτόξευσης των τιμών.

Σύμφωνα την ομάδα εμπορευμάτων της Goldman Sachs & Co. LLC, αν από την αγορά λείψουν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ρωσικού πετρελαίου η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα φθάσει στα 145 δολ/βαρέλι, ενώ αν το έλλειμα φθάσει τα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το αργό θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 175 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν πάντως στον βασικό τους σενάριο πως από την αγορά θα λείψουν τελικά ή 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα με αποτέλεσμα η τιμή του Brent να κυμανθεί στα 135 δολάρια το βαρέλι το 2022, για να υποχωρήσει ελαφρός στα 115 δολ/βαρέλι το 2023.

Πηγή ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.