Κλινική δοκιμή που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI και του Νοσοκομείου Beaumont στο Δουβλίνο δείχνει μια νέα αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με σοβαρή COVID-19.
Δοκιμή χρήσης αντιφλεγμονώδους πρωτεΐνης
Στο πλαίσιο της δοκιμής τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Med», οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση μιας αντιφλεγμονώδους πρωτεΐνης, της άλφα-1 αντιθρυψίνης (ΑΑΤ), σε ασθενείς με σοβαρή COVID οι οποίοι είχαν εμφανίσει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).
Τι είναι το σύνδρομο ARDS
Το σύνδρομο ARDS είναι ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο στο οποίο εμφανίζονται βλάβες στους αεραγωγούς, αναπνευστική ανεπάρκεια και αυξημένος κίνδυνος θανάτου. Μέχρι σήμερα οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με ΑRDS εξαιτίας της COVID-19 είναι άκρως περιορισμένες.
Η πρωτεΐνη ΑΑΤ
Η ΑΑΤ είναι μια πρωτεΐνη η οποία παράγεται με φυσικό τρόπο από το ήπαρ και εκλύεται στην κυκλοφορία του αίματος προκειμένου να προστατεύσει τους πνεύμονες από την επιβλαβή δράση κοινών νόσων.
Στο πλαίσιο της νέας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής η ΑΑΤ απομονώθηκε από το αίμα υγιών εθελοντών και χορηγήθηκε σε ασθενείς με ARDS το οποίο συνδεόταν με την COVID-19 με στόχο τη μείωση της φλεγμονής.
Μείωση της φλεγμονής
Οπως προέκυψε, η θεραπεία με ΑΑΤ οδήγησε σε μείωση της φλεγμονής μετά από μία εβδομάδα. Επιπλέον, με βάση τα ευρήματα της μελέτης, η θεραπεία ήταν ασφαλής και καλά ανεκτή ενώ δεν εμπόδισε την ικανότητα του οργανισμού να επαγαγάγει τη δική του προστατευτική απόκριση στη νόσο.
Για την COVID-19 και άλλες φλεγμονώδεις νόσους
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν έναν εν δυνάμει σημαντικό ρόλο της ΑΑΤ στη θεραπεία του ARDS αλλά και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων που συνδέονται με την COVID-19. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δρ Ολιβερ ΜακΕλβανι, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, από το Τμήμα Ιατρικής του RCSI και το Νοσοκομείο Beaumont «γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς που βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση εξαιτίας της COVID-19 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής φλεγμονής σε πολλά συστήματα του οργανισμού τους και εμφανίζουν ιδιαιτέρως αυξημένα ποσοστά του συνδρόμου ΑRDS και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων. Πιστεύουμε ότι η ΑΑΤ μπορεί να προσφέρει κάποιον βαθμό προστασίας ενάντια στις πιο επιβλαβείς μορφές φλεγμονής που παρουσιάζονται τόσο στη σοβαρή COVID-19 όσο και σε άλλες νόσους με παρόμοιο προφίλ φλεγμονής».
Βάση για μεγαλύτερου εύρους κλινική δοκιμή
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γκέρι ΜακΕλβανι από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου RCSI και το Νοσοκομείο Beaumont σχολίασε σχετικά με αυτή την κλινική δοκιμή που είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή χρήσης της ΑΑΤ ενάντια στο ARDS ότι «τα πρώιμα αυτά ευρήματα είναι ενθαρρυντικά και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν τη βάση μιας μεγαλύτερης δοκιμής προκειμένου να δούμε τι επίδραση έχει η μείωση της φλεγμονής που επιτυγχάνεται μέσω της ΑΑΤ σε σημαντικές παραμέτρους της κλινικής έκβασης των ασθενών όπως η θνητότητα».