Με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν νέο σταθμό στη διαδρομή του, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center δημιούργησε και λειτουργεί Ιατρείο Κλινικής Γενετικής και Γενετικής Συμβουλευτικής (ι-ΓΕΝ), υπό τη διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή Ενδοκρινολογίας και Ιατρικής Γενετικής κ. Κωνσταντίνου Στρατάκη.
Η δημιουργία του νέου Ιατρείου εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου που παρέχει το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, διευρύνοντας παράλληλα και τον ρόλο του στο πεδίο της καινοτομίας και της έρευνας, με την καθοδήγηση ενός από τους πλέον διακεκριμένους και πρωτοπόρους Έλληνες καθηγητές Ιατρικής.
Με μακρά θητεία στην Ιατρική Σχολή του Georgetown University της Ουάσινγκτον και μέχρι πρότινος Επιστημονικός Διευθυντής και Επικεφαλής του τμήματος Ενδοκρινολογίας και Γενετικής του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των Ηνωμένων Πολιτειών, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης έχει καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη της Γενετικής Ιατρικής. Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών (1993-2021), ο Δρ. Στρατάκης στο NICHD ανακάλυψε νόσους (για παράδειγμα τα σύνδρομα Carney-Stratakis και γιγαντισμού X-LAG), γονίδια και νέες θεραπείες, λαμβάνοντας σειρά βραβείων και διακρίσεων για το έργο του και εκπαιδεύοντας δεκάδες καταξιωμένους σήμερα παιδιάτρους, ενδοκρινολόγους και γενετιστές απ’ όλο τον κόσμο.
Το πρωτοποριακό Ιατρείο δημιουργήθηκε με βασικούς στόχους:
1. Να βοηθήσει στη διαγνωστική διερεύνηση πιθανώς γενετικών καθοριζόμενων νοσημάτων που αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με πολλαπλούς εντερικούς πολύποδες – η διερεύνηση πιθανής γενετικής συμμετοχής στην προδιάθεση μπορεί να γίνει τόσο κλινικά (η εξέταση από γενετιστή μπορεί να αναδείξει συμπτώματα ενός συνδρόμου που δεν είχαν μέχρι τώρα ανιχνευθεί), αλλά και να γίνουν στοχευμένες μοριακές εξετάσεις.
2. Να προσφέρει τη δυνατότητα γενετικής ανάλυσης για ασθένειες που δεν είναι απαραίτητα γενετικές, αλλά που οι ιστοί και τα νοσήματα των ασθενών επηρεάζονται από γενετικές (και επιγενετικές) αλλαγές, με ιδιαίτερη αναφορά στην ογκολογία (μαστός, προστάτης, κ.λπ.) και αλλού, όπου συγκεκριμένες μοριακές αλλαγές έχουν σημασία για την επιλογή της θεραπείας, αλλά και για την πρόγνωση.
3. Να συντονίζει την εργαστηριακή διερεύνηση στο μοριακό επίπεδο μιας σειράς νοσημάτων όπου γενετικές εξετάσεις είναι σήμερα απαραίτητες για τον πλήρη έλεγχο τόσο της πάθησης όσο και της πρόγνωσης (για παράδειγμα, τι σημαίνει κάποιος να έχει πολύ χαμηλή HDL) και βέβαια στην φαρμακογενετική κλπ.
4. Να παρέχει γενετική συμβουλευτική στους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη σήμερα στην παροχή γνώσης, αλλά και υποστήριξης στους ασθενείς με γενετικές αλλαγές.
5. Μέσω του ι-ΓΕΝ θα δίνεται η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τον κλινικό γιατρό που αναζητά απαντήσεις για γενετικά θέματα, ενώ το Ιατρείο μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε ερευνητικές δραστηριότητες και σύνδεση με ακαδημαϊκά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
«Η Γενετική Ιατρική είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της νέας Ιατρικής, καθώς αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα της πρόληψης στην Υγεία, επεκτείνεται όλο και περισσότερο στη σύγχρονη διαγνωστική, όπως επεκτείνονται βέβαια οι εφαρμογές της και στη θεραπευτική, από νέες μεθόδους γονιδιακής θεραπείας μέχρι τον σχεδιασμό νέων εμβολίων, κ.α. Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να οργανώσω και να διευθύνω το νέο Ιατρείο, με τη βεβαιότητα ότι το Ερρίκος Ντυνάν θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια πορεία που οδηγεί στην Ιατρική του μέλλοντος», ανέφερε ο Δρ. Στρατάκης κατά την έναρξη λειτουργίας του νέου Ιατρείου.
«Έχοντας πλέον συμπληρώσει 20 χρόνια λειτουργίας, το Ερρίκος Ντυνάν έχει αποδείξει ότι ξέρει να κερδίζει δύσκολα στοιχήματα. Το Ιατρείο Κλινικής Γενετικής και Γενετικής Συμβουλευτικής μας οδηγεί σε νέους δρόμους. Καλωσορίζουμε τον καθηγητή Κωνσταντίνο Στρατάκη στην οικογένεια του Ερρίκος Ντυνάν, με τη βεβαιότητα ότι με τη συμβολή του θα ανταποκριθούμε με επιτυχία και στις νέες προκλήσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center κ. Θέμος Χαραμής.