Σημαντικές απαντήσεις σε εννέα κρίσιμα ερωτήματα για το επονομαζόμενο «θρίλερ της Πάτρας» με τον δυσεξήγητο θάνατο τριών κοριτσιών ηλικίας επτά μηνών, τριάμισι και εννέα ετών μέσα σε 33 μήνες που απασχολεί την κοινή γνώμη αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής».
Μέσω αυτών των αναφορών προσδιορίζεται τι ακριβώς ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ., ποιες θα είναι οι επόμενες στοχεύσεις της, τα νέα στοιχεία που ανακύπτουν και ποια μπορεί να είναι τα επιβαρυντικά στοιχεία για παράγοντες της υπόθεσης.
1. Σε ποια φάση βρίσκεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα;
Εχει ολοκληρωθεί το 30% της έρευνας με τη συγκέντρωση όλων των ιατρικών φακέλων της νοσηλείας και των θανάτων των τριών παιδιών, με λήψεις καταθέσεων από γιατρούς του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, με συνομιλίες με υπευθύνους γιατρούς του «Αγλαΐα Κυριακού» όπου απεβίωσε τον περασμένο Ιανουάριο η Τζωρτζίνα.
Ακόμα έχουν συγκεντρωθεί τα ηλεκτρονικά δεδομένα από τις καταγραφές του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο σώμα της Τζωρτζίνας αλλά και από σήματα που έστελναν με ειδική συσκευή οι οικείοι του κοριτσιού που δεν έδειχναν ότι υπήρχε κανένα επεισόδιο υγείας.
Ακόμα παραδόθηκαν τα στοιχεία των γενετικών ελέγχων στην εν λόγω οικογένεια που ήταν αρνητικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στην έλλειψη «ιατρικής» εξήγησης για τον θάνατο και άλλα επεισόδια υγείας που είχε η εννιάχρονη, μόνο όταν δεν ήταν υπό την επιτήρηση των γιατρών. Και αυτό ασφαλώς δίνει συγκεκριμένη κατεύθυνση στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
2. Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της ΕΛ.ΑΣ.;
Τις επόμενες ώρες αναμένεται μετάβαση στην Πάτρα κλιμακίου – πιθανόν τρεις-τέσσερις αξιωματικοί – του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που ερευνά την υπόθεση, οι οποίοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν διαδοχικές καταθέσεις από 30-40 γιατρούς και νοσηλευτές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου (ΜΕΘ, Παιδιατρική Κλινική) και του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων με βάση λίστες που έχουν στείλει ήδη στην ΕΛ.ΑΣ. οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Καραμανδανείου αναμένεται να αναφερθούν στην καθυστερημένη ειδοποίησή τους από τη μητέρα της Τζωρτζίνας όταν αυτή υπέστη στις 11 Απριλίου 2021 (περίπου 20 ημέρες μετά τον επίσης μυστηριώδη θάνατο της επτά μηνών αδελφής της, Ιριδας) ανακοπή που της προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Επίσης θα δώσουν έγγραφα για την πραγματική κατάσταση της υγείας της εννιάχρονης όταν εισήχθη στο εν λόγω νοσοκομείο που φαίνεται να διαφοροποιούνται από περιγραφές της μητέρας για βρογχοπνευμονία και γαστρεντερίτιδα που δήλωσε ότι «γνωμάτευσαν» οι γιατροί.
Επίσης οι γιατροί της ΜΕΘ και της Παιδιατρικής Κλινικής θα αναφερθούν σε σειρά δυσεξήγητων προβλημάτων υγείας που παρουσίαζε το κοριτσάκι μόνο όταν ήταν στον θάλαμο με τη μητέρα της και ενώ όταν είχε μεταφερθεί τέσσερις-πέντε φορές στη ΜΕΘ δεν παρουσίαζε οποιοδήποτε πρόβλημα. Μάλιστα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μιλήσουν για το σχέδιό τους να τοποθετήσουν κάμερες ελέγχου στον θάλαμο που νοσηλευόταν το κορίτσι.
3. Γίνεται έρευνα για τους θανάτους των άλλων κοριτσιών;
Σε αυτή τη φάση αναμένονται οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις για τον θάνατο της Τζωρτζίνας με κύριο ζητούμενο να διαπιστωθεί αν μπορεί ο θάνατός της να οφείλεται σε παθολογικά αίτια, κάτι που οι γιατροί θεωρούν – με βάση τα τωρινά ευρήματα – εξαιρετικά μικρής πιθανότητας.
Επιπλέον θα επανεξεταστούν οι ιατροδικαστικοί φάκελοι των θανάτων της τριάμισι ετών Μαλένας το 2019 και της επτά μηνών Ιριδας το 2021 που αποδόθηκαν σε παθολογικά αίτια που πλέον αμφισβητούνται επιστημονικά και επί της ουσίας. Ετσι θεωρείται πιθανόν ότι θα υπάρξει τελική γνωμάτευση για θανάτους που δεν αποδίδονται σε παθολογικούς λόγους. Κάτι που θα δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. που θα αναζητήσει τον «εξωτερικό παράγοντα» που προκάλεσε τον θάνατο των τριών παιδιών.
4. Αρκεί αυτός ο αποκλεισμός των «παθολογικών αιτιών» για να οδηγήσει σε οποιοδήποτε κατηγορητήριο για «σκόπιμη ενέργεια»;
Οχι. Μπορεί όμως να υπάρξει, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συνδυασμός με καταθέσεις δεκάδων γιατρών και νοσηλευτών για προβλήματα υγείας ή θανάτους παιδιών που συνέβαιναν όταν ήταν μόνο μαζί με συγγενή τους, όταν δεν υπήρχε επιτήρηση γιατρών, τις περισσότερες φορές ήταν στον ύπνο τους, ενώ τα περισσότερα συμβάντα καταγράφονταν Σαββατοκύριακο.
Ακόμα θα προσμετρηθούν οι αναφορές για καθυστερημένες αντιδράσεις της μητέρας όταν παρουσίαζαν ανακοπές τα παιδιά της, για το αίτημα που υπέβαλε για μονόκλινο δωμάτιο, για τις ερωτήσεις της για κάμερες σε νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λπ. Οπως εξάλλου και για το περίεργο συμβάν με τον θάνατο της Ιριδας μέσα στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα, όπου για αρκετές ώρες, περιέργως, ουδείς την είχε προσεγγίσει.
5. Από την πλευρά των οικείων των τριών κοριτσιών υπάρχουν αναφορές ότι υπήρξε διασωλήνωσή της στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, βιντεοσκοπημένα επεισόδια με καταρρεύσεις της υγείας της κ.λπ., όπου υπήρχε και παρουσία γιατρών. Αυτό δεν δείχνει κάτι διαφορετικό;
Αρχικά γιατροί αναφέρουν ότι η διασωλήνωση στο Ωνάσειο δεν υπήρξε λόγω κάποιου «αφανούς», μη εντοπισμένου προβλήματος υγείας, όπως αφήνουν να εννοηθούν οικείοι του κοριτσιού (το οποίο ήδη είχε, δυστυχώς, βαριά εγκεφαλοπάθεια), αλλά γιατί υπέστη ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και αυξήθηκε ο πυρετός του. Τα βιντεοσκοπημένα επεισόδια στην Παιδιατρική Κλινική στο Ρίο είναι με άγνωστη αφορμή και χρόνο έναρξης, αφού η κάμερα των οικείων του δεν είχε ενεργοποιηθεί ακόμη.
Επιπλέον γιατροί σημειώνουν ότι «κρίσεις μυστηριωδών σπασμών» που υποστηριζόταν πως είχε η Τζωρτζίνα (αντίστοιχες αναφορές υπήρχαν και για τη Μαλένα) ήταν οι επονομαζόμενες «μυοκλονίες», συνήθη απότοκα της εγκεφαλοπάθειας. Συμπληρώνουν δε ότι αυτά τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν και ορισμένες ταχυκαρδίες ως αδυναμία έκφρασης αισθημάτων.
6. Οι συγγενείς των κοριτσιών αναφέρουν ότι εκκρεμεί ειδικός «γενετικός» έλεγχος για να διαπιστωθεί αν οι θάνατοι των παιδιών μπορεί να εξηγούνται από πνευμονολογικού τύπου νόσημα. Είναι αληθές;
Σύμφωνα με γιατρούς πράγματι εκκρεμεί ένας τέτοιου τύπου έλεγχος, ο οποίος είναι όμως μικρού βεληνεκούς και περιορισμένου ενδιαφέροντος για τυχόν προβλήματα «άπνοιας» που μπορεί να είχε η Τζωρτζίνα.
Με γιατρούς όμως να επισημαίνουν ότι τέτοιος έλεγχος υπήρξε, με την επονομαζόμενη «καπνογραφία», στη ΜΕΘ Πατρών και ήταν απολύτως αρνητικός. Συμπληρώνοντας ότι αν η εννιάχρονη είχε πρόβλημα απνοιών θα το είχε δείξει από τους πρώτους μήνες της ζωής της. Εξάλλου οι άπνοιες δεν εξηγούν τους θανάτους και των άλλων κοριτσιών.
7. Υπάρχουν άλλες περίεργες χρονικές συμπτώσεις και περίεργες συγκυρίες που προβληματίζουν τους αστυνομικούς;
Ασφαλώς. Λίγες ώρες πριν από τον ξαφνικό θάνατο – στις 21 Μαρτίου 2021 – της Ιριδας στην κούνια της υπήρχαν ενδοοικογενειακές προστριβές που είχαν οδηγήσει στη φυγή του πατέρα των κοριτσιών για πρώτη φορά (στη δεκαετή σχέση του ζευγαριού) από το οικογενειακό σπίτι στην Πάτρα.
Στις 8 Απριλίου 2021, όταν εισήχθη σε νοσοκομείο και υπέστη περίεργη ανακοπή η μέχρι τότε υγιέστατη Τζωρτζίνα, είχε προγραμματιστεί γνωστοποιημένη συνάντηση του πατέρα με δικηγόρο της Πάτρας για προώθηση διαζυγίου. Ακόμα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζουν αναρτήσεις αλλά και δεδομένα ιατρικών φακέλων με επικλήσεις από τη μητέρα μεγάλων προβλημάτων υγείας (εγκεφαλικά επεισόδια, καρκινοπάθειες κ.λπ.), που δεν επιβεβαιώθηκαν όμως από την περαιτέρω έρευνα.
8. Σε πόσες ημέρες θα ολοκληρωθεί η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και θα υπάρξει η «κάθαρση» της υπόθεσης;
Υπολογίζεται σε 30-45 ημέρες, αν δεν υπάρξει άλλο απρόοπτο συμβάν.