Επανήλθαν δριμύτερα, εν μέσω πολέμου, τα εκλογικά σενάρια. Οι περισσότεροι στην πολιτική πιάτσα για αυτά συζητούν. Ορισμένοι έχουν ορίσει και τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, τις θέλουν την προτελευταία Κυριακή του προσεχούς Μαΐου. Κατόπιν όλων αυτών ρωτήσαμε τους «μαξιμιλιανούς» και εκείνοι έσκιζαν τα ρούχα τους στην κυριολεξία λέγοντας πως ο Μητσοτάκης ούτε να ακούσει δεν θέλει για εκλογές. Υπενθύμιζαν μάλιστα τη σχετική δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη την περασμένη εβδομάδα, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σας διαβεβαιώνω ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε και δεν νομίζω πως έχει ούτε τον καιρό ούτε τη διάθεση να κάνει εκλογές». Εννοείται πρόωρες, για να μην παρεξηγηθούμε. Οπότε, ένα ακόμα εκλογικό σενάριο κάηκε πρόωρα.
Ωστόσο ρωτήσαμε και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη αν επιμένει σε προηγούμενη δήλωσή του με την οποία σημείωνε ότι είναι φρονιμότερο οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους. Και μας είπε και εκείνος κατηγορηματικά ότι «πριν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν μπορούμε να συζητάμε για πρόωρες εκλογές».
Αντιστοίχως και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κ. Πιερρακάκης εμφανίζεται βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε τούτες τις έκτακτες πολεμικές συνθήκες. Επιπλέον σημείωσε ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών πυροδοτήθηκε λανθασμένα έπειτα από την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τη Νέα Δημοκρατία στον Δυτικό Τομέα της Αττικής. Μάλλον ως επιβεβαίωση της διεκδίκησης του Κέντρου έπρεπε να εκληφθεί παρά ως σήμα πρόωρων εκλογών, διευκρινίζει ο κ. Πιερρακάκης, σπεύδοντας ταυτόχρονα σχεδόν να «φωνάξει» ότι «ο Μιχάλης θα σκίσει».
Επί ποδός τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Τώρα βέβαια τα κόμματα δεν πείθονται, με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου άρχισε τις περιοδείες σε επαρχιακές πόλεις. Την περασμένη εβδομάδα περιόδευσε στην Καλαμάτα, όπου σε μια στιγμή εκλογικού ενθουσιασμού προκάλεσε τον Πρωθυπουργό όχι απλώς να επιχειρήσει πρόωρες εκλογές, αλλά και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, επαυξάνοντας το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, θεωρώντας ότι θα είναι αυτός που θα εκμεταλλευθεί την αλλαγή. Αλλά, για να μην είμαστε άδικοι, και ο Νίκος Ανδρουλάκης προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, παρότι δεν τις επιζητεί σε τούτη τη φάση ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης του κόμματός του.
Ωστόσο μάλλον θα έχουμε αιφνιδιασμούς, αλλά όχι εκλογικούς. Μαθαίνουμε ότι ο Πρωθυπουργός το αμέσως επόμενο διάστημα θα θελήσει να επανατοποθετηθεί πλήρως και ολοκληρωμένα απέναντι στα μεγάλα και κατακλυσμιαία παγκόσμια γεγονότα και να θέσει υπ’ όψιν των πολιτών τη νέα ατζέντα προτεραιοτήτων και στοχεύσεων της πολεμικής περιόδου. Αυτή θα είναι μια άλλη πρόκληση για τους αντιπάλους του.
Οπως σημείωνε και ένας φίλος της στήλης, έχουν μια ευκαιρία τα κόμματα συνολικά να επανατοποθετηθούν με την ευκαιρία των προετοιμαζόμενων συνεδρίων τους. Να αφήσουν, δηλαδή, τις εύκολες καταγγελτικές λαϊκιστικές προσεγγίσεις για τα άκρα του πολιτικού τόξου και να ασχοληθούν σοβαρά και οργανωμένα με το μέλλον της χώρας και τις προοπτικές της στον νέο κόσμο που θα αναδυθεί από την τεραστίων διαστάσεων γεωπολιτική διαταραχή των τελευταίων εβδομάδων. Κατά σύμπτωση, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα προγραμματίζουν συνέδρια εντός του έτους. Εχουν μια δυνατότητα να αναβαθμίσουν το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και να ανακτήσουν μέρος της χαμένης αξιοπιστίας τους.
«Υπόγειες σχέσεις» με παρελθόν
Το ρωσικό λόμπι είναι ισχυρό στην Ελλάδα και οι παλαιότεροι γνωρίζουν ότι χτίζεται εδώ και χρόνια, μέσα από υπόγειες σχέσεις και «αταίριαστες» πολιτικές διαδρομές. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σε ανύποπτους χρόνους διαφήμιζαν τις σχέσεις και τους δεσμούς τους με τον Πούτιν, τη Μόσχα και τον κύκλο της Αγίας Πετρούπολης. Μάλιστα σε κάποια φάση έλαβαν χώρα και κάμποσοι γάμοι ελληνορωσικού ενδιαφέροντος. Ενας ωστόσο ήταν ο «τρανός». Κατεγράφη τον Οκτώβριο του 2014 στη ρωσική πόλη Πουσίνο. Ηταν ο γάμος του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη με την όμορφη επιχειρηματία Σοφία Σωτηράκου, παρουσία και του Πάνου Καμμένου. Κουμπάρος ήταν ο ρώσος δισεκατομμυριούχος και εκλεκτός φίλος του Πούτιν, Κωνσταντίν Μαλοφέφ (γνωστός στους Δυτικούς και ως ο «Ρώσος Σόρος»), ο οποίος στην εισβολή των Ρώσων στην Κριμαία είχε κουβαλήσει (άγνωστο πώς) μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου από το Αγιον Ορος, την οποία περιέφεραν οι συνεργάτες του ανάμεσα σε ρώσους στρατιώτες ως τον Αγιο που θα τους φέρει τη νίκη. Τα προεόρτια είχαν αρχίσει μέσα στο τσάρτερ αεροσκάφος που νοίκιασε ο ρώσος ολιγάρχης. Στις τρεισήμισι ώρες πτήσης το νοικιασμένο Airbus μετατράπηκε σε ιπτάμενο μπαρ. Ωστόσο ουδείς από τους επιβάτες παραπονέθηκε, ούτε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ούτε η ηθοποιός Χριστίνα Παππά ούτε η ανκοργούμαν του Star Μάρα Ζαχαρέα, για να αναφέρω μόνο τρεις από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους. Ολοι τους κατέλυσαν στο ιδιόκτητο ξενοδοχείο του Μαλοφέφ «Tsagrad» με σεμνή αίσθηση αυτοκρατορικού chic και με ρωσικό λουτρό. Υστερα από μια περιήγηση στη Μόσχα και στην Κόκκινη Πλατεία (καθώς και στο Μαυσωλείο του Λένιν) έγινε ο γάμος που για πολλούς συμβόλιζε τότε, με την επερχόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τη νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις. Κάτι άλλωστε που το είχαν ανάγκη οι Ρώσοι μετά τις κυρώσεις που τους επέβαλαν για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Οσον αφορά τον επιχειρηματία Καραγιώργη, στενό φίλο του Πάνου Καμμένου, οι περισσότεροι σίγουρα θα ενθυμούνται τη συνεργασία του με τον Νίκο Παππά για τη δημιουργία του SYRIZA Chanel. Είχε αγοράσει μάλιστα 11 περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια μέσω μιας κυπριακής offshore και σχεδίαζε τη συντονισμένη ενεργοποίησή τους με τη συνδρομή «διακεκριμένων» δημοσιογράφων αντίστοιχου κλίματος. Εκείνο το Σάββατο, στις 4 Οκτωβρίου 2014, ο κ. Καμμένος «εξαφανίστηκε» για λίγες ώρες στη Μόσχα: «Είδα τον Πούτιν» έλεγε μετά στους φίλους του όταν συγκεντρώθηκαν για τη βραδινή γαμήλια δεξίωση. Ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε εάν όντως ο Καμμένος συνάντησε ή όχι τον Πούτιν. Εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο… Ισως λυθεί τώρα που ήλθαν τα αποκαλυπτήρια από το FBI!
Προβολή ισχύος
«Επανακωδικοποιώντας τη Διπλωματία» (Recoding Diplomacy) ήταν ο τίτλος του εφετινού «Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας» (11-13/3), το οποίο η Αγκυρα επιδιώκει να μετατρέψει σε ένα είδος θεσμού παγκόσμιας εμβέλειας και προβολής τόσο ήπιας όσο και σκληρής ισχύος. Η επίσημη ελληνική παρουσία υπήρξε μηδενική – με δεδομένη την παρουσία εκεί της ηγεσίας της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου – αλλά κατά τα λοιπά στο παραθαλάσσιο θέρετρο και εκλογική περιφέρεια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μαζεύτηκαν περί τα 2.500 άτομα. Ο δε πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άνοιξε ουσιαστικά τις εργασίες του Φόρουμ, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα μανιφέστο για την αναγκαιότητα μιας νέας παγκόσμιας τάξης ασφαλείας (global security order), καταφερόμενος κατά των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αξιωματούχοι όπως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική έδωσαν, μεταξύ άλλων, το «παρών», αλλά αυτό που θα έπρεπε να ηχήσει ως δυνατό καμπανάκι για την ελληνική διπλωματία ήταν η ευρεία παρουσία ηγετών από τα Βαλκάνια και την Αφρική, όπου η επίμονη προσπάθεια ενίσχυσης της τουρκικής επιρροής φαίνεται ότι έχει αποδώσει καρπούς.
***
Στη Σαουδική Αραβία με πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή βρίσκεται από χθες ο Κώστας Φραγκογιάννης (φωτογραφία). Ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία υφυπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται το Ριάντ με 43 υψηλόβαθμα στελέχη από διάφορους κλάδους (κατασκευών, ναυτιλίας, τουρισμού, φαρμακοβιομηχανίας, ενέργειας, κυβερνοασφάλειας, τραπεζών) με στόχο την ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται σήμερα ολοήμερο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ. Αύριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού καθώς και με τον επικεφαλής του Δημόσιου Επενδυτικού Ταμείου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Σημειώνεται ότι ο κ. Φραγκογιάννης συνόδευε τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ τον περασμένο Οκτώβριο. Στην αποστολή συμμετέχει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και άλλα κυβερνητικά στελέχη.