Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις σήμερα το πρωί γύρω από το Κίεβο και έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία. Η εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε με τη Ρωσία να εκτιμά ότι θα είναι μία εύκολη μάχη που θα τελείωνε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.
Τις 17 ημέρες του πολέμου εκατοντάδες είναι οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα για άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν όσοι έχουν εκγλωβιστεί στις πολιορκημένες πόλεις, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις δεν δείχνουν να υποχωρούν από τα σχέδια επίθεσης.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Ντνίπρο και Χάρκοβο. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οι μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου συνεχίζονται, με τις ρωσικές δυνάμεις να υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 25 χμλ. μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας.
Η πολιορκία του Κιέβου θα είναι όπως όλα δείχνουν το επόμενο βήμα της ρωσικής επίθεσης, με δύο εκατομμύρια κατοίκους να βρίσκονται ακόμα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Πολιορκημένη Μαριούπολη
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναδύονται συνεχώς συγκλονιστικές εικόνες, πολλές από τις οποίες αποκαλύπτουν τη βάναυση φύση του πολέμου.
Η εικόνα, που κατέγραψε φωτογράφος του Associated Press, δείχνει τη στιγμή που η μία πλευρά μιας πολυκατοικίας στην πολιορκημένη Μαριούπολη τυλίγεται στις φλόγες.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι η εικόνα αυτή προέκυψε αφού ένα άρμα μάχης του ρωσικού στρατού φάνηκε να πυροβολεί απευθείας το κτίριο κατοικιών.
Δραματικές στιγμές στα καταφύγια
Έπειτα από δώδεκα ημέρες πολιορκίας, η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
«Ο εχθρός εξακολουθεί να αποκλείει τη Μαριούπολη», δήλωσε χθες, Παρσκευή, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν άφησαν να μπει η βοήθειά μας στην πόλη», πρόσθεσε υποσχόμενος να προσπαθήσει άλλη μια φορά να μεταφερθούν εκεί «αύριο», δηλαδή σήμερα, Σάββατο, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.
«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική» που απαγορεύεται από τους σύγχρονους νόμους του πολέμου, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής της MSF Ελβετίας και ένας από τους συντονιστές της δράσης αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.
«Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους όπως αυτός», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με μήνυμά του στο Twitter που συνοδευόταν από την φωτογραφία μιας τάφρου.
Η μητέρα των μαχών στο Κίεβο
Η Ιουλία και ο σύζυγός της είναι από τους λίγους που κατάφεραν να διαφύγουν από τη Μαριούπολη από την αρχή της πολιορκίας, αφού πέρασαν κατατρομαγμένοι από ρωσικά σημεία ελέγχου. «Στο δρόμο, είδαμε πολιτικά οχήματα καμένα, μερικές φορές αναποδογυρισμένα. Καταλάβαμε πως οι Ρώσοι είχαν πυροβολήσει εναντίον τους», αφηγείται.
Εκτός από τη Μαριούπολη, οι Ρώσοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις πόλεις Κρίβι Ριγκ, Κρεμεντσούκ, Νικόπολη και Ζαπορίζια, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.
Όμως κύριος στόχος τους παραμένει το Κίεβο, το οποίο επιχειρούν να περικυκλώσουν. Είναι παρόντες στα προάστια της πόλης και προσπαθούν να εξαλείψουν την άμυνά της σε τοποθεσίες δυτικά και βόρεια της πόλης για να την «αποκλείσουν», δήλωσε το ουκρανικό επιτελείο.
«Το Κίεβο είναι σύμβολο της αντίστασης» και προετοιμάζεται για «λυσσαλέα αντίσταση», λέει σ’ ένα βίντεο ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι Κρατικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης (SES) της Ουκρανίας ανέφεραν ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη κατεψυγμένων τροφίμων μετά από βομβαρδισμό νωρίς το Σάββατο και δημοσίευσε εικόνες ενός κτιρίου με φλόγες και καπνό να βγαίνουν. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.
The fire at the storage units of frozen products in Kvitneve, Kyiv oblast, after the attack by Russian forces tonight. Photo – @SESU_UA pic.twitter.com/CLQIZ69ASY
— UkraineWorld (@ukraine_world) March 12, 2022
Ακόμα ανέφεραν ότι οι διασώστες στο Χάρκοβο ανέσυραν τα πτώματα πέντε ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, που σκοτώθηκαν όταν ρωσικές βόμβες έπληξαν ένα κτίριο κατοικιών στο χωριό Slobozhanske, έξω από την πόλη πριν από δύο ημέρες.
Ανθρωπιστική κρίση
Η ανθρωπιστική κρίση επεκτείνεται, με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, από τους οποίους 116.000 είναι πολίτες τρίτων χωρών, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη. Σ’ αυτούς προστίθενται περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.
Οι πρόσφυγες κατευθύνονται οι περισσότεροι προς την Πολωνία , η οποία υπολογίζει, σύμφωνα με τους συνοριοφύλακές της, ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου.
Οι πρόσφυγες αυτοί «δεν αισθάνονται σαν επισκέπτες. Τους υποδεχθήκατε στις οικογένειές σας με τρυφερότητα, με αδελφική ευγένεια», ευχαρίστησε ο Ζελένσκι σε μακροσκελές βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο οποίο πλέκει το εγκώμιο των Πολωνών.
Κυρώσεις
Το δυτικό στρατόπεδο εξακολουθεί να αυξάνει την οικονομική πίεση επί της Μόσχας, ανοίγοντας το δρόμο για τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς και σταματώντας τις ανταλλαγές με τη Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ομάδα των Επτά (G7), μαζί με την Ουάσιγκτον, ανακάλεσαν το καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» που είχε η Μόσχα και το οποίο διευκολύνει την ελεύθερη ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών.
Η Ουάσινγκτον στράφηκε επίσης κατά των προϊόντων πολυτελείας, με τον Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει την απαγόρευση εισαγωγών από σημαντικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, «κυρίως τα προϊόντα της θάλασσας, τη βότκα και τα διαμάντια».
Και η κλιμάκωση των κυρώσεων μπορεί να συνεχιστεί, προειδοποίησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες που πραγματοποίησαν χθες σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες.
«Αν ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν εντείνει τους βομβαρδισμούς, αν πολιορκήσει το Κίεβο, αν εντείνει ακόμη περισσότερο της σκηνές πολέμου, γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλες μαζικές κυρώσεις», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προς τους δημοσιογράφους στο τέλος της διήμερης συνόδου.
Ο Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπορέσει η ΕΕ να στραφεί αργότερα σε απαγορεύσεις εισαγωγών αερίου ή πετρελαίου, που μέχρι στιγμής δεν έχουν θιγεί εξαιτίας του μεγάλου κόστους που θα είχαν για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εξαρτώνται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες πως η Ρωσία θα πληρώσει «υψηλό τίμημα» σε περίπτωση που προσφύγει σε χημικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά δεσμεύτηκε να «αποφύγει» μια άμεση αντιπαράθιεση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα επειδή θα προκαλούσε «τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Έκκληση στις Ρωσίδες μητέρες
Ο Ζελένσκι, οι εκκλήσεις του οποίου για στρατιωτική υποστήριξη δεν εισακούσθηκαν, ζήτησε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας από τις μητέρες των ρώσων στρατιωτών να κρατήσουν τους γιούς τους.
«Θέλω να το πω ακόμη μία φορά στις ρωσίδες μητέρες. Ιδιαίτερα στις μητέρες των στρατευσίμων. Μην στέλνετε τα παιδιά σας στον πόλεμο σε μια ξένη χώρα», δήλωσε σε ένα νέο βίντεο που δημοσιοποίησε μέσω του Telegram. «Ελέγξτε πού βρίσκεται ο γιος σας. Και αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι ο γιός σας θα μπορούσε να σταλεί στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ενεργήστε αμέσως» για να εμποδίσετε να σκοτωθεί ή να συλληφθεί, είπε.
Οι αποχωρήσεις ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τη Ρωσία συνεχίζονται επίσης. Χθες αποχώρησε από τη χώρα η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων διεθνών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.
Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα περιορίσει την πρόσβαση στο Instagram, το οποίο κατηγορεί ότι διαδίδει εκκλήσεις για βία εναντίον των Ρώσων σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αφού η μητρική εταιρεία των Instagram και Facebook χαλάρωσε τις κανονιστικές ρυθμίσεις της για τα βίαια μηνύματα που έχουν στόχο το ρωσικό στρατό και τους ρώσους ηγέτες.