Είναι γνωστό ότι η αμερικανική γραφειοκρατία δεν έχει και πολύ απογαλακτιστεί από τη ψυχροπολεμική παράδοση να θεωρεί την Τουρκία σημαντική. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, το αμερικανικό Κογκρέσο έχει αναδειχθεί σε σκληρό επικριτή της Τουρκίας και της αντιδυτικής στροφής της. Πρωτεργάτης της εξέλιξης αυτής υπήρξε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός από το Νιού Τζέρσευ, που τώρα προεδρεύει της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Η καλλιέργεια των σχέσεων της Ελλάδας με το αμερικανικό Κογκρέσο αποτελεί στρατηγικό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό έχει συγκροτηθεί ήδη μια 6μελής διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για επαφές με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, με επικεφαλής τη Ντόρα Μπακογιάννη και μέλη τους Δημήτρη Καιρίδη, γνώστη της αμερικανικής πολιτικής. καθώς έχει εργαστεί για χρόνια σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια και think tanks, τον πολύπειρο και πάντα αποτελεσματικό Θόδωρο Ρουσόπουλο, τον Τάσο Χατζηβασιλείου, παλιό συνεργάτη της Ντόρας και τώρα του Πρωθυπουργού και στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της ΝΔ, καθώς και τους πρώην ΥΠΕΞ, Γιώργο Κατρούγκαλο, και Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος πέρα από την ιδιότητά του ως πρώην Πρωθυπουργού έχει ένα διεθνές δίκτυο επαφών, ιδίως στην υπερατλαντική υπερδύναμη.

Την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη διοργανώνεται μεγάλο διεθνές συνέδριο στην Ουάσιγκτον, με ομιλητές μερικούς από τους ανωτέρω και τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο αναπληρωτής υπουργός που αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ θα έχει σημαντικές επαφές με γερουσιαστές, βουλευτές, στελέχη του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και με εκπροσώπους της ομογένειας. Είναι πολύ πιθανόν να ετοιμάζεται με τις συναντήσεις αυτές και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι ο κ. Καιρίδης θα παραμείνει στην αμερικανική πρωτεύουσα όλη την έρχομενη εβδομάδα για επαφές με πολιτικούς, αμερικανικές δεξαμενές σκέψης, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς. Μαθαίνω ότι στο άμεσο μέλλον ετοιμάζεται ταξίδι της ελληνικής ομάδας υπό τη Ντόρα στην Ουάσιγκτον για περαιτέρω επαφές στο αμερικανικό Κογκρέσο.