Η δραματική πορεία που επέλεξε να ακολουθήσει η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει να αποτελεί τη θρυαλλίδα εξελίξεων που αναμένονταν από μακρού χρόνου. Η αναίτια εισβολή στην Ουκρανία – αναίτια, γιατί τα επιχειρήματα περί ναζιστικής ουκρανικής κυβέρνησης και… περικύκλωσης της Ρωσίας, όχι μόνο δεν πείθουν αλλά δεν ισχύουν – τερμάτισε μια παρατεταμένη περίοδο αναζητήσεων και οπισθοδρομήσεων της Δύσης.
Πράγματι, η ευφορία από την πτώση του σοβιετικού μπλοκ αλλά και η επέλαση των τεχνολογικών προόδων, ιδίως δε η καθολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άμβλυναν την εστίαση στις αρχές στις οποίες βασίστηκε η Δύση: τη δημοκρατία, την ανοιχτή αγορά, την ελευθερία έκφρασης και επιλογών. Η γραφειοκρατία, οι ανισότητες και η διαφθορά οδήγησαν στην άνοδο του λαϊκισμού, θόλωσε το αξιακό σύστημα της Δύσης, με αποτέλεσμα να προκύψουν αμφιλεγόμενες ηγεσίες. Ακόμα και καθαρά δημοκρατικές ηγεσίες φάνηκαν να χάνουν τον δρόμο τους, στέλνοντας αμφίσημα μηνύματα και λαμβάνοντας άτολμες αποφάσεις.
Αυτά τελείωσαν. Οπως παρακολουθεί ολόκληρος ο κόσμος, η ευθεία προσβολή του αυταρχικού καθεστώτος του Πούτιν εναντίον μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής χώρας, της Ουκρανίας, συσπειρώνει τον δυτικό κόσμο που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ανάσχεσης έναντι του ρωσικού αναθεωρητισμού.
Η σύγκριση δυνάμεων ευνοεί τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Οι ελεύθερες δημοκρατικές χώρες είναι πιο ισχυρές, πιο πλούσιες και πιο εχέφρονες από τις αυταρχικές. Γι’ αυτό και τελικά, όπως συνέβη πάντοτε στην ιστορία, ενωμένες θα νικήσουν.
Η Ελλάδα, ως γενέτειρα της δημοκρατίας, του ελεύθερου πνεύματος και του δυτικού πολιτισμού, δεν αντιμετωπίζει διλήμματα για το τι στάση οφείλει να κρατήσει. Ηδη έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της τασσόμενη ανεπιφύλακτα στο πλευρό των συμμάχων της στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χωρίς αυτά, ο κόσμος θα είναι χαοτικός, επικίνδυνος, αιματηρός και αδιέξοδος.
Ούτε επιτρέπει μικροσυμφέροντα να αλλοιώσουν τη γενικότερη εικόνα. Το Δίκαιο πρέπει να, και θα υπερισχύσει: είναι ζήτημα υπαρξιακό, ζήτημα ζωής και θανάτου. Προς τούτο δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις ούτε μικροπολιτικές, κι όσοι επιδίδονται σε αυτά είναι υπόλογοι και κρίνονται, όχι μόνο από την ιστορία αλλά και από τον λαό.
Η χώρα μας έχει μακραίωνη παρουσία σε πολλά μέρη του κόσμου. Ενα από αυτά είναι τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, όπου η παρουσία Ελλήνων μετρά περίπου 2.800 χρόνια. Το ελληνικό στοιχείο είναι παλαιότερο εκεί όλων των άλλων. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για τον οποίο η σύγχρονη ελληνική πολιτεία δραστηριοποιείται έντονα για την αντίσταση στην επιθετικότητα, την επίτευξη ειρηνικής λύσης και την προστασία της ομογένειας.
Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η διεθνής κοινότητα περιμένει το χειρότερο. Η Ουκρανία κινδυνεύει να πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των εισβολέων καθώς αντιμετωπίζει μια πολύ ισχυρότερη δύναμη. Αλλά ακόμα κι αν συμβεί αυτό, η Ουκρανία δεν θα μείνει για πάντα υποτελής.
Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, και από άλλα φιλελεύθερα δημοκρατικά κράτη έχουν καταστήσει την πίεση προς τη Ρωσία αφόρητη, τόσο που οποιαδήποτε στήριξη από δυνάμεις που έχουν αναθεωρητικές τάσεις και αυταρχικές ηγεσίες δεν αρκεί.
Ωστόσο τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμα. Γι’ αυτό χρειάζεται να επιμείνουμε αταλάντευτοι, αλλά και με ενότητα υπέρ της ελευθερίας μέχρι την τελική νίκη.
Ο κ. Ανδρέας Κατσανιώτης είναι υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.