Εμμανουέλ Μακρόν: Ο δρόμος για την Ευρώπη είναι ανοιχτός για την Ουκρανία

Μπορεί ο γάλλος πρόεδρος να έκανε αυτή τη δήλωση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα και, σίγουρα, δεν φαίνεται πιθανή η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με διαδικασίες «fast track», όπως επιθυμεί ο Ζελένσκι.

Μια ευρωπαϊκή διευκόλυνση 500 εκατομμυρίων ευρώ, ως επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία, προτείνουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν.

«Ο δρόμος για την Ευρώπη είναι ανοιχτός για την Ουκρανία. Η μάχη για την ελευθερία αποδεικνύει ότι η Ουκρανία πράγματι ανήκει σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια», τόνισε ο Μακρόν.

Ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες, συζητήθηκαν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι όλα είναι ανοιχτά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να απομακρυνθούν τα ρωτικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρώπη θέλει να στηρίξει την ανοικοδόμηση της χώρας. «Θα είμαστε εκεί για να ξαναφτιάξουμε όσα καταστρέφει η Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ακόμα ότι η Ευρώπη θέλει να μπορεί να επιλέγει τους εταίρους της για τον εφοδιασμό της, αλλά δεν θέλει να εξαρτάται από κανέναν. Τόνισε, μάλιστα, ότι έως τον Μάιο θα πρέπει η Ευρώπη να διαθέτει μια αμυντική, επενδυτική στρατηγική.

«Θα πρέπει να υπερασπιστούμε την επιτροφική ασφάλεια της Ένωσης», είπε και εκτίμησε ότι η Αφρική θα βρεθεί αντιμέτωπη με λιμό, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημείωσε πάντως ότι θα υπάρξουν εθνικές, επενδυτικές πολιτικές, για να προστατέψουν την Ευρώπη από τις επιπτώσεις του πολέμου.

«Δεν υπάρχει ταχεία ένταξη στην ΕΕ»

Μπορεί ο γάλλος πρόεδρος να δήλωσε πως ο δρόμος για την Ευρώπη είναι ανοιχτός για την Ουκρανία, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα και, σίγουρα, δεν φαίνεται πιθανή η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με διαδικασίες «fast track», όπως επιθυμεί ο Ζελένσκι.

Εξάλλου, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ουσιαστικά, αρνήθηκε την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και αρκέστηκε να σημειώσει πως «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε όσα έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν», αναφερόμενος στη Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ από το 2017.

Επέμεινε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι κατάπαυση του πυρός», ενώ τόνισε πως, με 27 κράτη-μέλη, η ΕΕ θα δυσκολευόταν ούτως ή άλλως να λάβει ομόφωνη απόφαση, επαναφέροντας με την ευκαιρία και το θέμα της εγκατάλειψης της αρχής της ομοφωνίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αντίθετη άποψη για το αίτημα της Ουκρανίας εξέφρασαν, πάντως, η Εσθονία και η Λιθουανία, με την εσθονή πρωθυπουργό, Κάγια Κάλας, να δηλώνει στη Süddeutsche Zeitung ότι στα μάτια της «υπήρχε ηθική υποχρέωση να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να πραγματώσουν το ευρωπαϊκό τους όνειρο».

Ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, τόνισε από την πλευρά του ότι «δεν υπάρχει ταχεία ένταξη», ενώ ο ομόλογός του από το Λουξεμβούργο, Ξαβιέ Μπέτελ, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει φετίχ με τους κανονισμούς, αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχουν προϋποθέσεις για την ένταξη μιας χώρας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.